Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wallström sätter ned foten mot M-ledaren

Margot Wallström.Foto: Axel Öberg
Anna Kinberg Batra.Foto: Tomas Leprince

Anna Kinberg Batra vill ha besked från Stefan Löfven i flyktingfrågan.

Nu sätter Margot Wallström, S, ned foten mot M-ledaren.

– Börja inte med att sätta upp staket också mellan de partier som vill lösa den här frågan, säger hon i en längre intervju med Expressen.

Samtidigt hyllar utrikesministern Tysklands Angela Merkel och varnar för att EU:s trovärdighet står på spel.

Margot Wallström befinner sig i Köpenhamn på toppmöte med sina nordiskbaltiska kolleger - bland annat för att diskutera den pågående flyktingkatastrofen.

71 personer hittades döda i en lastbil förra veckan. Vi ser bilder på döda barn på stränder och folk fortsätter att drunkna i Medelhavet. Många frågar sig vad ni politiker gör för att hindra fler från att dö. Vad säger du till dem?

– Det första är att betona solidaritet. Det handlar om solidaritet och medkänsla med de människor som är på flykt. Inte sen andra världskriget har så många varit på flykt. Det beror på fattigdom, krig och konflikter, säger utrikesministern och betonar rätten att söka asyl.

Ställa upp som kontaktfamiljer

Margot Wallström räknar upp en rad viktiga punkter: gemensamt ansvar mellan EU:s medlemsländer, att undanröja orsakerna till att människor flyr, att civilsamhället som till exempel Röda Korset och föreningar fortsätter att delta. Hon vädjar också till svenskarna.

– Vanliga svenska familjer kan ställa upp som kontaktfamiljer och det kommer att göra det här lättare. Under tiden är det för oss som regering att se till att vi praktiskt hanterar det som blir påfrestningar på våra system och solidaritet mellan kommuner. Just nu är det några kommuner som tar emot väldigt många och andra som nästan inte tar emot några.

Flera tusen personer väntar just nu i Budapest, Ungern eftersom de hindras från att kliva på tåg till Tyskland. Är det en rimlig behandling av människor på flykt?

– Det är klart att det inte är. Den här frågan har en stark politisk laddning i Ungern. Det har vi alla sett. Det har lett till att man också bygger ett 17 mil långt stängsel mot Serbien. Det här är inte en lösning på lång sikt. Man måste få känna att man får hjälp och stöd att hitta andra mänskliga lösningar på de här problemen. Här måste EU nu samla ihop sig, säger Wallström och fortsätter:

- Det duger inte att det bara är några länder som tar oproportionerligt stort ansvar. Man kan börja med att följa det förslag som kommissionen har lagt som skulle vara en bra start och öka vår trovärdighet.

Men kommissionens förslag (att EU-länderna gemensamt ska ta emot 40 000 flyktingar som kommit till Italien och Grekland samt 20 000 kvotflyktingar utanför EU, reds anmärkning) är frivilligt. Hur ska det ändras?

– Vi måste föra den här debatten i olika rådskonstellationer och i EU och vi måste driva på. Jag kan ju bara hålla med Merkel (Tysklands förbundskansler Angela Merkel, reds anm) när hon säger att kunde vi rädda bankerna då ska vi kunna rädda flyktingarna.

Under torsdagen besöker Ungerns premiärminister Viktor Orbán Bryssel och träffar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Vilka verktyg har EU mot ett medlemsland som Ungern agerar så här?

– Man kan inte börja med att tänka hur man ska straffa dem utan man måste börja med att samarbeta och tänka hur vi kan övertyga dem om en annan väg än att de bara ska bygga stängsel och staket och slippa ifrån. Vi är från många länder ett exempel på att det går och att vi kan klara av det om vi lägger manken till. Men det är orimligt att det är fördelat på det sätt som det är i dag med ansvaret, säger Wallström och tillägger att man bör se över om vissa medlemsländer behöver ekonomiskt stöd för att klara situationen.

Är EU för svagt i sådana här frågor?

– Ja, så länge vi inte visar att vi inte kan hantera den här situationen. Då kommer vi att ha en väldigt låg trovärdighet och vi kommer att betraktas som ohyggligt svaga.

EU kallar till krismöte i Luxemburg den 14/9. Vilket budskap måste Sverige få fram där?

– Det kommer att ställa krav på att vi funderar på strukturerna för att hjälpa medlemsländer. Är det så att vi behöver styra om pengar? Ska besluten tas på ett annat sätt? Behöver det gå fortare? Det måste upp till diskussion. Det är så vi klarat av tidigare kriser i EU och nu får vi ta oss an det här.

Samtidigt som dessa katastrofer inträffar så har vi sett SD öka i flera opinionsmätningar den senaste tiden.

Vad gör ni andra partier för fel?

– Jag är mer intresserad av att lösa problemet och hantera det som nu i Sverige handlar om att det blir bostäder, att vi kan hjälpa flyktingarna på bästa sätt så att de kan komma in i samhället, att de kan få jobb, utbildning och att vi tar hand om barnen. Det är många ensamkommande barn och om vi investerar tidigt i barnen så har vi byggt den bästa grunden för att de ska bli goda medborgare som känner att de har en plats i Sverige, att de vill stanna och att de vill bidra.

Annie Lööf och Jimmie Åkesson debatterade i onsdagens Aktuellt flyktingfrågan. Åkesson hävdar att vi kan hjälpa fler människor på plats i deras hemländer och i närområden. Vad tycker du om det argumentet?

– Hur tycker han att det ska gå till i Syrien? Om de nu menar det skulle de väl inte rösta ner alla förslag som kommit om att till exempel öka utvecklingsbiståndet. De agerar inte i enlighet med det där. Just nu har vi en stor kris på grund av att världen ser ut som den gör. Det här är inte något som löses i en handvändning. Vi måste också vara realister.

Kritiserar Kinberg Batra

Moderatledaren Anna Kinberg Batra har sagt att hon kan tänka sig samtal med regeringen om migration – och integration. Men inte så länge som statsminister Stefan Löfven inte kommer med några konkreta besked. En ståndpunkt som retar upp Wallström:

– Man börjar väl inte med att sätta upp villkor för en diskussion. Man börjar inte med att säga om jag inte får det och det så ska jag inte prata med er om det. Jag hoppas att ansvarstagandet är större och klokare än så. Det behövs ett partiöverskridande ansvarstagande för den här frågan. Börja inte med att sätta upp staket också mellan de partier som vill lösa den här frågan. Låt oss sätta oss ner och prata om det på ett sansat sätt och se hur vi löser de praktiska problemen och utmaningarna som är våra i de svenska samhället och i Europa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.