Margot Wallström intervjuas i CNN Foto: CNNMargot Wallström intervjuas i CNN Foto: CNN
Margot Wallström intervjuas i CNN Foto: CNN
Margot Wallström. Foto: Sven LindwallMargot Wallström. Foto: Sven Lindwall
Margot Wallström. Foto: Sven Lindwall

Wallström till attack mot EU-länder i CNN

Publicerad

I en CNN-intervju med Christiane Amanpour gick utrikesminister Margot Wallström i dag till angrepp mot de EU-länder som inte tagit sitt ansvar för alla flyktingar som kommit till Europa.

– Vi måste dela på ansvaret, säger Wallström i intervjun.

Den åtta minuter långa intervjun med utrikesminister Margot Wallström sändes på CNN på onsdagskvällen, svensk tid.

Reportern Christiane Amanpour inriktade sig framför allt på flyktingsituationen och frågade Wallström varför Sverige "var på väg att kasta ut 60-80 000 av de flyktingar som kom förra året".

– Jag skulle inte använda orden 'sparka ut'. Men om asylsystemet ska fungera tillräckligt, så måste du också titta på ansökningarna och de som inte har tillräcklig anledning för att få asyl, svarade Wallström på frågan som ställdes med anledning av inrikesministern Anders Ygemans uttalande i Dagens industri förra veckan.

Då sa Ygeman just det, att regeringen räknade med att minst 60 000 av de människor som sökt asyl i Sverige 2015 skulle få avslag på sin ansökan.

CNN:s Amanpour frågar då vad det egentligen är som händer i Sverige, Danmark och Finland.

"Tog inte sitt ansvar"

Margot Wallström nämner två anledningar.

– Vi, som är ett tämligen litet land, har fått ta emot 30 procent av alla de ensamkommande barn som kommit till Europa, de flesta av dem är unga pojkar. Så klart skapar det svårigheter i vårt system, för detta är ett ansvar som varar länge, för vi vill ge dem det bästa som vi kan erbjuda ett barn som växer upp i Sverige. Och för det andra: De andra EU-länderna tog inte sitt ansvar för alla de flyktingar som kommit till Europa. Vi måste dela på ansvaret, säger Margot Wallström.

CNN: Har EU misslyckats?

– Ja, till viss del, fram till nu har vi inte kunnat ta itu med det här på ett tillfredställande sätt. Hela frågan kring Dublinkonventionen och idéen om Schengen-avtalet ställs på sin spets och jag tror att vi behöver se över det igen - och det är också ett krav från vår sida, att man ser över regelverket och hur reglerna implementeras i hela EU.

"Behöver utbildning"

Margot Wallström får sedan frågan om hon haft fel, eller om hon rentav "varit naiv".

– Jag tror att vi räknade fel på hur villiga de andra EU-länderna var på att hjälpa till. Det vi inte kunde förutse var att det var så många barn, ensamkommande barn som kom.

CNN: Varför är det ett problem?

– För att du kan inte bara säga: "Skaffa dig ett jobb." Ett barn behöver utbildning och vi saknar 60 000 lärare. Du kan inte bara skicka dem någonstans i landet och be dem etablera sig. Det krävs så mycket mer. Många av dem är i behov av traumaterapi.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag