Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Wallström var inte välkommen till Israel

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Fredrik Sandberg / Tt

Utrikesminister Margot Wallström sköt förra veckan upp en resa till Israel. 

Svenska UD angav "kalenderskäl", men Ekot i Sveriges Radio erfar att det snarare beror på att hon inte var välkommen att göra ett officiellt besök i landet.

– Det är ingen hemlighet att Israel ser Sveriges erkännande av staten Palestina som en ytterst ovänlig handling, säger Emmanuel Nachshon på israeliska UD till Ekot. 

I dag skulle Margot Wallström ha varit i Israel och bland annat deltagit i ett seminarium till Raol Wallenbergs minne. Men förra veckan sköt utrikeministern upp resan till Israel av "kalenderskäl" enligt UD. Expressen har tidigare berättat att Israels utrikesminister Avigdor Lieberman vägrade att träffa Wallström i samband med Israelresan, enligt Israels TV2 och den stora israeliska nyhetssajten Ynet. 

"Att bojkotta ett vänligt sinnat lands minister är ett långtgående steg", skrev Ynet då.

Ekot uppger nu att anledningen till att Wallström inte reser till Israel är att hon inte är välkommen på ett officiellt besök. 

– Den svenska utrikesministern hade inte fått några officiella möten i Israel om hon rest hit. Det Sverige gjorde var en ytterst ovänlig handling, säger Emmanuel Nochshon på israeliska UD, till Ekot. 

Ekot uppger att Israel hade betraktat Wallströms besök som privat. Hade hon valt att resa till landet, skulle hon inte ha fått "nödvändiga säkerhetsarrangemang". Hon hade heller inte fått träffa Israels premiärminister.

– Ambassadören och andra representanter för Sverige är med på Raoul Wallenberg-mötet. Margot Wallström tycker att det är synd att hon inte kan vara med. Men sammantaget fanns så många skäl emot att det var bättre att skjuta på resan, säger Erik Boman, Margot Wallströms pressekreterare till Expressen.se

Enligt svenska UD planerar Wallström att resa till Israel senare i vår, när den israeliska valrörelsen är över och det finns en ny regering att träffa.

– Det fanns flera orsaker till att skjuta upp resan, som ska genomföras senare. Dels passade den här veckan dåligt för de palestinska ledarna. Dels är det mitt under valkampanjen i Israel och därför svårt att få till möten med israeliska politiker och företrädare. Det är också intressantare att träffa en nytillträdd regering än en som står inför ett val, säger Erik Boman. 

Emmanuel Nachshon tror dock inte att det är ett sannolikt scenario, enligt Ekot.

I höstas erkände Sverige som första EU-land Palestina som stat, något som ledde till kraftiga israeliska protester. Israel kallade exempelvis hem sin ambassadör från Sverige "för konsultationer".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.