Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wallströms hårda kritik mot SD:s pristagare

"Med sådana vänner behöver SD inga fiender", skriver Margot Wallström i ett sms till Expressen.Foto: Patrik C Österberg/IBL
I sitt tal sågade Václav Klaus bland annat de mänskliga rättigheterna - då de enligt honom leder till "förstörandet av den nationella suveräniteten".Foto: Sven Lindwall
Václav Klaus tal fick stående ovationer av samtliga på plats, däribland SD-toppar som Jimmie Åkesson, Richard Jomshof och Mattias Karlsson.Foto: Sven Lindwall
"Wallström har ägnat större delen av sin politiska gärning åt att flytta makten från Europas medborgare till korrupta byråkrater i Bryssel – anonyma ledare som vi aldrig valt och ännu mindre kan välja bort", skriver Henrik Vinge i en kommentar.Foto: Mikael Sjöberg

Václav Klaus tilldelades "frihetspriset" på SD:s Grand Hôtel-gala på fredagskvällen - och i talet sågade han bland annat de mänskliga rättigheterna.

Talet möttes av stående ovationer från samtliga SD-toppar.

Nu fördömer utrikesminister Margot Wallström i skarpa ordalag uttalandet, Václav Klaus och SD.

"Med sådana vänner behöver SD inga fiender", skriver hon till Expressen.

"Jag hoppas och tror att Klaus linje vinner i slutändan", svarar SD:s presschef, Henrik Vinge.

FN:s deklaration om mänskliga rättigheter

Förenta Nationernas generalförsamling antog och kungjorde den 10 december 1948 en allmän förklaring om de mänskliga rättigheterna.

En del rättigheter är politiska och medborgerliga. Den mest grundläggande mänskliga rättigheten är rätten till liv.

Deklarationen består av 30 artiklar med mänskliga rättigheter. Samtliga artiklar hittas här.

Källa: UNric, regeringens webbplats om mänskliga rättigheter

Evenemanget "European Freedom Awards" arrangerades på fredagskvällen på Grand Hôtel.

En gala som Sverigedemokraterna stod värd för, men som tankesmedjan Idde (Insitute for direct democracy in Europe), anordnade.

Under galan delades ett pris ut, till Václav Klaus. Han hade dessförinnan hyllats av både Jimmie Åkesson, SD, och Nigel Farage, Ukip.

Václav Klaus var Tjeckiens president mellan 2003 och 2013, och är en känd EU-kritiker. Han är också en kontroversiell politiker som bland annat stått för flera homofobiska uttalanden och haft täta band till högerextrema partier i Europa.

Sågade också allas rätt till högre utbildning

I sitt tal sågade Václav Klaus bland annat de mänskliga rättigheterna - då de enligt honom leder till "förstörandet av den nationella suveräniteten".

– Vi underskattade att förhärligandet av mänskliga rättigheter var ett revolutionärt förnekande av medborgerliga rättigheter. Och av många friheter och vanor och beteenden som kopplas till dem. Mänskliga rättigheter behöver inte medborgarskap, därför efterfrågar "mänskliga rättigheter-ismen" förstörandet av den nationella suveräniteten, speciellt i dagens Europa.

I talet riktade han också kritik mot att universitetsutbildning i väst gjorts tillgänglig för alla, och därmed skapat "en stor produktion av underutbildade intellektuella".

Jimmie Åkesson var en av alla som gav stående ovationer till Václav Klaus tal.Foto: Sven Lindwall

Talet förärades med stående ovationer av samtliga på plats, däribland SD-toppar som Jimmie Åkesson, Richard Jomshof och Mattias Karlsson.

 

 

 

LÄS MER: Sågade mänskliga rättigheter - hyllades av SD

 

Margot Wallström: "Tydligen inte för SD:s festgäster"

Václav Klaus uttalanden och Sverigedemokraterna kritiseras nu skarpt av utrikesminister Margot Wallström, S, som menar att Václav Klaus ifrågasätter en grundläggande princip av demokratiska samhällen.

I en kommentar till Expressen skriver hon:

"Allas lika värde är en fundamental princip i demokratiska samhällen. Men tydligen inte för SD:s festgäster som nu ifrågasätter de mänskliga rättigheterna. Med sådana vänner behöver SD inga fiender."

SD: "Tror att Klaus linje vinner i slutändan"

Senare under lördagskvällen svarade Henrik Vinge, presschef på Sverigedemokraterna som också deltog på festen, på Margot Wallströms kritik.

"Konflikten står mellan de som liksom Václav Klaus tycker att Europas folk själva ska få bestämma över sina egna lagar och sådana som Margot Wallström, som tycker att makten ska förflyttas från medborgarna till korrupta byråkrater i Bryssel – anonyma ledare som vi aldrig valt och ännu mindre kan välja bort", skriver han i en kommentar.

Han fortsätter med att säga att utrikesministern har "diktatoriska tendenser".

"Václav Klaus har ägnat större delen av sin politiska gärning åt att bekämpa bland annat Margot Wallströms diktatoriska och förtryckande tendenser. Jag hoppas och tror att Klaus linje vinner i slutändan."

 

LÄS MER: Nigel Farage hintade om comeback på SD-fest

 

Flera ställer in på Grand Hôtel

Samtidigt fortsätter kritiken komma mot Grand Hôtel, som stod värd för galan där Václav Klaus tog emot priset och högerpopulister från flera håll i Europa.

Enligt tidningen Metro upp har den ideella stiftelsen Reach for change nu ställt in sin gala, som skulle hållas på Grand Hôtel på måndag.

Då skulle tio barnrättshjältar ha prisats på C10 Awards.

– Vi vill tydligt markera vårt avstånd mot konferensen som genomfördes i fredags, säger Sara Damber, grundare och vd för Reach for change, till Metro.

Hotellets betyg på dess Facebooksida föll snabbt efter att tusentals satt lägsta betyg i protest – men har därefter förbättrats i takt med att många också satt högsta betyg som svar.

Metro.Mode skulle ha arrangerat ett evenemang på Grand Hôtel under fredagen - men även det avbokades i sista stund på grund av Sverigedemokraternas fest.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.