Wallström: "Vi tycker att det är hög tid"

"Genom vårt beslut vill vi bidra till att ge en ny dynamik till en avstannad fredsprocess", säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström.
Foto: Annika Af Klercker / Tt

Regeringen erkänner staten Palestina.

– Genom vårt beslut vill vi bidra till att ge en ny dynamik till en avstannad fredsprocess, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

Men regeringsbeslutet möter skarp kritik från oppositionen.

– De har agerat lite som en elefant i en porslinsfabrik, säger C-ledaren Annie Lööf.

Utrikesminister Margot Wallström (S) meddelade på en presskonferens att Sverige erkänner Palestina som stat.

– Vi tycker att det är hög tid. Och det svarar också mot en utveckling i Mellanöstern som ser mycket allvarlig ut, säger utrikesministern till Expressen.se.

Regeringen samlade under torsdagsmorgonen till regeringssammanträde där man beslutade att Sverige nu erkänner Palestina som stat. Margot Wallström pekade på att regeringens besked ska ses som ett svar på den senaste tidens utveckling.

– Det är ingen tillfällighet att säkerhetsrådet i går diskuterade situationen i Mellanöstern. Det var mycket hård kritik mot ny bosättarpolitik och hur våldet har eskalerat, säger hon.

Den svenska regeringen vill nu skicka en tydlig signal att hålla tillbaka radikaliseringen och ge hopp till unga människor.

– Det finns de som påstår att vi väljer den ena partens sida. Inget kan vara mer felaktigt. Det kan låta högtravande, men det vi gör är att vi faktiskt ställer oss på fredsprocessens sida. Min bedömning är att historien kommer att vara vänlig mot det här beslutet, som jag anser stärker vårt anseende i världen, säger Margot Wallström.

Starka reaktioner från Israel

Reaktionerna på Sveriges beslut har varit starka – framför allt från Israel.

Det israeliska utrikesdepartementet kallade till exempel upp Sveriges ambassadör i Tel Aviv för att protestera mot beslutet och landets utrikesminister Avigdor Lieberman har varit öppet kritisk.

– Både Israel och USA sa vad vi hade förväntat oss. En måttfull reaktion och väldigt konstruktiv. Vi fortsätter att ha utmärkta relationer och ett bilateralt samarbete med både Israel och USA. Det kommer inte att förändras, säger Wallström.

Utrikesminister poängterar att regeringens besked inte ska uppfattas som att Sverige tar parti i en infekterad konflikt.

– Vi tar sida för fredsprocessen och jag har nu upprepat att jag anser att man borde börja försöka föreställa sig en framtid lika långt framåt som man ser bakåt i historien när man pratar om Mellanösternfrågan, säger hon.

"Omoget"

Ända sedan statsminister Stefan Löfven i regeringsförklaringen för drygt en månad sedan gjorde klart att Sverige kommer att erkänna Palestina har kritiken upprepats från andra riksdagspartier. Kritiken har riktats både mot själva sakfrågan men också mot hur ärendet hanterats.

Centerpartiet är i sak för ett beslut om att erkänna Palestina, men Annie Lööf var ändå kritisk mot regeringens hantering av frågan.

– De har agerat lite som en elefant i en porslinsfabrik, sade hon till TT.

Folkpartiets utrikespolitiska talesperson Birgitta Ohlsson kallar beslutet för omoget.

– Det kom för tidigt. Man har förvisso en regering i Palestina men två styren, terroristerna Hamas i Gaza och demokraterna Fatah i Västbanken, säger hon.

– En stat ska ju ha kontroll över sitt territorium och det har man inte i dagens Palestina med den palestinska myndigheten och regeringen, säger hon.

Hört kritiken i 20 år

Margot Wallström menar att hon hört den kritiken i 20 år.

– Sen det internationella samfundet bestämde sig för en tvåstatslösning vad det mål vi skulle sätta upp för at lösa Mellanösternkrisen. Efter fem år skulle det vara uppnått och nu tycker man fortfarande att det är för tidigt. När är då rätt tid? säger hon.

Regeringen har också beslutat att öka biståndet från en halv miljard till en och en halv miljard under en femårsperiod utöver Sveriges omfattande humanitära bidrag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.