Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Wallström upprörd när hon frågades ut

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Sara Strandlund

Margot Wallström kunde inte redogöra för mötet med den ryske ambassadören Viktor Tatarintsev när oppositionen pressade henne på utrikesnämndens möte med kungen.

Nu väntar nya frågor i riksdagen.

Samtidigt försvarar Stefan Löfven och Gustav Fridolin utbytet av försvarsinformation med Ryssland.

Expressen har de senaste dagarna rapporterat om den UD-promemoria som upprättades efter kabinettsekreterare Annika Söders möte med den ryske ambassadören Viktor Tatarintsev förra veckan.

Under mötet efterfrågade ambassadören detaljerad information om en kommande försvarsövning med USA.

Av en regeringspromemoria, som i går hemligstämplades i samband med att den skickades till utrikesutskottets ledamöter, framgår att Annika Söder bland annat lovat att några svenska Gripenplan inte kommer att landa i Estland under övningen.

Det konstateras att "Tatarintsev föreföll nöjd med svaret."

På utrikesnämndens möte med kungen på Stockholms slott pressades utrikesministern av bland andra moderatledaren Anna Kinberg Batra om detta.

Var upprörd

Margot Wallström var mycket upprörd, enligt Expressens källor, och hävdade att diskussionen som uppstått bygger på "lögner" och "felaktiga uppgifter i en aftontidningsartikel" - trots regeringspromemorian.

Enligt Expressens uppgiftslämnare kvarstår den grundläggande frågan om hur den ryske ambassadören uppfattat mötet med kabinettssekreteraren. Flera oppositionspolitiker har lämnat in interpellationer i riksdagen där de efterfrågar mer information om bland annat detta.

Expressen mötte statsminister Stefan Löfven inför utrikesnämndens sammanträde. Han försvarade då informationsutbytet med Ryssland.

- Om man får en fråga och det inte är en information som är hemlig, så är det inget konstigt, säger han.

Borde kabinettssekreteraren ha betonat att det inte är Rysslands sak att ha synpunkter på svenska militärövningar?

- Exakt hur de frågorna och den diskussionen går, det kan kabinettssekreteraren svara på. Men om hon får en fråga och svarar på en fråga så är det rätt så naturligt. Det innebär inte att man gett efter för påtryckningar eller att man har haft en diskussion om övningen.

Vad tänker du kring formuleringen att ambassadören gick därifrån och "föreföll nöjd"?

- Ja, det må väl ha varit så då. Men återigen, det har inte varit någon diskussion om övningen eller någon form av eftergift till någon annan part.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin, som i går mötte riksdagsjournalisterna, anser också att det är rimligt att lämna information om kommande försvarsövningar när Ryssland efterfrågar den:

- Om det inte är hemlig information så är det fullt rimligt.

Oppositionen menar att kabinettssekreteraren borde ha betonat att det inte är Rysslands sak att ha synpunkter på en svensk militärövning. Din kommentar?

- Det är jag övertygad om att Ryssland vet, och det betonar vi i olika sammanhang.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.