Wallströms bostad är knuten till tjänsten

Margot Wallströms lägenhet är direkt knuten till hennes tid som utrikesminister.
Foto: Sven Lindwall
Del av Margot Wallströms hyreskontrakt.
Foto: Henrik Montgomery / Tt
Kulturminister Alice Bah Kuhnke var noga med att säga att hon inte hade tackat ja till en lägenhet på det sättet som Margot Wallström gjort.
Foto: Christine Olsson

Margot Wallströms lägenhet är direkt knuten till hennes tid som utrikesminister.

Det framgår av det kontrakt som Expressen fått bekräftat stämmer – nu kan utrikesministern utredas för mutbrott.

Samtidigt går kulturminister Alice Bah Kuhnke tydligt ut med att hon aldrig skulle agera som regeringskollegan:

– Jag hade definitivt sagt "nej tack", säger hon i Expressen TV.

Hyreskontraktet är undertecknat av Margot Wallström och en kanslist på fackförbundet Kommunal den 18 april 2015. Då hade Wallström varit utrikesminister sedan den 3 oktober året innan.

Under rubriken "överenskommelse" anges i kontraktet:

"Vi kommer härmed överens om att hyresgästen inte ska ha rätt till förlängning av hyresavtalet/boendet om hyresvärden begär att avtalet ska upphöra och anger följande orsak. Om hyresgästen slutar sin anställning eller annat likvärdigt skäl."

Både Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö och Kommunal bekräftar att det ska tolkas som att uthyrningen av lägenheten är knuten till anställningstiden som utrikesminister.

– Ja, det stämmer. Det är kopplat till hennes tjänst som utrikesminister, säger Helen Nordlund, pressekreterare på Kommunal.

– Avtalet är deras standardavtal för tillfälliguthyrning, att det kopplas till tiden man har ett uppdrag är något man brukar göra. Men det har inget med att hon är utrikesminister att göra specifikt, men det syftar på tjänsten ja, och om tjänsten skulle upphöra skulle avtalet upphöra, säger Wallströms pressekreterare Wirkensjö.

Måste gå korrekt till

Då det rör sig om ett tillfälligt hyreskontrakt anser Wirkensjö att Wallström inte gått före någon i bostadskön.

Utrikesministern fick i månadsskiftet juli/augusti 2014 veta av Kommunals ordförande Annelie Nordström att fackförbundet hade tillfälliga lägenheter att erbjuda.

Wallström följde enligt Wirkensjö senare upp det samtalet med en kontakt med Kommunal för att anmäla sitt intresse.

– Det är ett tillfälligt avtal och det har varit min önskan från början. Jag har aldrig varit ute efter att få besittningsrätt till någon av deras lägenheter, säger Margot Wallström enligt SVT Nyheter.

Direkt efter att kopplingen mellan Wallström och Kommunal gjordes sa utrikesministern upp kontraktet. Men när hon flyttar är oklart.

– Hon kommer flytta så snart som möjligt, hon sa upp kontraktet i fredags så givetvis ska hon flytta, säger Erik Wirkensjö.

– Så snart som möjligt har vi sagt, det innebär inom en mycket snar framtid.

Kan man säga hur snar framtid det gäller?

– Nej, vi kan nöja oss med det.

Kan utredas för mutbrott

Riksenheten mot korruption fick under helgen in "ett antal" mutbrottsanmälningar om sättet som utrikesminister Margot Wallström fått sin hyresrätt.

På måndagen bekräftar kansliet på Riksenheten mot korruption att man har öppnat upp ett ärende. Chefsåklagare Alf Johansson ska nu besluta om en förundersökning ska inledas.

"Jag kommer på sedvanligt vis att ta del av den information som finns tillgänglig och därefter fatta beslut om förundersökning ska inledas eller inte. Om det beslutet fattas i dag eller senare under veckan kan jag inte uttala mig om för närvarande", säger Alf Johansson i ett pressmeddelande.

Expressen söker Alf Johansson.

Behöver inte betinga ekonomiskt värde

Riksenheten mot korruptions kansli meddelar att han under måndagen inte är tillgänglig för kommentarer.

Institutet mot mutor, IMM, har krävt att åklagare utreder om Wallström gjort sig skyldig till mutbrott. Att hyreskontraktet var tillfälligt och kopplat till tjänsten som utrikesminister har inte ändrat deras uppfattning.

– För den rättsliga bedömningen av vad som kan ses som en muta har tidsaspekten ingen betydelse. Sådant som kan bedömas som en muta behöver inte heller betinga ett ekonomiskt värde, det kan också vara en förmån riktat till en person, säger Helena Sundén, generalsekreterare på IMM.

Bah Kuhnke: Hade sagt nej

Wallström fortsätter:

– Hade jag vetat eller anat att det såg ut så som de uppgifter som har kommit fram så hade jag aldrig gett mig i lag med Kommunal om att hyra en lägenhet ...

Tidigare har statsminister Stefan Löfven kommenterat Kommunalskandalerna – och Margot Wallströms lägenhet. På måndagen kommenterade även kulturminister Alice Bah Kuhnke avslöjandena, samtidigt som hon var noga med att säga att hon inte hade tackat ja till en lägenhet på det sättet som Margot Wallström gjort:

– Jag hade definitivt sagt "nej tack", säger Alice Bah Kuhnke i Expressen TV.

Kulturministern kommenterade inte skandalerna inom Kommunal vidare utan följde statsministerns linje.

Professorn: Solklar muta

Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att lägenheten är en solklar muta från Kommunal. Det säger han i Expressen TV:s sändning.

– Hon har varit så smart att hon till och med lär ha vittnen när hon frågat om det är några konstigheter, säger Töllborg.

Margot Wallström säger sig inte vara orolig för att en förundersökning om mutbrott kan inledas.

– Inte orolig för någonting i det här fallet. Men jag är väldigt trött på att inte få ägna mig åt att göra det jag behöver just nu: Att sköta mitt jobb, säger hon till SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.