Hyran för lägenheten i Stockholms innerstad är på 12 432 kronor – men med ersättningen för dubbelt boende betalar hon 32 kronor i månaden. Foto: Sven LindwallHyran för lägenheten i Stockholms innerstad är på 12 432 kronor – men med ersättningen för dubbelt boende betalar hon 32 kronor i månaden. Foto: Sven Lindwall
Hyran för lägenheten i Stockholms innerstad är på 12 432 kronor – men med ersättningen för dubbelt boende betalar hon 32 kronor i månaden.  Foto: Sven Lindwall
Margot Wallström fick en lägenhet av Kommunal i Stockholms innerstad. Kommunals ordförande har tidigare sagt att Margot Wallström inte har gått före i kön. Foto: Pelle T NilssonMargot Wallström fick en lägenhet av Kommunal i Stockholms innerstad. Kommunals ordförande har tidigare sagt att Margot Wallström inte har gått före i kön. Foto: Pelle T Nilsson
Margot Wallström fick en lägenhet av Kommunal i Stockholms innerstad. Kommunals ordförande har tidigare sagt att Margot Wallström inte har gått före i kön.  Foto: Pelle T Nilsson

Wallströms kostnad:
32 kronor i månaden

Publicerad

Margot Wallström fick en lägenhet av Kommunal i Stockholms innerstad.

Hyran för lägenheten är 12 432 kronor - som hon kvitterar 12 400 kronor från Regeringskansliet i ersättning för dubbelt boende, uppger Dagens Nyheter.

Wallströms hyra slutar då på 32 kronor.

Utrikesministern Margot Wallströms lägenhet i Stockholms innerstad är på 89 kvadratmeter och är fullt möblerad. För det betalar Wallström 12 432 kronor i månaden.

Men det är inte den verkliga hyran som Wallström egentligen betalar. Eftersom utrikesministern är folkbokförd i Värmland har Wallström, enligt regeringskansliets regler, rätt att söka ersättning för dubbelt boende. En rätt som Wallström utnyttjar, skriver Dagens Nyheter.

Ersättning på 12 400 kronor

Margot Wallström ska både få ersättning för boendekostnader och avlöningsförstärkning, 8 000 respektive 4 400 kronor. Den sistnämnda ersättningen ska vara för ökade kostnader vid boende på annan ort.

Summan Margot Wallström får varje månad från Regeringskansliet landar på 12 400 kronor. Det betyder att utrikesministern betalar 32 kronor i månaden för sin lägenhet i Stockholm.

Det var under fredagen Margot Wallström sa att hon hade fått en lägenhet från fackförbundet - efter krav på garantier att Kommunal också lämnade lägenheter till den kommunala bostadskön.

Beskedet fick utrikesministern direkt av Kommunals ordförande Annelie Nordström.

– De har ljugit till mig om detta. När jag har tittat närmare på detta så visar det sig att de har gett helt olika besked. Och det är helt oacceptabelt. Det skadar mig och det skadar Kommunal. Det går inte att lita på vad de har sagt till mig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag