Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Wallströms hemliga möte med vice ministern från Iran

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Utrikesminister Margot Wallström har i största hemlighet haft besök av Irans biträdande utrikesminister Abbas Araghchi.

På UD:s hemsida står ingenting om besöket – men den iranska nyhetsbyrån IRNA publicerar en bild från mötet.

– Det är anmärkningsvärt att man inte i förväg berättade om det här besöket, säger KD-riksdagsledamoten Lars Adaktusson.

Irans biträdande utrikesminister Abbas Araghchi mötte Margot Wallström (S) på hennes tjänsterum i Arvfurstens palats på onsdagen, erfar Expressen.

Mötet skedde bara några veckor efter president Hassan Rouhanis uttalande om att Israel ”är en cancertumör”.

– Jag förutsätter att Sveriges utrikesminister tagit upp brotten mot mänskliga rättigheter och protesterat mot presidentens uttalande. Och jag förutsätter att man berättar vad som tagits upp vid det här mötet, säger Kristdemokraternas riksdagsledamot Lars Adaktusson, andre vice ordförande för partiet och tidigare Europaparlamentariker. 

– Det är anmärkningsvärt att man inte berättat att det här besöket ska äga rum, eller vilka frågor som skulle diskuteras.

Dödsdömd svensk i Iran

Samtidigt som Abbas Araghchi besöker Stockholm sitter en svensk medborgare, KI-forskaren Ahmadreza Djalali, fängslad i Iran – dömd till döden

Han lever just nu under väldigt svåra omständigheter, enligt Lars Adaktusson. 

Foto: ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

– Ska man verkligen ta emot en biträdande utrikesminister när man har en svensk medborgare som dömts till döden. Man kan ifrågasätta lämpligheten i detta. 

Utrikesminister Margot Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö skriver i ett sms till Expressen att UD ”normalt inte kommunicerar kabinettsekreterarens resor och inkommande besök”. Han fortsätter:

”Den 19 december tog kabinettssekreterare Annika Söder emot Irans vice utrikesminister Abbas Araghchi i Stockholm. Besöket var ett led i de regelbundna och återkommande politiska konsultationerna mellan Sverige och Iran, vilka sker på kabinettssekretarnivå. Senast konsultationer skedde var i maj 2018 i Teheran. Den iranske viceministern genomförde även en kort artighetsvisit hos utrikesministern.”

UD: ”Bilaterala frågor och konsulära ärenden”

Enligt Wirkensjö togs flera frågor upp under mötet på UD. 

”Bland de ämnen som togs upp i konsultationerna med kabinettssekreteraren finns bilaterala frågor inklusive konsulära ärenden, regionala frågor inklusive Jemen och Syrien, mänskliga rättigheter och den kärntekniska överenskommelsen JCPOA. Besöket innefattade även ett rundabordssamtal med SIPRI och möten med ledningen för riksdagens utrikesutskott, Hans Wallmark och Kenneth G Forslund.”

Erik Wirkensjö skriver också att Abbas Araghchi träffat den förra utrikesministern Carl Bildt (M) under sitt Stockholmsbesök.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.