Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wallström vill trappa upp mot Ryssland

Margot Wallström vill diskutera utökade sanktioner mot Ryssland.
Foto: Axel Öberg
Margot Wallström har öppnat för ett möte med ryska kollegan Sergej Lavrov.
Foto: Mary Altaffer / AP/ TT

Utrikesminister Margot Wallström vill se nya sanktioner mot Ryssland.

Och de kan komma redan i samband med EU-ledarnas toppmöte i Bryssel nästa vecka.

– Jag tror att diskussionen kommer att handla om huruvida man ska sätta upp fler namn på sanktionslistan. Det tycker vi är bra, säger hon.

Expressen mötte utrikesminister Margot Wallström efter hennes möte med riksdagens EU-nämnd på fredagsförmiddagen.

Margot Wallström öppnade nyligen för ett möte med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Vad vill du prata med honom om?

– Ja, det säger sig väl självt att vi behöver kommentera det som händer både i Ukraina, på Krim och det som händer i Syrien. Men vi vill också tala om någonting som kan leda mot framtiden och de relationer som Sverige och Ryssland har.


LÄS MER: Putins parti kopplar starkare grepp om Ryssland

Margot Wallström vill se fler namn

Flera europeiska länder överväger just nu sanktioner mot ett antal högt uppsatta, ryska tjänstemän på grund av situationen i östra Aleppo.

Flera europeiska länder har diskuterat utökade sanktioner mot Putins Ryssland.
Foto: Sergei Ilnitsky / EPA / TT

England, Frankrike och Tyskland är bland de länder som undersöker möjligheterna till sanktioner inför ett toppmöte nästa vecka, enligt vad Expressen erfar.

Och nu ställer sig alltså Sverige på samma sida.

– Jag tror att det är jätteviktigt att det kommer upp. Det finns redan en sanktionsbestämmelse beslutad från EU:s sida, från 2011. Jag tror att diskussionen kommer att handla om huruvida man ska sätta upp fler namn på sanktionslistan. Det tycker vi är bra.

Du vill se fler namn på listan?

– Jag skulle inte ha något emot det. Men kom ihåg en sak, det får inte heller bli en diskussion som splittrar EU-kretsen. Det viktiga är att hålla ihop. Om det här blir en diskussion som visar att det finns en stor skillnad mellan EU-länderna så kommer det att utnyttjas och därför bör det här hanteras på ett klokt sätt.

"Avskyvärda", säger Margot Wallström om Donald Trumps uttalanden.
Foto: John Minchillo / AP TT NYHETSBYRÅN

Moderaternas riksdagsledamot Ulrika Karlsson, som sitter i EU-nämnden, vill att statsminister Stefan Löfven tar initiativ till skärpta sanktioner på nästa veckas EU-toppmöte i Bryssel.

– Man måste skärpa sanktionerna så att det blir politiskt och ekonomiskt kännbart. Jag förväntar mig att statsministern driver detta, säger hon.

Margot Wallström om Donald Trump: Avskyvärda uttalanden

Efter EU-nämndens möte kommenterade Margot Wallström för första gången de uttalanden som gjorts av presidentkandidaten Donald Trump och som avslöjades nyligen.

– Jag tycker att de är avskyvärda och de är ovärdiga en presidentkandidat i USA. Det är direkt kvinnofientliga uttalanden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.