Wallström uppmanades att söka toppjobbet i EU

Stefan Löfven och Margot Wallström i FN:s generalförsamling 2016.
Foto: AXEL ÖBERG
”Vi måste göra mer politiskt för att skydda journalister”, säger Margot Wallström.
Under torsdagen deltog Margot Wallström i en debatt i FN:s säkerhetsråd om kvinnor, fred och säkerhet.
Foto: SOFIA ERIKSSON/TT
”Man vet inte hur människor reagerar på budskap med ett väldigt, väldigt hårt språk och attacker på politiska motståndare”, säger Margot Wallström.
Foto: /IBL / /IBL

NEW YORK. Margot Wallström har uppmanats att söka jobbet som EU-ordförande – men tackat nej.

I en intervju i FN-högkvarteret berättar hon om regeringskaoset, kritiserar president Trump efter terrorförsöken – och slår ifrån sig kritiken om svensk vapenexport till Saudiarabien.

– Vi känner inte att vi behöver göra mer i dagsläget, säger hon.

Utrikesminister Margot Wallström hamnade mitt i en dramatisk nyhetsutveckling när hon i veckan besöker New York. Under ett möte på Svensk-amerikanska handelskammarens kom nyheten att ännu en misstänkt bomb hittats – den gången på CNN:s redaktion vid Columbus Circle bara några kvarter bort. Strax efter gick ett varningslarm ut till alla mobiler i området med en uppmaning att vara försiktig.

– Jag har följt rapporteringen väldigt noga, säger Margot Wallström. Det är allvarligt och ser ut att följa ett mönster – att paketen är skickade till kritiker av presidenten.

”Inte uppvigla till attacker”

Precis som många andra gör Margot Wallström kopplingar till ett upptrappat politisk tonläge.

– Det här visar hur viktigt det är hur man talar om varandra och att inte uppvigla till attacker. Man vet inte hur människor reagerar på budskap med ett väldigt, väldigt hårt språk och attacker på politiska motståndare.

Expressens Anne-Sofie Näslund intervjuar utrikesminister Margot Wallström i FN:s högkvarter.
Foto: Lisa Laskaridis

Trump beskyllde under onsdagen medierna för det som hänt och fick hård kritik, bland annat av CNN. Hur ser du på hans uttalande?

– Vi vet att tusentals journalister upplever hot och hat och till och med mördas när de utför sitt viktiga arbete. Det har blivit ett allt större problem, inte bara i USA, men här är det väldigt öppet. Trump namnger och vänder sig emot vissa medier och det är väldigt allvarligt och illa. Vi måste göra mer politiskt för att skydda journalister.

LÄS MER: Donald Trump lägger skulden på medierna 

Det är många vackra ord, men nu gäller det att också översätta dem till handling

Margot Wallström om regeringsfrågan: ”Besvärligt”

Under torsdagen deltog utrikesministern i en debatt i FN:s säkerhetsråd om kvinnor, fred och säkerhet. Sveriges två år som tillfälligt medlemsland i säkerhetsrådet löper ut vid årsskiftet. Efter mötet var Margot Wallström positiv – men också självkritisk.

– Generalsekreterarens rapport som ligger till grund för debatten visar att vi har ett ambitiöst språk i resolutionerna, men samtidigt reflekterar det inte alls verkligheten från FN och somliga medlemsländer. Vi måste göra mer! Skaffa oss handlingsplaner men också genomföra saker. Det är många vackra ord, men nu gäller det att också översätta dem till handling.

Det kan vara sista gången du kommer till FN som utrikesminister. Hur påverkas ditt arbete av att sitta i en övergångsregering?

– Till skillnad från de andra departementen har UD i princip lika mycket att göra nu, men man tänker sig för och lägger inte helt nya förslag. Vi försöker representera Sverige på bästa sätt och tack och lov finns det en stor politisk enighet kring mycket av vår utrikes– och säkerhetspolitik.

Stefan Löfven och Margot Wallström i FN:s generalförsamling 2016.
Foto: AXEL ÖBERG
Det är viktigt att inte falla in i en kör som kallar det ”spel” och ”sandlåda”

Det har gått sju veckor sedan valet. Trodde du att det skulle ta så här lång tid att lösa regeringsfrågan?

– Jag trodde inte att det skulle göras på en kafferast, men det är viktigt att inte falla in i en kör som kallar det ”spel” och ”sandlåda” utan inse att det är ett besvärligt parlamentariskt läge. Det kräver att några kompromissar och kanske ändrar sin hållning och det kommer ta tid och seriösa diskussioner.

LÄS MER: Saudisk minister bekräftar: Mordet på Jamal Khashoggi var överlagt 

”Ena dagen överträffar den andra i hemskheter”

Hur mycket kontakt har du med Löfven om den här processen?

– Vi möts ju hela tiden i Verkställande utskottet och talas vid i telefon så ja vi har kontakt.

Jag vill inte gå in på varför men jag är inte kandidat till jobbet

Vad ska du göra om du inte får fortsätta som utrikesminister? Det har spekulerats kring att du skulle bli ny ordförande för EU-kommissionen. Är du intresserad?

– Jag kan säga så här: jag har fått frågan om jag skulle vilja kandidera för uppdraget, men har sagt att ”nej, det vill jag inte”. Jag vill inte gå in på varför men jag är inte kandidat till jobbet. I övrigt hoppas jag ju att regeringen ska kunna fortsätta, jag lever fortfarande på den ambitionen och hoppet.

Uppmaningen att söka jobbet kom från "ett par enskilda länder" och S-gruppen i Europaparlamentet, avslöjar hon.

Under torsdagen deltog Margot Wallström i en debatt i FN:s säkerhetsråd om kvinnor, fred och säkerhet.
Foto: SOFIA ERIKSSON/TT

En annat aktuell fråga är mordet på den saudiska journalisten Jamal Khashoggi. Du har sagt att EU enat borde agera. Vad är det för konsekvenser du vill se?

– Först måste vi få en redogörelse för vad det är som har hänt. Därefter får vi ta ställning: ”Vad gör vi nu och vad tycker vi om trovärdigheten i de här uppgifterna?”. Ena dagen överträffar den andra i hemskheter och rapporter. Låt oss avvakta lite.

Jonas Sjöstedt (V) kräver att Sverige stoppar all vapenexport till Saudiarabien. Vad säger du om det?

– Den här regeringen avbröt ett militärt samarbetsavtal med Saudi, vi har infört ett nytt demokratikriterium i vapenexportlagstiftningen och inte tagit beslut om några nya kontrakt för vapenexport till Saudi. Det som myndigheten ISP nu beslutar om, självständigt utifrån vår lagstiftning, utgör en ytterst, ytterst liten del. Så vi känner inte att vi behöver göra mer i dagsläget, men vi är så klart intresserade om EU eller FN så småningom beslutar om ytterligare åtgärder.

– Den kritik jag hör kommer från borgliga partier som hade på förslag att starta en fabrik med vapentillverkning i Saudi och definitivt inte ställde upp till försvar när jag kritiserade Saudiarabien för brott mot mänskliga rättigheter 2014.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.