Margot Wallströms lägenhet är direkt knuten till hennes tid som utrikesminister. Foto: Sven LindwallMargot Wallströms lägenhet är direkt knuten till hennes tid som utrikesminister. Foto: Sven Lindwall

Margot Wallströms lägenhet är direkt knuten till hennes tid som utrikesminister.

 Foto: Sven Lindwall
Del av Margot Wallströms hyreskontrakt. Foto: Henrik Montgomery / TtDel av Margot Wallströms hyreskontrakt. Foto: Henrik Montgomery / Tt

Del av Margot Wallströms hyreskontrakt.

 Foto: Henrik Montgomery / Tt
Kulturminister Alice Bah Kuhnke var noga med att säga att hon inte hade tackat ja till en lägenhet på det sättet som Margot Wallström gjort. Foto: Christine OlssonKulturminister Alice Bah Kuhnke var noga med att säga att hon inte hade tackat ja till en lägenhet på det sättet som Margot Wallström gjort. Foto: Christine Olsson

Kulturminister Alice Bah Kuhnke var noga med att säga att hon inte hade tackat ja till en lägenhet på det sättet som Margot Wallström gjort.

 Foto: Christine Olsson

Wallströms bostad är knuten till tjänsten

Publicerad

Margot Wallströms lägenhet är direkt knuten till hennes tid som utrikesminister.

Det framgår av det kontrakt som Expressen fått bekräftat stämmer – nu kan utrikesministern utredas för mutbrott.

Samtidigt går kulturminister Alice Bah Kuhnke tydligt ut med att hon aldrig skulle agera som regeringskollegan:

– Jag hade definitivt sagt "nej tack", säger hon i Expressen TV.

Hyreskontraktet är undertecknat av Margot Wallström och en kanslist på fackförbundet Kommunal den 18 april 2015. Då hade Wallström varit utrikesminister sedan den 3 oktober året innan.

Under rubriken "överenskommelse" anges i kontraktet:

"Vi kommer härmed överens om att hyresgästen inte ska ha rätt till förlängning av hyresavtalet/boendet om hyresvärden begär att avtalet ska upphöra och anger följande orsak. Om hyresgästen slutar sin anställning eller annat likvärdigt skäl."

Både Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö och Kommunal bekräftar att det ska tolkas som att uthyrningen av lägenheten är knuten till anställningstiden som utrikesminister.

– Ja, det stämmer. Det är kopplat till hennes tjänst som utrikesminister, säger Helen Nordlund, pressekreterare på Kommunal.

– Avtalet är deras standardavtal för tillfälliguthyrning, att det kopplas till tiden man har ett uppdrag är något man brukar göra. Men det har inget med att hon är utrikesminister att göra specifikt, men det syftar på tjänsten ja, och om tjänsten skulle upphöra skulle avtalet upphöra, säger Wallströms pressekreterare Wirkensjö.

Måste gå korrekt till

Då det rör sig om ett tillfälligt hyreskontrakt anser Wirkensjö att Wallström inte gått före någon i bostadskön.

Utrikesministern fick i månadsskiftet juli/augusti 2014 veta av Kommunals ordförande Annelie Nordström att fackförbundet hade tillfälliga lägenheter att erbjuda.

Wallström följde enligt Wirkensjö senare upp det samtalet med en kontakt med Kommunal för att anmäla sitt intresse.

– Det är ett tillfälligt avtal och det har varit min önskan från början. Jag har aldrig varit ute efter att få besittningsrätt till någon av deras lägenheter, säger Margot Wallström enligt SVT Nyheter.

Direkt efter att kopplingen mellan Wallström och Kommunal gjordes sa utrikesministern upp kontraktet. Men när hon flyttar är oklart.

– Hon kommer flytta så snart som möjligt, hon sa upp kontraktet i fredags så givetvis ska hon flytta, säger Erik Wirkensjö.

– Så snart som möjligt har vi sagt, det innebär inom en mycket snar framtid.

Kan man säga hur snar framtid det gäller?

– Nej, vi kan nöja oss med det.

Kan utredas för mutbrott

Riksenheten mot korruption fick under helgen in "ett antal" mutbrottsanmälningar om sättet som utrikesminister Margot Wallström fått sin hyresrätt.

På måndagen bekräftar kansliet på Riksenheten mot korruption att man har öppnat upp ett ärende. Chefsåklagare Alf Johansson ska nu besluta om en förundersökning ska inledas.

"Jag kommer på sedvanligt vis att ta del av den information som finns tillgänglig och därefter fatta beslut om förundersökning ska inledas eller inte. Om det beslutet fattas i dag eller senare under veckan kan jag inte uttala mig om för närvarande", säger Alf Johansson i ett pressmeddelande.

Expressen söker Alf Johansson.

Behöver inte betinga ekonomiskt värde

Riksenheten mot korruptions kansli meddelar att han under måndagen inte är tillgänglig för kommentarer.

Institutet mot mutor, IMM, har krävt att åklagare utreder om Wallström gjort sig skyldig till mutbrott. Att hyreskontraktet var tillfälligt och kopplat till tjänsten som utrikesminister har inte ändrat deras uppfattning.

– För den rättsliga bedömningen av vad som kan ses som en muta har tidsaspekten ingen betydelse. Sådant som kan bedömas som en muta behöver inte heller betinga ett ekonomiskt värde, det kan också vara en förmån riktat till en person, säger Helena Sundén, generalsekreterare på IMM.

Bah Kuhnke: Hade sagt nej

Wallström fortsätter:

– Hade jag vetat eller anat att det såg ut så som de uppgifter som har kommit fram så hade jag aldrig gett mig i lag med Kommunal om att hyra en lägenhet ...

Tidigare har statsminister Stefan Löfven kommenterat Kommunalskandalerna – och Margot Wallströms lägenhet. På måndagen kommenterade även kulturminister Alice Bah Kuhnke avslöjandena, samtidigt som hon var noga med att säga att hon inte hade tackat ja till en lägenhet på det sättet som Margot Wallström gjort:

– Jag hade definitivt sagt "nej tack", säger Alice Bah Kuhnke i Expressen TV.

Kulturministern kommenterade inte skandalerna inom Kommunal vidare utan följde statsministerns linje.

Professorn: Solklar muta

Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att lägenheten är en solklar muta från Kommunal. Det säger han i Expressen TV:s sändning.

– Hon har varit så smart att hon till och med lär ha vittnen när hon frågat om det är några konstigheter, säger Töllborg.

Margot Wallström säger sig inte vara orolig för att en förundersökning om mutbrott kan inledas.

– Inte orolig för någonting i det här fallet. Men jag är väldigt trött på att inte få ägna mig åt att göra det jag behöver just nu: Att sköta mitt jobb, säger hon till SVT.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag