Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wallströms tårar efter dödshoten: ”Hemskt”

Tårarna kommer när Margot Wallström läser skriverier i israelisk press som kan tolkas som att hon kan komma att dödas.
Foto: SVT

I den nya dokumentären om Margot Wallström får tittarna följa henne i mycket utsatta situationer.

Tårarna kommer när hon tar del av skriverier i israelisk press som kan uppfattas som förtäckta dödshot.

– Jag kan inte släppa in den sortens rädsla i min vardag och mitt jobb. Utan man skjuter bort det och sen ordnar man allting praktiskt, säger hon i dokumentären.

I den nya dokumentärfilmen ”Utrikesministern”, som publicerades på SVT Play på söndagen, skildras Margot Wallströms tid som utrikesminister under den förra mandatperioden.

Tittarna får följa med både i medgång och motgång. Ett exempel på det senare är den diplomatiska kris med Israel som seglade upp sedan Wallström hävdat att Israel ägnar sig åt utomrättsliga avrättningar av palestinier i sitt svar mot palestinska knivattacker.

I samband med krisen skrevs en mycket kritisk opinionsartikel i tidningen Makor Rishon där Wallström jämfördes med Folke Bernadotte, den svenske diplomaten som sköts till döds av en militant sionistisk grupp som motsatte sig hans fredsförslag. 

Enligt artikelförfattaren Zvi Zameret var både Wallström och Bernadotte antisemiter. 

”Jag är övertygad om att Wallströms planer kommer att gå upp i rök, precis som den vanryktade grevens planer gick upp i rök”, skrev Zvi Zameret, enligt ett referat i Jerusalem Post.

Skickades till Säpo

I en intervju med Jerusalem Post förnekade Zameret bestämt att han i sin artikel skulle ha antytt att Wallström skulle gå samma öde till mötes som Bernadotte.

Men på svenska UD togs hans skriverier på stort allvar, visar den nya dokumentärfilmen. Av filmen framgår att medarbetarna skickar artikeln vidare till Säpo, men att de väntar med att berätta för utrikesministern om innehållet.

– Vi har inte informerat dig om det, för att vi tyckte att du behövde en bra helg, säger en medarbetare när hon slutligen blir informerad.

Då framgår det också att UD har fått frågor från nyhetsbyrån TT om det går bra att ställa frågor till Wallström om tidningsartikeln.

Margot Wallström läser referatet i Jerusalem Post.
Foto: SVT

Tårarna

Sedan Margot Wallström ögnat igenom referatet i Jerusalem Post säger hon:

– Men Gud vad hemskt, usch.

Sedan reser hon sig från bordet och går till andra änden av rummet. Pressekreteraren Erik Wirkensjö river av en bit av en rulle hushållspapper som står på bordet, varpå han och hans kollega går efter sin chef.

Hon torkar tårarna med hushållspapperet och samlar sig sedan. 

Tårarna kommer när Margot Wallström läser skriverier i israelisk press som kan tolkas som att hon kan komma att dödas.
Foto: SVT

Wallström: Kan inte släppa in den sortens rädsla

I nästa scen, säger hon:

– Jag tycker inte att man kan hålla på och ångra. Jag tycker faktiskt att man måste vara upptagen av framtiden och att göra någonting bättre. Man måste vara lite hygglig med sig själv. Annars äts man ju upp inifrån. 

Hon fortsätter:

– Och så tror jag nog att det kan vara nu också. Jag kan inte släppa in den sortens rädsla i min vardag och mitt jobb. Utan man skjuter bort det och sen ordnar man allting praktiskt. Men familjen reflekterar ju mer: ska du verkligen åka dit och hur ser säkerheten ut?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.