Kommunalskandalen: Detta har hänt

Publicerad

Nakenshow på lyxkrog

Onsdagen den 13 januari:

Aftonbladet avslöjar att Kommunal har drivit lyxkrog med nakenshow och porrstjärnor på medlemmarnas bekostnad.

Tillsammans med ledningen för Lyran konferens och högt uppsatta inom Kommunal har Kommunals kassör och tredje vice ordförande Anders Bergström åkt på flera resor till London och andra ställen där sällskapet har ätit på lyxkrogar och bott flott. Aftonbladet avslöjar också att ledande inom Kommunal utnyttjar förbundens konferensanläggning under sommartid utan att betala.

Spritfest

Torsdagen den 14 januari:

Aftonbladet avslöjar att Kommunal hade spritfest för flera hundratusen kronor – en spritnota som medlemmarna fick stå för. Lådvis med vin langas ibland till Kommunals stora festvåning på Hagagatan i Stockholm. Det gör genom krogen Metro Palais som fungerar som ombud.

Wallström: "Besviken"

Fredagen den 15 januari:

Fackförbundet Kommunal ordnade en lägenhet i Stockholms innerstad åt utrikesminister Margot Wallström, samtidigt som de inte släppt någon lägenhet till bostadskön på 16 år.

– Jag är arg och besviken på Kommunal, säger hon.

Lyxrenoveringar

Lördagen den 16 januari:

Det uppdagas att Kommunal anlitade stjärnarkitekter för att lyxrenovera förbundets representationsvåning i centrala Stockholm. Kommunal försvarar innehavet av våningen och menar att den är viktig i både det interna arbetet och när det kommer gäster från andra länder.

Nordströms attack

Söndagen den 17 januari:

Annelie Nordström går till motattack efter Wallströms lögnanklagelser. I ett inlägg på Facebook skriver hon att "Logiken kring bostäder i Stockholm inte är hennes grej", om Wallström.

Statsminister Stefan Löfven kommenterar för första gången att Margot Wallström fått en lägenhet av Kommunal.

– Jag tycker att det hade varit bättre om hon ordnat bostad på annat sätt, säger han.

Moderaternas ungdomsförbund, MUF, kräver utrikesministerns avgång.

"Solklar muta"

Måndagen den 18 januari:

"Ett antal" anmälningar om mutbrott mot Wallström har kommit in till Riksenheten mot korruption under helgen. Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap, säger att det handlar om en "solklar muta". Samtidigt visar hyresavtalet att Wallström fått hyra lägenheten tillfälligt i tjänsten.

Förundersökning inleds

Tisdagen den 19 januari:

Riksenheten mot korruption inleder en förundersökning om mutbrott. "På grund av angivelse eller av annat skäl finns anledning anta att ett brott som hör under allmänt åtal har förövats.", skriver chefsåklagare Alf Johansson.

– Jag har ingenting att dölja, säger utrikesministern.

10 000 medlemmar har lämnat

Onsdagen den 20 januari:

Nära 10 00 medlemmar har lämnat Kommunal efter skandalerna. Fackförbundet har därmed förlorat runt 3,5 miljoner kronor i uteblivna medlemsavgifter.

Förtroendet för Wallström rasar

Expressens och Demoskops förtroendeundersökning visar att allmänhetens förtroende för utrikesminister Margot Wallström rasat dramatiskt den senaste månaden – från 47 procent i december till 34 procent i januari.

Annelie Nordström avgår

Kommunals ordförande Annelie Nordström meddelar på onsdagen att hon avgår vid nästa kongress, i maj.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag