Wallströms oro för ryska flygattackerna

Sveriges utrikesminister Margot Wallström är orolig för de ryska flygattackerna i Syrien.
Foto: Sven Lindwall
Vladimir Putin har skickat fler än 50 militärflygplan till Syrien under torsdagen.
Foto: Yuri Kochetkov
Syriens diktator Bashar al-Assad.
Foto: Remy De La Mauviniere
Vita husets presstalesperson Josh Earnest.
Foto: Pablo Martinez Monsivais

Ett ryska 50-tal militärflygplan skickades till Syrien under torsdagen uppgav det ryska försvarsdepartementet. Samtidigt kom uppgifter om räderna träffat såväl civila som USA-stödda rebellgrupper kom.

Nu befarar Vita huset att bombningarna kommer att förlänga kriget.

Även Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) är orolig kring de ryska anfallen.

– För civilbefolkningen blir det ännu mer av lidande, säger hon till Sveriges radios P1 Morgon.

Under fredagen ska den ryske presidenten och franske presidenten François Hollande träffas för att prata om attackerna.

Under natten till torsdagen genomförde Ryssland flygräder i de syriska städerna Idlib, Hama och Homs, rapporterade CNN. Vilket bekräftades av det ryska försvarsdepartementet.

Ryska ministerier uppgav också att tolv IS-mål i Syrien hade bombats sönder- inklusive en kommandocentral, vilket nyhetsbyrån AP rapporterar.

De ryska flyganfallen har bland annat träffat rebellgrupper inom den Fria syriska armén som tränats och beväpnats av underrättelsetjänsten CIA, sade i går den republikanske senatorn John McCain.

– Vi har attackerat mål från IS och andra mål. Vi attackerar alla terrorgrupper, inte bara IS, sade den ryske utrikesministern Sergej Lavrov.

Men uppgifterna motsägs av såväl underrättelsekällor i USA som av ögonvittnen i Syrien. Många bedömare, liksom USA:s försvarsminister Ashton Carter, påpekar att attackerna skett i områden där IS inte finns.

Franske presidenten Hollande och Vladimir Putin ska träffas

Putin kallar uppgifterna om civila dödsfall i de ryska flyganfallen för "informationsattacker". Han säger att det ryska försvarsdepartementet är i kontakt med USA:s försvarshögkvarter Pentagon och att en funktion för att samordna attackerna i Syrien med USA ska upprättas.

Under fredagen ska den franska presidenten François Hollande träffa Rysslands president Vladimir Putin. Även Hollande har inför mötet kritiserat att de ryska attackerna riktar sig mot andra oppositionsgrupper än IS.

Rysslands överraskande militära inblandning i Syrien har tagit USA på sängen. Efter att först ha kritiserat Rysslands agerande träffade USA:s utrikesminister John Kerry kollegan Sergej Lavrov i torsdags.

De enades om att inom kort hålla militära överläggningar för att undvika att deras insatser i Syrien kolliderar, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Trots USA:s oro över Rysslands stöd till den syriska regimen och valet av mål för flyganfallen finns idéer om hur man ska gå vidare i den politiska processen, enligt Kerry.

Utrikesministern Margot Wallström är orolig

Även Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) känner oro inför de ryska bombanfallen i Syrien. På FN:s toppmöte i New York har den ryska inblandningen enligt Margot Wallström utrikesministern diskuterats intensivt.

– För civilbefolkningen blir det ännu mer av lidande, säger hon till Sveriges radios P1 Morgon.

Hennes oro grundar sig på flera frågeställningar.

– Vilka intressen har Ryssland i Syrien, och hur riktar sig den militära insatsen? Vad är det Ryssland vill uppnå, och vilka är riskerna med Ryssland i Syrien, säger hon till P1 Morgon.

Iranska trupper har anlänt i Syrien

Ett land som kräver att bombanfallen i Syrien ska sluta är Saudiarabien, rapporterade Reauters under torsdagen.

– Länder som hävdar att de gått med i kampen mot IS terrorism kan inte samtidigt stödja den syriska regimens terrorism, sa Saudiarabiens FN-ambassadör Abdallah al-Muallimi i onsdags, enligt Reuters.

De senaste tio dagarna anlände hundratals iranska trupper i Syrien, rapporterade Reuters. 

Tillsammans med syriska regeringsstyrkor och libanesiska Hizbollah förbereder de nya markoffensiver som är understödda av ryska flygattacker, uppger källor till Reuters.

Hittills har Iran främst bistått Syrien med militär rådgivning och genom att mobilisera miliser, bland annat irakiska och afghanska, som stridit på den syriska regimens sida.

– De iranska markstyrkornas förtrupper, soldater och officerare, har börjat anlända till Syrien för att delta i det här slaget. Det är inte rådgivare … det handlar om hundratals med utrustning och vapen. De kommer att följas av ännu fler, säger en av källorna till Reuters.

– Att genomföra urskillningslösa militäroperationer mot den syriska oppositionen är farligt för Ryssland, säger USA:s talesperson Josh Earnest enligt BBC.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.