Utrikesminister Margot Wallström vill se en återinförd värnplikt, meddelade hon under Folk och försvar i Sälen. Foto: Sven LindwallUtrikesminister Margot Wallström vill se en återinförd värnplikt, meddelade hon under Folk och försvar i Sälen. Foto: Sven Lindwall
Utrikesminister Margot Wallström vill se en återinförd värnplikt, meddelade hon under Folk och försvar i Sälen. Foto: Sven Lindwall
Wallströms förslag fick direkt kritik, bland annat från Hans Wallmark, M, ledamot i försvarsutskottet. Foto: Sven LindwallWallströms förslag fick direkt kritik, bland annat från Hans Wallmark, M, ledamot i försvarsutskottet. Foto: Sven Lindwall

Wallströms förslag fick direkt kritik, bland annat från Hans Wallmark, M, ledamot i försvarsutskottet.

 Foto: Sven Lindwall
Margot Wallström markerade också tydligt motstånd mot ett svenskt Natomedlemskap, då hon menar att det inte skulle bidra till avspänning. Foto: Henrik Montgomery/TTMargot Wallström markerade också tydligt motstånd mot ett svenskt Natomedlemskap, då hon menar att det inte skulle bidra till avspänning. Foto: Henrik Montgomery/TT

Margot Wallström markerade också tydligt motstånd mot ett svenskt Natomedlemskap, då hon menar att det inte skulle bidra till avspänning.

 Foto: Henrik Montgomery/TT
Margot Wallström (S), utrikesminister, inledde konferensen Folk och försvar i Sälen. Foto: Sven LindwallMargot Wallström (S), utrikesminister, inledde konferensen Folk och försvar i Sälen. Foto: Sven Lindwall

Margot Wallström (S), utrikesminister, inledde konferensen Folk och försvar i Sälen.

 Foto: Sven Lindwall

Wallström: Välkomnar återinförd värnplikt

Publicerad

Margot Wallström, S, vill se en återinförd värnplikt - som ska vara jämställd och ha flera civila delar.

De civila delarna av en sådan värnplikt hade kunnat användas under höstens flyktingsituation, menar utrikesministern.

– Tänk om vi i höstas hade haft civila i beredskap att kalla in, till Migrationsverket, asylboenden och för att agera vägvisare, säger hon - och öppnar för att även "pigga pensionärer" ska delta.

Margot Wallström, utrikesminister, inledde konferensen Folk och försvar i Sälen.

Hon berättade bland annat att hon kommer att bjuda in syriska kvinnor till Stockholm för att ge dem en röst i fredsförhandlingarna. Dessutom markerade hon tydligt motstånd mot ett svenskt Natomedlemskap, då hon menar att det inte skulle bidra till avspänning.

Men störst uppmärksamhet fick en idé om återinförd värnplikt, med jämställdhet och frivillighet som riktlinjer.

– Jag tillhör dem som välkomnar att en moderniserad, jämställd version av värnplikten återinförs, med både militära och civila delar. Tänk om vi i höstas hade haft civila i beredskap att kalla in, till Migrationsverket, asylboenden och för att agera vägvisare, säger hon.

"Jämställd värnplikt"

Exempel på områden som skulle kunna inkluderas i en civil värnplikt är att hjälpa till vid naturkatastrofer eller att välkomna flyktingar. Den skulle i så fall vara frivillig, menar Wallström.

– Det kanske till och med vara så att även pensionärer som är pigga kan hjälpa till också. Vem vet hur det här kan utformas på ett spännande sätt i framtiden. Det här tyckte jag var rätt ställe att slänga ut en idé för debatt och diskussion.

Det låter som ett större samhällsprojekt. Vad ser du för möjligheter att diskussionen kan föras vidare?

– Förmodligen är det både dyrt och krångligt, men låt oss titta på vilka möjligheter som finns. Kanske ska det ingå i gymnasieutbildningen? Det här bidrar till att bygga ett samhälle, känslan av att det finns vissa saker vi behöver hjälpas åt med. Kanske vi kan göra det i någon sorts organiserad form med hjälp av samhället.

Margot Wallström betonade upprepade gånger att det är hennes personliga åsikt, inte regeringens.

– Jag tänker att man måste få tänka fritt och kasta ut en brandfackla som kan diskuteras på Folk och försvar.

Får kritik

Parti- och regeringskollegan Peter Hultqvist, S, var fåordig om vad han tycker om förslaget.

– Idén kan ha bäring i en framtida totalförsvarsplanering som vi nu startar. Det är ett betydligt vidare begrepp, men det är en sak vi får återkomma till, säger han.

Just nu pågår en statlig utredning som ska se över personalförsörjningen inom försvaret, där militär värnplikt är på bordet.

Den här frågan ligger ju på ditt bord, hade hon diskuterat det med dig innan?

– Ja, ja. Jag har tagit del av de här uppfattningarna. Hon har deklarerat sin ståndpunkt och jag har liksom ingenting emot den, i någon mening.

Förslaget fick direkt kritik från bland annat moderat håll, däribland från Hans Wallmark, M, ledamot i försvarsutskottet.

– Är det regeringen Wallström eller privatpersonen Wallström som har uttalat sig?, frågar han sig.

Han lyfte fram stora kostnader som ett stort problem med förslaget.

– Man kan inte ta pengar från det vi kommit överens om till en massa annat. Är det så att man vill göra något annat då får man också hitta de pengarna, och jag kommer att vaka över den försvarsuppgörelse som vi har knutit, säger Hans Wallmark (M). 

Börjar säga "Daesh"

I sitt anförande kritiserade Margot Wallström Ryssland och Vladimir Putin för deras bombningar av mål i Syrien som inte är IS, eller "Daesh" som Margot Wallström har övergått till att säga.

Bombningarna "måste stoppas", enligt utrikesministern.

– Rysslands inblandning i Syrien är en komplicerande faktor, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag