Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Wallströms kostnad:
32 kronor i månaden

Hyran för lägenheten i Stockholms innerstad är på 12 432 kronor – men med ersättningen för dubbelt boende betalar hon 32 kronor i månaden.
Foto: Sven Lindwall
Margot Wallström fick en lägenhet av Kommunal i Stockholms innerstad. Kommunals ordförande har tidigare sagt att Margot Wallström inte har gått före i kön.
Foto: Pelle T Nilsson

Margot Wallström fick en lägenhet av Kommunal i Stockholms innerstad.

Hyran för lägenheten är 12 432 kronor - som hon kvitterar 12 400 kronor från Regeringskansliet i ersättning för dubbelt boende, uppger Dagens Nyheter.

Wallströms hyra slutar då på 32 kronor.

Utrikesministern Margot Wallströms lägenhet i Stockholms innerstad är på 89 kvadratmeter och är fullt möblerad. För det betalar Wallström 12 432 kronor i månaden.

Men det är inte den verkliga hyran som Wallström egentligen betalar. Eftersom utrikesministern är folkbokförd i Värmland har Wallström, enligt regeringskansliets regler, rätt att söka ersättning för dubbelt boende. En rätt som Wallström utnyttjar, skriver Dagens Nyheter.

Ersättning på 12 400 kronor

Margot Wallström ska både få ersättning för boendekostnader och avlöningsförstärkning, 8 000 respektive 4 400 kronor. Den sistnämnda ersättningen ska vara för ökade kostnader vid boende på annan ort.

Summan Margot Wallström får varje månad från Regeringskansliet landar på 12 400 kronor. Det betyder att utrikesministern betalar 32 kronor i månaden för sin lägenhet i Stockholm.

Det var under fredagen Margot Wallström sa att hon hade fått en lägenhet från fackförbundet - efter krav på garantier att Kommunal också lämnade lägenheter till den kommunala bostadskön.

Beskedet fick utrikesministern direkt av Kommunals ordförande Annelie Nordström.

– De har ljugit till mig om detta. När jag har tittat närmare på detta så visar det sig att de har gett helt olika besked. Och det är helt oacceptabelt. Det skadar mig och det skadar Kommunal. Det går inte att lita på vad de har sagt till mig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.