Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Wallström vill inte överge alliansfriheten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

SÄLEN. Nu använder alliansen decemberöverenskommelsen som vapen för att pressa fram en omsvängning i regeringens inställning till Nato.

Men utrikesminister Margot Wallström (S) ser ingen anledning för Sverige att överge alliansfriheten för ett Nato-medlemskap.

- Jag tycker att bevisföringen ligger på dem som säger att vår alliansfrihet inte har tjänat oss väl. De argumenten har inte jag hört, säger Margot Wallström.

Utrikesminister Margot Wallström (S) betonade flera gången vikten av att Sverige håller fast vid sin alliansfrihet under sitt inledningstal på den säkerhetspolitiska konferensen Folk & Försvar i Sälen.

I går sa M-moderatledaren Anna Kinberg Batra att hon förutsätter att regeringen öppnar för att utreda förutsättningarna för ett svenskt medlemskap i Nato.

C-ledaren Annie Lööf förklarade på Folk & Försvar att även hon utgår från regeringen gör detta "utifrån decemberöverenskommelsen" - och går vidare med frågeställningarna i Nato-utredningen som presenterades i fjol.

- Man kan väl inte ha ett veto mot kunskap.

Fler tycker att Sverige ska gå med i Nato

Samtidigt visar en opinionsmätning från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) gjort att det för första gången är fler som tycker att Sverige bör gå med i Nato än som inte vill ha ett medlemskap. 48 procent anser att Sverige bör gå med i I Nato medan 35 procent anser att Sverige ska stå utanför.

Men Margot Wallström ser inga skäl att ompröva regeringens ställningstagande.

- Jag ser inte vad det är man menar är problemet med alliansfriheten. Vi har inga sakargument emot.

FP-ledarens Jan Björklunds huvudargument för att svenskt Nato-medlemskap är att fler länder skulle ställa om om Sverige skulle hamna i en konflikt och jämförde de baltiska ländernas hotbild från Ryssland.

Sjöstedt vill ha folkomröstning

Men Wallström anser inte heller att den befarade hotbilden från Ryssland är tillräcklig.

- Menar man att vi blir säkrare om Natos gräns går vid Sveriges gräns gentemot Ryssland?

V-ledaren Jonas Sjöstedt kräver att ett eventuellt svenskt Nato-medlemskap måste avgöras genom en folkomröstning.

- Om debatten vrider frågan till detta måste det svenska folket får avgöra, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.