Wallström tonar ned Sveriges roll: ”Ska inte ta på oss för stora uppgifter”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Margot Wallström, S, är på plats i Sydkorea för att diskutera den spända relationen mellan Nord- och Sydkorea.
Foto: / SVEN LINDWALL
Margot Wallström tillsammans med kungen.
Foto: / SVEN LINDWALL

Margot Wallström, S, är på plats i Sydkorea för att diskutera den spända relationen mellan Nord- och Sydkorea. 

Utrikesministern säger att olympiska spelen kan spela en roll för världsfreden men tonar ned förväntningarna på Sveriges roll. 

– Vi ska inte ge intryck av att vi kan mäkla världsfred eller ta på oss för stora uppgifter, men tänk om vi kan bidra till att skapa de bästa förutsättningarna för det? säger hon.

Under besöket i Sydkorea träffar utrikesministern sin sydkoreanske motsvarighet, Kang Kyung-Wha, en tidigare FN-kollega till Margot Wallström, för att prata om relationen mellan Nord- och Sydkorea.

– Tanken från deras sida är att försöka ta små steg för att skapa förtroende och bygga tillit till varandra. Det här är ett exempel på att man lyckades få Nordkorea att delta och att de kom överens om att ha ett hockeylag tillsammans. Det betyder mycket. Här spelar de olympiska spelen faktiskt en roll kanske också för världsfreden i en liten skala eller som en början på någonting. Det här har betytt väldigt mycket för dem och att Kim Jong-Uns syster kom hit och var här. 

Sydkorea har bett Sverige om hjälp för att lösa kärnvapenkonflikten, hur kan Sverige konkret hjälpa till med det?

– Än så länge är dialogen om själva kärnvapenfrågan nog mer egentligen en dialog som kommer att föras mellan USA och Nordkorea, och det är viktigt att Sydkorea och USA kan behålla sin nära relation med allt som ska ske framöver. Men det som vi kan vara är att vi kan vara en kanal eller hjälpa till med våra kontakter utan att ge intryck av att vi har en helt avgörande roll. 

Margot Wallström om förväntningarna

Men Margot Wallström vill gärna tona ner förväntningarna på Sveriges roll, trots kontakterna i Nordkorea.  

– Jag är noga med att säga att inte vi ska ge intryck av att vi på något sätt kan mäkla världsfred eller ta på oss för stora uppgifter, men tänk om vi kan bidra till att skapa de bästa förutsättningarna för det. Vi har trots allt en del kontakter i Nordkorea, också på väldigt hög nivå och kan använda det till det bästa, säger Wallström om betonar att hon även har en god kontakt med sina amerikanska och sydkoreanska motsvarigheter. 


LÄS MER: Wallström om Koreahalvön: ”Det gäller att hålla i det här” 


– Det som på riktigt lång sikt skulle behövas är en diskussion där fler länder i regionen, egentligen de gamla sexpartsdiskussionerna som man hade, om hur de regionala säkerhetsarrangemangen ska se ut. För här pågår mycket av funderingar kring hur säkerheten ska garanteras i den här delen av världen. Men Nordkorea måste också börja göra sig av med sina kärnvapen och rusta ned, därför behövs sanktioner i det här läget. 

Under besöket i Sydkorea träffar utrikesministern sin sydkoreanske motsvarighet, Kang Kyung-Wha.
Foto: YONHAP / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Hur ser du på Nordkoreas intentioner, många menar på att det är ett PR-trick från deras sida att vara med på OS, kan det bli ett bakslag efter OS?

– Det kan det säkert bli, men vad är alternativet till detta? Alternativet kan inte vara att det bara eskalerar i både retorik och en våldsspiral eller med fler bomber eller missiltester. Utan man måste förstå dynamiken bakom och därför så tror jag att se till att man vidmakthåller kombinationen av strikt implementering av sanktionerna, men ändå öppna upp för samtal och se vart det kan leda. Det har vi ingenting att förlora på, men då måste även länderna visa att de är att lita på. Ska man bygga förtroende måste man vara pålitlig.

Margot Wallström: Som ett första steg

Det pratas ofta om att politik och sport inte ska höra ihop, men här gör det det i allra högsta grad. Kan sporten hjälpa politiken?

– I antikens Grekland var det så att, att när de här spelen pågick då rådde vapenvila och då gäller det att vi håller i vapenvilan även efter de olympiska spelen och jag tror att det kan vara bra för att bygga tillit och förhoppningsvis se det som ett första steg. Det kommer nog mycket snart att märkas på allvar med sanktionerna i Nordkorea, och det var en väldigt sorglig bild tyckte vi också vid gränsen, där ser man att soldaterna inte ser friska ut, de ser inte pigga ut.

Det har talats om att de nordkoreanska deltagare som gör dåliga resultat på OS kan straffas när de kommer hem, vet du något om det?

– Det vet jag ingenting om och det vill jag inte gissa kring, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.