Wallström ska ena Socialdemokraterna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Socialdemokraterna skickar ut sin starkaste företrädare - utrikesminister Margot Wallström - på en Sverigeturné.
Foto: Christian Örnberg
Målet är att ena partiet.
Foto: Patrik Österberg / Ibl Bildbyr / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL

Stödet för en rödgrön regering har halverats sedan 2014, visar en mätning från Novus.

Nu skickar partiet ut sin starkaste företrädare - utrikesminister Margot Wallström - på en Sverigeturné.

Förhoppningen är att hon ska ena partiets företrädare i landet och stärka S i opinionen inför den kommande kongressen och valrörelsen, skriver Aftonbladet.

Det är Socialdemokraternas verkställande utskott som har gett utrikesminister Margot Wallström specialuppdraget att ge sig ut på en Sverigeturné.

Redan i dag åker Wallström till Lund inom ramen för uppdraget. Före jul kommer hon även att besöka Göteborg och Kalmar, för att sedan boka in fler kommuner efter nyår.

Under turnén kommer ministern att besöka flera högskolor och universitet och träffa lokala S-företrädare, för att kommunicera regeringens politik. Fokus kommer bland annat att ligga på att förklara den nya migrationspolitiska inriktning som partiet har tagit.

Åker ensam - efter Hadzialics avgång

– Det stämmer att det finns ett sådant uppdrag. Margot Wallström är värderingsdriven och inte rädd för att stå upp i svåra frågor och säga det som behöver sägas. Det är naturligt för henne att prata om värderingar. Dessutom är hon någon som folk litar på och lyssnar på, oavsett politisk tillhörighet, säger Wallströms pressekreterare Pezhman Fivrin till Aftonbladet.

Beslutet att skicka ut Wallström ska ha tagits redan i somras. Då ska även tidigare kunskapslyftsminister Aida Hadzialic ha funnits med som tilltänkt parhäst, innan hon avgick från sin ministerpost i samband med att ha fastnat i en nykterhetskontroll i trafiken.

– Wallström är vårt starkaste kort, hon har störst stöd bland våra förtroendevalda och hon är också den av våra företrädare som är populärast bland icke-sossar, säger en S-källa till Aftonbladet.

Rödgröna har tappat regeringsstöd

Socialdemokraterna - och de övriga rödgröna partierna - behöver få upp sina opinionssiffror inför valet 2018. På måndagsmorgonen publicerade mätinstitutet Novus en undersökning som visar att stödet för en rödgrön regering har halverats sedan juni 2014.

När ett riksrepresentativt urval efter eget huvud har kryssat i vilka partier de vill se i en regeringskoalition så har bara 2 procent kryssat för den sittande regeringen, jämfört med 9 procent i juni 2014.

En trepartikoalition där även V ingår får stöd av 7 procent, jämfört med 15 procent för två och ett halvt år sedan.

En ren allianskoalition med M, C, L och KD är det populäraste alternativet i undersökningen med 11 procent. Sett till partier så är Moderaterna i topp. 45 procent av de tillfrågade vill se dem i någon typ av regeringskoalition, tätt följda av Socialdemokraterna på 40 procent.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.