Wallström vill köpa fisk av ockupationsmakt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Utrikesminister Margot Wallström vill överklaga en dom som stoppar EU:s handelsavtal med Marocko om fisk och jordbruksprodukter från det ockuperade Västsahara.
Foto: Sven Lindwall

Utrikesminister Margot Wallström vill överklaga en dom som stoppar EU:s handelsavtal med Marocko om fisk och jordbruksprodukter från det ockuperade Västsahara.

Nu får hon kritik för att svika Västsaharierna.

– Marocko är en ockupationsmakt, och jordbruks- och fiskeavtalet med Marocko är illegitimt, säger Jens Holm, vänsterpartistisk ledamot i EU-nämnden.

I torsdags upphävde EU-domstolen EU:s handelsavtal med Marocko i den del som gäller jordbruks- och fiskeprodukter från det av Marocko ockuperade Västsahara.

Det var Västsaharas befrielserörelse Polisario som väckte talan för att få avtalet ogiltigförklarat – och vann. Enligt domen är det bara västsaharierna själva som får besluta om hur landets naturresurser ska användas.

Tjänstemännen vid EU:s råd för utrikes frågor anser att rådet bör överklaga domen. På måndagen ska rådet fatta beslut om man ska överklaga eller inte.

Kraftig omsvängning

Utrikesminister Margot Wallström, S, har för avsikt att rösta för ett överklagande av domen. Detta trots att både Socialdemokraterna och regeringspartnern Miljöpartiet har kongressbeslut på att erkänna Västsahara som självständigt land.

I en riksdagsmotion 2012 skrev Socialdemokraterna så här:

"Handelsavtalet mellan EU och Marocko avser enbart Marockos erkända territorium, det vill säga inte det ockuperade Västsahara, och produkter från ockuperat område ska därmed inte omfattas av samma förmåner som marockanska produkter."

Samma år beslutade riksdagen att Västsahara ska erkännas som självständigt land. Den dåvarande borgerliga regeringen valde dock att inte göra någonting.

Flera S-toppar lovade att Västsahara skulle erkännas av en S-ledd regering.

När den nuvarande S-MP-regeringen tillträdde 2014 erkände man snabbt Palestina som självständig stat. Men något erkännande av Västsahara har ännu inte kommit.

Jens Holm, V: "Avtalet är illegitimt"

Riksdagsledamoten Jens Holm är skarpt kritisk till Margot Wallströms hållning. Orsaken till omsvängningen är att regeringen tar hänsyn till Frankrikes nära relationer med Marocko, säger han.

– Om man stöter sig med Marocko i den här frågan så stöter man sig också med Frankrike. Uppenbarligen vill inte Sverige ta den striden. Men det här precis den strid man ska ta, för Marocko är en ockupationsmakt, och jordbruks- och fiskeavtalet med Marocko är illegitimt.

Även Liberalernas utrikespolitiska talesperson Birgitta Olsson är kritisk.

– Det är viktigt att vi inte ska riva upp denna dom, den är folkrättsligt riktig och principiellt viktig för det västsahariska folket, säger hon till Sveriges Radios "Ekot", som var först med att rapportera om nyheten.

Regeringen kan inte själv bestämma hur den ska rösta i rådet, utan måste förankra beslutet i riksdagens EU-nämnd. På lördagen skickade Wallström ut ett mejl till EU-nämndens ledamöter och suppleanter där de fick möjlighet att ge synpunkter. Men de hade bara till klockan 19 på söndagskvällen på sig att svara. Jens Holm tycker att en så viktig fråga borde behandlas på ett nämndsammanträde.

– Man vet inte vad de andra partierna tycker när alla bara sitter och skickar mejl. I grunden blir det ett odemokratiskt förfarande, säger han.

Wallström: "Ingen förändring har skett"

Margot Wallström kommenterar varför hon vill överklaga domen i ett skriftligt uttalande till TT:

"Från svenskt håll skulle vi se ett värde i det tyngre prejudikat en dom i högre instans skulle innebära. Frågan är av folkrättslig vikt".

Wallström säger också att "Ingen förändring av Sveriges Västsaharapolitik har skett. En intern översyn av Sveriges Västsaharapolitik pågår."

Men när EU skulle börja förhandla om ett nytt fiskeavtal med Marocko år 2012 röstade Sverige nej till förhandlingsmandatet med motiveringen:

"Eftersom Västsahara inte är en del av Marockos territorium kräver folkrätten att fiskeresurserna ska exploateras till förmån för befolkningen i Västsahara och i enlighet med dess intressen och önskemål. Förslaget (...) garanterar inte att protokollet kommer att överensstämma med folkrätten."

Expressen har utan framgång sökt Margot Wallström för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.