Wanja kan petas från S-ledningen

Publicerad
Uppdaterad
Wanja Lundby-Wedin har tvingats förklara sin roll i AMF-skandalen inför Socialdemokraternas partistyrelse
Men det tidigare okända försvarstalet verkar inte räcka. Nu växer kritiken i S-toppen.
- Det handlar om att rädda partiet, säger Pia Nilsson, riksdagsledamot och ledamot i partistyrelsen, till Svd.
Inför partistyrelsemötet i fredags, ett ordinarie möte, hade LO-ordföranden bett att få förklara sin del i AMF-skandalen. Hennes försvarstal var en egen punkt på dagordningen. Enligt Expressens källor var hennes förklaringar ungefär samma som tidigare.
Under partistyrelsens möte redovisades även partiets senaste interna opinionsundersökning, som gjordes i n n a n AMF-skandalen briserade. Enligt uppgift till Expressen var den positiv för partiet.

Skakade av de nya siffrorna

På lördagen publicerades Expressens och Demoskops aprilmätning. Den är gjord efter alla avslöjanden om AMF och där rasar socialdemokraterna med 8,6 procentenheter.
Samma dag kom de första avgångskraven mot LO-basen från medlemmar i partistyrelsen:
- Wanja borde avgå så fort som möjligt, sa Hans Hoff, riksdagsman från Halland.
- LO bör göra upp det här med Wanja. Det är stor oro i leden nu, sa Raimo Pärssinen, riksdagsman från Gävleborg.
På partihögkvarteret ser man inte ljust på framtiden för LO:s ordförande. Utspelen har varit en följd av den press som kommer underifrån.
I dag säger Pia Nilsson, ledamot av S-partistyrelsen, i Svenska Dagbladet att Wanja Lundby-Wedins uppdrag i partiets verkställande utskott måste diskuteras.
- Om man sitter där har man ju en väldigt framträdande politisk roll. Det här handlar om att rädda partiet, säger hon.
En annan ledamot i partistyrelsen, Mikael Damberg, säger till Svd:
- Det är klart att när LO har enorma trovärdighetsproblem, så drabbar det partiet i stort.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag