Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Måste kunna fråga – utan att anklagas som transfob”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Vårdguiden rekommenderar i sina språkliga riktlinjer att ”undvika” ordet kvinna. Mer än ett halvår efter förändringen har bland andra tidigare utrikesminister Margot Wallström väckt debatt om det.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vårdguiden rekommenderar i sina språkliga riktlinjer att ”undvika” ordet kvinna.

Mer än ett halvår efter förändringen har bland andra tidigare utrikesminister Margot Wallström väckt debatt om det.

– Det är inte klokt, det låter inte vettigt, säger hon.

– Ett missförstånd att jag eller någon annan vill förbjuda ordet kvinna. Det handlar verkligen inte om det, säger sexualupplysaren Inti Chavez Perez.

I stället för att använda ordet ”kvinnor” är rekommendationen att ta bort ordet eller skriva om meningen, uppger Vårdguiden 1177 på sin hemsida

Sveriges förra utrikesminister Margot Wallström (S) frågar sig om ”kvinnor inte längre ska få kalla sig kvinnor”.

– Det är inte klokt, det låter inte vettigt, säger hon och utvecklar:

– Det finns en debatt som ibland blandar ihop kön och könsidentitet som, om man inte tänker sig för, kan bli alldeles stolligt. Det går ju inte utan vidare att byta och inte göra en könsuppdelad statistik. 

Hon tror att det blir förvirrande att slopa ordet. 

– Det blir bisarrt. Då kommer folk tänka: Vad ska jag säga? Får jag inte kalla henne kvinna? Jag tror inte det hjälper någon, det skapar i stället motsättningar.

”Blir mer korrekt” 

Sexualupplysaren Inti Chavez Perez tror å sin sida att det blir mer tydligt. 

– Fysisk hälsa handlar om kroppar och inte identitet. Genom att lyfta bort information om hälsa bort från identitet och in i kroppen, så blir det tydligare. Det blir mer korrekt och fler blir inkluderade. För det är klart du fortfarande är en kvinna även om du opererat bort livmodern. 

Han tror att den hätska debatten som uppstått beror på att människor är rädda för att bli ”felkönade”. 

– Jag tror att det blir en sammanblandning för Margot Wallström här. Att hon fruktar att en könsneutral hälsoinformation skulle övergå till att förhindra könsbaserad statistik och förståelse för orättvisor i vårt samhälle. Och jag tror inte att det behöver vara så.

Sexualupplysaren Inti Chavez Perez: ”Jag tror att det blir en sammanblandning för Margot Wallström här.”
Foto: Anna Svanberg

Wallströms kritik

Margot Wallström tror att hela jämställdhetsarbetet kan få ett ”bakslag” i förlängningen, att årtionden av statistikinhämtning kring vård, hälsa, löneskillnader och våld inte längre kan användas. 

– Jag tror att vi måste hitta ett annat sätt att ställa frågor så att den som har en annan könsidentitet också vågar säga det, eller ta reda på det utan att kränka någon. Det kan inte vara kränkande att 98 procent känner sig som kvinnor och män. För än så länge är det så vi juridiskt definieras. 

– Man måste kunna få ställa de här frågorna utan att bli anklagad för att vara transfob.


Här är måndagens största nyheter i Expressen TV

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.