LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin. Foto: Rolf Höjer / Scanpix
LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin. Foto: Rolf Höjer / Scanpix

Wanja avsäger sig 260 000 kronor

Publicerad
Uppdaterad
Nu slår LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin tillbaka mot kritiken.
- Det är ju väldigt märkligt att av 13 personer ska jag hängas för att jag har gjort någon slags AMF-skandal, säger Wanja Lundby-Wedin till SvD.
Fackordföranden avsäger sig 260 000 kronor för att inte framstå som girig.
LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin säger i en intervju med SvD att hon inte märkt av något minskat förtroende från medlemmarna efter AMF-affären.
- Jag kan bara bedöma det jag möter. När jag är ute bland fackligt aktiva kan det komma någon enstaka fråga, men inga alls bland medlemmarna, inte ens när jag öppnar upp för det. Det är inte någon stor fråga bland medlemmarna, säger Wanja Lundby-Wedin.

Får mindre pengar

Efter stormen kring LO-ordförandens styrelseuppdrag har hon börjat rensa bland sina åtaganden.
Det kommer leda till ett lönetapp på drygt 260 000 kronor om året.
- Jag tycker att det blir bra. Det blev ett sådant enormt fokus på detta och en bild av att jag satt i dessa styrelser för att berika mig. Den störde mig så väldigt att det kanske var värt en kvarts miljon för att slippa, säger Wanja Lundby-Wedin till SvD.
- Nej, det kanske låter nonchalant. Men det blev en bild av mig som girig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag