Margot Wallström. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅNMargot Wallström. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Margot Wallström. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nato-trupper övar. Foto: ROMAN RIOS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNNato-trupper övar. Foto: ROMAN RIOS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nato-trupper övar. Foto: ROMAN RIOS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Wallström slår tillbaka – efter Natos varning

Publicerad

Försvarsalliansen Nato ska inte lägga sig i svensk politik.

Det menar utrikesminister Margot Wallström (S) i en nyårsintervju med SVT Nyheter.

– Nato ska avstå från att säga saker som upplevs som press och hot mot Sverige.

Regeringen överväger för närvarande att underteckna FN:s konvention om ett globalt kärnvapenförbud. 

Nato:s USA-ambassadör har förklarat att ett kärnvapenförbud lär skapa problem i Sveriges relation till Nato.

Ett uttalande som fått den svenska utrikesministern att ilskna till.

– Vi gör en självständig bedömning och genomlysning och ska sen fatta beslut. Vi kommer inte att bry oss om hot , det är inte acceptabelt att man göra såna här uttalanden, det är kontraproduktivt, detta samtal måste föras lugnt och sansat, säger Margot Wallström i intervjun med SVT Nyheter.

Varning från USA:s Nato-ambassadör

Det är USA:s Nato-ambassadör, Kay Bailey Hutchison, som framfört varningen.

Bailey Hutchison har förklarat att om Sverige skriver på förbudet mot kärnvapen skulle det orsaka problem i relationen till Nato. 

I intervjun med SVT vidhåller dock Sveriges utrikesminister att regeringens analys av FN-konventionen syftar till att Sverige ska skriva under. 

Flera av Sveriges närmaste samarbetsländer på försvarsområdet, som Finland och England, har dock förklarat att de inte tänker skriva på.

Är oroad över utvecklingen i världen

Margot Wallström uttrycker också stark oro över utvecklingen i världen:

– Under det gångna året har mycket av det vi tar för givet ifrågasatts som demokrati och mänskliga rättigheter. Det finns en allvarlig dynamik där det skramlas med kärnvapen och där vi fått oberäkneliga ledare som är makthungriga.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag