Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Wallström: Undersök israeliskt våld

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Det är centralt att det görs grundliga och trovärdiga undersökningar kring dessa dödsfall i syfte att bringa klarhet och få till stånd möjligt ansvarsutkrävande", säger Wallström.
Foto: Sven Lindwall

Utrikesminister Margot Wallström efterlyser en grundlig och trovärdig undersökning av om utomrättsligt dödande använts av Israel i samband med de senaste månadernas våldsdåd, knivattacker och sammandrabbningar mellan israeler och palestinier.

Margot Wallström hänvisar bland annat till FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Zeid Ra ´ad Al Hussein som i oktober framhöll att den israeliska responsen varit oproportionerlig och att utomrättsligt dödande starkt kunde misstänkas.

– Det är centralt att det görs grundliga och trovärdiga undersökningar kring dessa dödsfall i syfte att bringa klarhet och få till stånd möjligt ansvarsutkrävande, säger Wallström.

Utomrättsliga avrättningar

Margot Wallströms uttalande är ett svar på en fråga ställd av Liberalernas ledare Jan Björklund med anledning av en tidigare debatt i riksdagen då Wallström började prata om utomrättsliga avrättningar utan att nämna Israel. Alla uppfattade att hon syftade på Israel, och det väckte också starka reaktioner från den israeliska regeringen. Wallström hävdade att hon inte talat specifikt om Israel.

Nu tog hon däremot upp misstankarna om utomrättsligt dödande från både FN:s högkommissarie och olika människorättsorganisationer. Jan Björklund berörde inte alls detta i den fortsatta debatten, utan kritiserade i stället Margot Wallströms allmänna hållning till Israel.

Ensidig hållning

– Under lång tid hade Sverige en balanserad hållning mellan israeler och palestinier i den konflikt som pågått under mycket lång tid. Under Margot Wallströms tid har retoriken och handlingen från regeringen förskjutits så att Sverige nu mycket mer ensidigt uppfattas ta ställning för den palestinska parten, sade han.

Utrikesministern tillbakavisade detta.

– Jag vänder mig mot varje försök att utmåla Sverige, regeringen eller mig som Israels fiende. Vi är Israels vän och palestiniernas vän och båda staterna har rätt att existera, säger hon.

Reaktionen: "Hon hatar Israel"

Utspelet fick snabbt reaktioner från Israel.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström stöder terrorism och uppmuntrar våld, anser Israels utrikesdepartement, rapporterar Jerusalem Post.

Den starka reaktionen från Israel följer på Wallströms uttalande i riksdagen om en grundlig och trovärdig undersökning för att utröna om Israel tagit till utomrättsligt dödande i sammandrabbningar mellan israeler och palestinier.

Enligt det israeliska utrikesdepartementet är hennes uttalanden "oansvariga och förvirrade".

Israels forskningsminister Ofir Akunis föreslår enligt Jerusalem Post en utredning om "hur en kvinna som så utan omsvep hatar Israel valdes och fortfarande har posten som Sveriges utrikesminister".

"Inte kunnat läsa hela svaret"

Utrikesminister Margot Wallströms pressekreterare menar att den skarpa kritiken från bland annat israeliska UD kan bero på att kritiker inte läst hela hennes uttalande.

– Möjligen har inte alla kunnat läsa hela svaret, det gavs ju på svenska, läser man det så är det tydligt, säger pressekreterare Erik Wirkensjö.

UD översatte under tisdagskvällen Wallströms svar i interpellationsdebatten till engelska och länkade till det från hennes Twitterkonto.

Bakgrund: Kritik från flera håll

Flera professorer i folkrätt, bland andra Ove Bring, har pekat på att det finns många seriösa rapporter och studier från människorättsorganisationer som pekar i riktning mot att utomrättsliga avrättningar kan ha ägt rum. De framhåller bland annat rapporter från Amnesty International och den israeliska människorättsorganisationen BTselem.

Den senare har kritiserat premiärminister Netanyahu för att i tysthet ge stöd till vad de kallar "gatuavrättningar". Polischefen har offentligt varnat eventuella förövare att de kommer att dödas. Flera organisationer har också kritiserat Israels nya order om att använda skarp ammunition vid oroligheter.

Israel har rätt att försvara sig men det måste ske i överensstämmelse med internationell rätt, framhåller folkrättsprofessorerna i en debattartikel i Aftonbladet i december.

(TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.