Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wallströms närmaste kan bli nästa minister

Expressens politikreporter siar om vem som kan bli Sveriges nya utrikesminister.
UD:s kabinettsekreterare Annika Söder.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hans Dahlgren.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Margot Wallströms plötsliga besked tvingar statsminister Stefan Löfven att snabbt hitta en ny utrikesminister.  

Redan på tisdag måste han presentera hennes efterträdare. 

Enligt Expressens källor i regeringskansliet kan Wallströms närmaste medarbetare, kabinettsekreterare Annika Söder, få jobbet – som mamma tidigare har haft. 

Beskedet från Margot Wallström på fredagseftermiddagen kom som en överraskning för de flesta på utrikesdepartementet – trots att hon tidigare, vid flera tillfällen, antytt att hon vill tillbringa mer tid med familjen. 

Stefan Löfven fick veta för en tid sedan och arbetet med att utse en efterträdare sattes i gång direkt, enligt Expressens uppgiftslämnare. 

Den nya utrikesministern presenteras senast på tisdag i samband med riksmötets öppnande. 

Annika Söder pekas ut som tänkbar efterträdare till Margot Wallström

Margot Wallströms närmaste medarbetare Annika Söder, kabinettsekreterare sedan oktober 2014, pekas ut som en tänkbar efterträdare. 

Söder började arbeta vid utrikesdepartementet redan 1982 och har i många år varit rådgivare i utrikespolitiska frågor till både stats- och utrikesministrar. Hon har dessutom arbetat internationellt i FN. 

Annika Söder, som är dotter till förra utrikesministern och Centerledaren Karin Söder, är från början journalist och har tidigare varit styrelseledamot i bland annat Sveriges radio. 

Hon har även varit guvernör i Asiatiska utvecklingsbanken och i Afrikanska utvecklingsbanken samt medlem av styrelsen för Institutet för fortbildning av journalister, Fojo. 

”Jag vill vara mer med min man, mina barn och mina barnbarn”.

Hans Dahlgren och Ann Linde bland tänkbara kandidater

Bland de hetaste kandidaterna finns också två nuvarande ministrar: utrikeshandelsministern Ann Linde och EU-minister Hans Dahlgren, tidigare statssekreterare hos Stefan Löfven. 

Dagens Nyheters politiska kommentator Ewa Stenberg nämner också Peter Hultqvist som en tänkbar kandidat till utrikesministerposten, men enligt Expressens källor är han inte intresserad. 

Andra namn som det nu spekuleras kring: Nuvarande Sida-chefen Carin Jämtin, som var biståndsminister i Göran Perssons regering åren 2003-2006, FN-ambassadören Olof Skoog och tidigare barn- och äldreministern Åsa Regnér, i dag biträdande högsta chef för FN:s kvinnoorganisation UN Women.

När Laila Freivalds avgick som utrikesminister 2006 utsågs först den dåvarande idrottsministern Bosse Ringholm till tillförordnad utrikesminister. Några dagar senare tog Jan Eliasson över fram till valet ett halvår senare. 

– Men Stefan Löfven är inte intresserad av någon tillfällig lösning, säger en uppgiftslämnare. 

Vill ha mer tid till familjen.
Expressens Patrik Kronqvist har svårt att se vem som ska ta över.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.