Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Wallström: Välkomnar återinförd värnplikt

Utrikesminister Margot Wallström vill se en återinförd värnplikt, meddelade hon under Folk och försvar i Sälen.
Foto: Sven Lindwall
Wallströms förslag fick direkt kritik, bland annat från Hans Wallmark, M, ledamot i försvarsutskottet.
Foto: Sven Lindwall
Margot Wallström markerade också tydligt motstånd mot ett svenskt Natomedlemskap, då hon menar att det inte skulle bidra till avspänning.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Margot Wallström (S), utrikesminister, inledde konferensen Folk och försvar i Sälen.
Foto: Sven Lindwall

Margot Wallström, S, vill se en återinförd värnplikt - som ska vara jämställd och ha flera civila delar.

De civila delarna av en sådan värnplikt hade kunnat användas under höstens flyktingsituation, menar utrikesministern.

– Tänk om vi i höstas hade haft civila i beredskap att kalla in, till Migrationsverket, asylboenden och för att agera vägvisare, säger hon - och öppnar för att även "pigga pensionärer" ska delta.

Margot Wallström, utrikesminister, inledde konferensen Folk och försvar i Sälen.

Hon berättade bland annat att hon kommer att bjuda in syriska kvinnor till Stockholm för att ge dem en röst i fredsförhandlingarna. Dessutom markerade hon tydligt motstånd mot ett svenskt Natomedlemskap, då hon menar att det inte skulle bidra till avspänning.

Men störst uppmärksamhet fick en idé om återinförd värnplikt, med jämställdhet och frivillighet som riktlinjer.

– Jag tillhör dem som välkomnar att en moderniserad, jämställd version av värnplikten återinförs, med både militära och civila delar. Tänk om vi i höstas hade haft civila i beredskap att kalla in, till Migrationsverket, asylboenden och för att agera vägvisare, säger hon.

"Jämställd värnplikt"

Exempel på områden som skulle kunna inkluderas i en civil värnplikt är att hjälpa till vid naturkatastrofer eller att välkomna flyktingar. Den skulle i så fall vara frivillig, menar Wallström.

– Det kanske till och med vara så att även pensionärer som är pigga kan hjälpa till också. Vem vet hur det här kan utformas på ett spännande sätt i framtiden. Det här tyckte jag var rätt ställe att slänga ut en idé för debatt och diskussion.

Det låter som ett större samhällsprojekt. Vad ser du för möjligheter att diskussionen kan föras vidare?

– Förmodligen är det både dyrt och krångligt, men låt oss titta på vilka möjligheter som finns. Kanske ska det ingå i gymnasieutbildningen? Det här bidrar till att bygga ett samhälle, känslan av att det finns vissa saker vi behöver hjälpas åt med. Kanske vi kan göra det i någon sorts organiserad form med hjälp av samhället.

Margot Wallström betonade upprepade gånger att det är hennes personliga åsikt, inte regeringens.

– Jag tänker att man måste få tänka fritt och kasta ut en brandfackla som kan diskuteras på Folk och försvar.

Får kritik

Parti- och regeringskollegan Peter Hultqvist, S, var fåordig om vad han tycker om förslaget.

– Idén kan ha bäring i en framtida totalförsvarsplanering som vi nu startar. Det är ett betydligt vidare begrepp, men det är en sak vi får återkomma till, säger han.

Just nu pågår en statlig utredning som ska se över personalförsörjningen inom försvaret, där militär värnplikt är på bordet.

Den här frågan ligger ju på ditt bord, hade hon diskuterat det med dig innan?

– Ja, ja. Jag har tagit del av de här uppfattningarna. Hon har deklarerat sin ståndpunkt och jag har liksom ingenting emot den, i någon mening.

Förslaget fick direkt kritik från bland annat moderat håll, däribland från Hans Wallmark, M, ledamot i försvarsutskottet.

– Är det regeringen Wallström eller privatpersonen Wallström som har uttalat sig?, frågar han sig.

Han lyfte fram stora kostnader som ett stort problem med förslaget.

– Man kan inte ta pengar från det vi kommit överens om till en massa annat. Är det så att man vill göra något annat då får man också hitta de pengarna, och jag kommer att vaka över den försvarsuppgörelse som vi har knutit, säger Hans Wallmark (M). 

Börjar säga "Daesh"

I sitt anförande kritiserade Margot Wallström Ryssland och Vladimir Putin för deras bombningar av mål i Syrien som inte är IS, eller "Daesh" som Margot Wallström har övergått till att säga.

Bombningarna "måste stoppas", enligt utrikesministern.

– Rysslands inblandning i Syrien är en komplicerande faktor, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.