Socialdemokraterna skickar ut sin starkaste företrädare - utrikesminister Margot Wallström - på en Sverigeturné. Foto: Christian ÖrnbergSocialdemokraterna skickar ut sin starkaste företrädare - utrikesminister Margot Wallström - på en Sverigeturné. Foto: Christian Örnberg

Socialdemokraterna skickar ut sin starkaste företrädare - utrikesminister Margot Wallström - på en Sverigeturné.

 Foto: Christian Örnberg
Målet är att ena partiet. Foto: Patrik Österberg / Ibl Bildbyr / IBL BILDBYRÅ/IBL IBLMålet är att ena partiet. Foto: Patrik Österberg / Ibl Bildbyr / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL
Målet är att ena partiet. Foto: Patrik Österberg / Ibl Bildbyr / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL

Wallström ska ena Socialdemokraterna

Publicerad

Stödet för en rödgrön regering har halverats sedan 2014, visar en mätning från Novus.

Nu skickar partiet ut sin starkaste företrädare - utrikesminister Margot Wallström - på en Sverigeturné.

Förhoppningen är att hon ska ena partiets företrädare i landet och stärka S i opinionen inför den kommande kongressen och valrörelsen, skriver Aftonbladet.

Det är Socialdemokraternas verkställande utskott som har gett utrikesminister Margot Wallström specialuppdraget att ge sig ut på en Sverigeturné.

Redan i dag åker Wallström till Lund inom ramen för uppdraget. Före jul kommer hon även att besöka Göteborg och Kalmar, för att sedan boka in fler kommuner efter nyår.

Under turnén kommer ministern att besöka flera högskolor och universitet och träffa lokala S-företrädare, för att kommunicera regeringens politik. Fokus kommer bland annat att ligga på att förklara den nya migrationspolitiska inriktning som partiet har tagit.

Åker ensam - efter Hadzialics avgång

– Det stämmer att det finns ett sådant uppdrag. Margot Wallström är värderingsdriven och inte rädd för att stå upp i svåra frågor och säga det som behöver sägas. Det är naturligt för henne att prata om värderingar. Dessutom är hon någon som folk litar på och lyssnar på, oavsett politisk tillhörighet, säger Wallströms pressekreterare Pezhman Fivrin till Aftonbladet.

Beslutet att skicka ut Wallström ska ha tagits redan i somras. Då ska även tidigare kunskapslyftsminister Aida Hadzialic ha funnits med som tilltänkt parhäst, innan hon avgick från sin ministerpost i samband med att ha fastnat i en nykterhetskontroll i trafiken.

– Wallström är vårt starkaste kort, hon har störst stöd bland våra förtroendevalda och hon är också den av våra företrädare som är populärast bland icke-sossar, säger en S-källa till Aftonbladet.

Rödgröna har tappat regeringsstöd

Socialdemokraterna - och de övriga rödgröna partierna - behöver få upp sina opinionssiffror inför valet 2018. På måndagsmorgonen publicerade mätinstitutet Novus en undersökning som visar att stödet för en rödgrön regering har halverats sedan juni 2014.

När ett riksrepresentativt urval efter eget huvud har kryssat i vilka partier de vill se i en regeringskoalition så har bara 2 procent kryssat för den sittande regeringen, jämfört med 9 procent i juni 2014.

En trepartikoalition där även V ingår får stöd av 7 procent, jämfört med 15 procent för två och ett halvt år sedan.

En ren allianskoalition med M, C, L och KD är det populäraste alternativet i undersökningen med 11 procent. Sett till partier så är Moderaterna i topp. 45 procent av de tillfrågade vill se dem i någon typ av regeringskoalition, tätt följda av Socialdemokraterna på 40 procent.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag