Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Wallströms oväntade SD-utspel i riksdagen

Margot Wallström (S) tackar oppositionspartierna i sin utrikesdeklaration.
Foto: Patrik C Österberg / IBL
Bland annat säger Margot Wallström om SD: Regeringen delar inte värdegrund... men vi respekterar er plats i riksdagen."
Foto: Patrik C Österberg / IBL

Margot Wallström tackade på onsdagsförmiddagen oppositionspartierna när hon läste upp regeringens utrikesdeklaration.

Utrikesministern vände sig också direkt till SD-ledaren Jimmie Åkesson.

– Regeringen delar inte värdegrund eller syn på världen med Sverigedemokraterna och ett samarbete är uteslutet, men vi respekterar er plats i riksdagen, sa Wallström.

Klockan 09 på onsdagsförmiddagen läste Margot Wallström upp regeringens årliga utrikesdeklaration – det vill säga regeringens mål och prioriteringar för utrikespolitiken – i riksdagens talarstol.

För första gången valde utrikesministern då att avsluta en utrikesdeklaration med att tacka oppositionspartierna.

Huvudsyftet är att trumma in budskapet om att S/MP-regeringen är en "samarbetsregering", enligt Expressens uppgiftslämnare.

Mest oväntat var avsnittet som rör Sverigedemokraterna.

Budskapet till Åkesson

Margot Wallström vände sig direkt till partiledaren Jimmie Åkesson och de 48 folkvalda SD-riksdagsledamöterna, och konstaterade:

"Regeringen delar inte värdegrund eller syn på världen med Sverigedemokraterna och ett samarbete är uteslutet, men vi respekterar er plats i riksdagen."

I utrikesdeklarationen tackar Margot Wallström samtidigt Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt för att de "ständigt påminner om den oroande utvecklingen i Turkiet".

Liberalernas Jan Björklund – en pålitlig pådrivare för mänskliga rättigheter, enligt Margot Wallström.
Foto: Olle Sporrong

Hon fortsätter med att berömma Liberalerna och partiledaren Jan Björklund.

"Att Sverige i sina kontakter med omvärlden ska framhålla de mänskliga rättigheterna är något som Liberalerna aldrig låter oss glömma", står det i utrikesdeklarationen.

Litar på Centerpartiet

Därefter riktar Margot Wallström sig till Centerledaren Annie Lööf.

"I kampen mot vad som kan vara det värsta som mänskligheten har kommit på – kärnvapen – är Centern att lita på", står det i utrikesdeklarationen.

Annie Lööfs Centerpartiet får ett tack för kampen mot kärnvapen.
Foto: Bobbo Lauhage / IBL

Även Moderatledaren Anna Kinberg Batra får ett tack:

"Moderaterna är och har varit en pådrivande kraft när Sverige står upp för frihandel."

KD-ledaren Ebba Busch Thor tackas av regeringen och utrikesministern på följande vis:

Anna Kinberg Batra (M).
Foto: IBL

"Det svenska biståndet har under åren haft en pålitlig vän i Kristdemokraterna."

Margot Wallström avslutar sedan med ett mer allmänt tack.

"Tack till alla pådrivare i civilsamhället och i folkrörelserna. Ert arbete på fältet och med opinionsbildning gör skillnad i en svår tid."

Debatt i två delar

När Margot Wallström läst upp utrikesdeklarationen var det dags för den årliga utrikespolitiska debatten.

I förra årets utrikesdeklaration konstaterade regeringen bland annat att ”den ryska aggressionen mot Ukraina utgör den största utmaningen mot europeisk fred och säkerhet sedan kalla krigets slut.”

Wallström berättade då också att regeringen höll på att utforma en "feministisk utrikespolitik" med syftet att stärka kvinnors rättigheter, öka deras representation och ge dem mer resurser."

I debatten gick bland andra vänsterpartisten Hans Linde hårt åt den ambitionen kopplad till samarbetet med en av världens mest kvinnoförtryckande nationer, Saudiarabien.

Slöjdebatten om Iran

Efter Stefan Löfvens resa till Iran i helgen har debatten i stället handlar om huruvida det var rätt eller fel av regeringsdelegationens kvinnor att bära slöja.

Under tisdagen svarade statsministern Liberalernas partiledare Jan Björklund, som hävdat att resan innebar "ett haveri för den feministiska utrikespolitiken":

– Jag tror han är ganska ensam också i den här kritiken, för han vet precis som andra att den borgerliga regeringen hade precis samma princip: man följer lagen i det land man är, konstaterade Löfven.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.