Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Wallström välkomnas varmt i Palestina

Margot Wallström fick ett varmt mottagande i Palestina. Foto: Arne Lapidus
Expressens Arne Lapidus är på plats.

RAMALLAH. Hela det palestinska ledarskapet ställer upp för att ta emot Margot Wallström – samtidigt som Israel bojkottar den svenska utrikesministern.

Sveriges erkännande av Palestina gör henne till en mycket välkommen gäst i Ramallah där hon hade en rad möten på fredagen.

Utrikesminister Margot Wallström möts med värme i Palestina. Både president Mahmoud Abbas och utrikesminister Riad Malki tackade Wallström – när de möttes i Ramallah på Västbanken – för att både hon och Sverige sedan länge ställer upp för den palestinska saken.

– Sveriges politik syftar till att skapa en framtid där Israel och Palestina kan leva sida vid sida. Det är djupt oroande att unga palestinier börjar förlora hoppet om framtiden efter 50 år av ockupation, sade Wallström vid en presskonferens tillsammans med sin kollega Malki på fredagskvällen.

Sverige är en av de största biståndsgivarna till Palestina – som är det största mottagarlandet av svenskt bistånd per person. Svenska oppositionspolitiker och andra kritiker kräver att regeringen ska ställa högre krav på den palestinska regimen, som anklagas för omfattande brott mot mänskliga rättigheter och för utbredd korruption.

Wallström sade före avresan att palestinierna måste ”skärpa sig” – och på plats i Ramallah försäkrar hon att hon tagit upp dessa frågor i varje möte med de palestinska ledarna.

– Vi har diskuterat detta i alla möten. Vi kommer som vänner, men riktiga vänner kan också vara kritiska. Särskilt om de erbjuder bistånd och hjälp, säger hon.

Planerar resolution

Att Sverige blir medlem i FN:s säkerhetsråd – och dess ordförande redan i januari – var en central fråga i överläggningarna. Palestinierna planerar att lägga fram en resolution som fördömer Israels bosättningar på Västbanken och Sverige kan spela en nyckelroll för att få den antagen. Även om USA av allt att döma lägger in sitt veto som vanligt.

– Vi diskuterade vårt ordförandeskap. Vi hoppas att det ska bli möjligt för säkerhetsrådet att anta en resolution om bosättningarna, säger Margot Wallström.

Både FN-resolutioner och andra internationella initiativ är mycket viktiga för den palestinska ledningen, som ser detta som sitt enda vapen och sin enda möjlighet att sätta press på Israel. På Wallströms dagordning i Ramallah stod också ett franskt initiativ för israelisk-palestinsk fred, som palestinierna välkomnar medan Israel avvisar det som ”utsiktslöst”.

– Det är mycket betydelsefullt att Sverige kommer in i säkerhetsrådet. Vi litar bara på internationella initiativ. Sverige har ett stort moraliskt kapital i internationell politik och kan arbeta i säkerhetsrådet för fred och samexistens i Mellanöstern, säger Hossam Zoglot, strategisk rådgivare till president Abbas.

Stödet är en "livlina"

Han kallar det svenska ekonomiska stödet en ”livlina” till det palestinska samhället. Och han hävdar att anklagelserna om korruption är ”överdrivna” – och att situationen på det området har blivit ”mycket bättre”.

Margot Wallström tillbringade hela fredagen i Ramallah och besöker på lördagen Betlehem, två palestinska städer som ligger bara några kilometer från Jerusalem där den israeliska regeringen sitter. Men trots att svenska utrikesdepartementet bad att hon skulle få träffa israeliska ministrar blev det nobben. Det gick inte av ”schematekniska” skäl, förklarar en talesman för Israels UD.

 

LÄS ÄVEN: Wallström till Putin: "Hit men inte längre"

 

Samtidigt låter Israel förstå att hon inte är önskvärd på grund av vad den israeliska regeringen ser som hennes ”antiisraeliska uttalanden”. Redan för snart ett år sedan slog Israels UD fast att Wallström är ”inte välkommen” efter en rad israelisk-svenska kontroverser där hon spelat huvudrollen.

– Från första början bad jag att få besöka Israel. Det är viktigt att ha dialog också med dem som inte har samma åsikt. Tyvärr var det inte möjligt, säger Margot Wallström.

"Inget misslyckande"

Men utrikesministern förklarar att hon inte ser det som ett misslyckande att vara bojkottad av den ena parten i den israelisk-palestinska konflikten i vilken Sverige säger sig vilja spela en konstruktiv roll.

– Nej, det är inget misslyckande. Det hände tyvärr också min företrädare som inte kunde besöka Israel. Det handlar om att visa ömsesidig respekt, säger hon.

Palestinska företrädare är inte överraskade av den israeliska bojkotten av Wallström. Den bekräftar, enligt deras uppfattning, att Israel inte är intresserat av fred.

– Att Israel bojkottar henne är för oss ännu ett tecken på att den nuvarande israeliska regeringen inte har någon fredsagenda. Om de verkligen menade allvar med en tvåstatslösning skulle de ha tagit emot henne som en hjälte, säger presidentrådgivaren Hossam Zomlot.

Nu får Margot Wallström i stället en hjältes mottagande i Palestina där hon träffar företrädare för både regering och opposition. Hon möter också kvinnogrupper och människorättsgrupper samt besöker flyktingläger.