Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Wallström till attack mot EU-länder i CNN

Margot Wallström intervjuas i CNN
Foto: CNN
Margot Wallström.
Foto: Sven Lindwall

I en CNN-intervju med Christiane Amanpour gick utrikesminister Margot Wallström i dag till angrepp mot de EU-länder som inte tagit sitt ansvar för alla flyktingar som kommit till Europa.

– Vi måste dela på ansvaret, säger Wallström i intervjun.

Den åtta minuter långa intervjun med utrikesminister Margot Wallström sändes på CNN på onsdagskvällen, svensk tid.

Reportern Christiane Amanpour inriktade sig framför allt på flyktingsituationen och frågade Wallström varför Sverige "var på väg att kasta ut 60-80 000 av de flyktingar som kom förra året".

– Jag skulle inte använda orden 'sparka ut'. Men om asylsystemet ska fungera tillräckligt, så måste du också titta på ansökningarna och de som inte har tillräcklig anledning för att få asyl, svarade Wallström på frågan som ställdes med anledning av inrikesministern Anders Ygemans uttalande i Dagens industri förra veckan.

Då sa Ygeman just det, att regeringen räknade med att minst 60 000 av de människor som sökt asyl i Sverige 2015 skulle få avslag på sin ansökan.

CNN:s Amanpour frågar då vad det egentligen är som händer i Sverige, Danmark och Finland.

"Tog inte sitt ansvar"

Margot Wallström nämner två anledningar.

– Vi, som är ett tämligen litet land, har fått ta emot 30 procent av alla de ensamkommande barn som kommit till Europa, de flesta av dem är unga pojkar. Så klart skapar det svårigheter i vårt system, för detta är ett ansvar som varar länge, för vi vill ge dem det bästa som vi kan erbjuda ett barn som växer upp i Sverige. Och för det andra: De andra EU-länderna tog inte sitt ansvar för alla de flyktingar som kommit till Europa. Vi måste dela på ansvaret, säger Margot Wallström.

CNN: Har EU misslyckats?

– Ja, till viss del, fram till nu har vi inte kunnat ta itu med det här på ett tillfredställande sätt. Hela frågan kring Dublinkonventionen och idéen om Schengen-avtalet ställs på sin spets och jag tror att vi behöver se över det igen - och det är också ett krav från vår sida, att man ser över regelverket och hur reglerna implementeras i hela EU.

"Behöver utbildning"

Margot Wallström får sedan frågan om hon haft fel, eller om hon rentav "varit naiv".

– Jag tror att vi räknade fel på hur villiga de andra EU-länderna var på att hjälpa till. Det vi inte kunde förutse var att det var så många barn, ensamkommande barn som kom.

CNN: Varför är det ett problem?

– För att du kan inte bara säga: "Skaffa dig ett jobb." Ett barn behöver utbildning och vi saknar 60 000 lärare. Du kan inte bara skicka dem någonstans i landet och be dem etablera sig. Det krävs så mycket mer. Många av dem är i behov av traumaterapi.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.