Utrikesminister Margot Wallström läxade nyligen upp Viktor Tatarintsev, Rysslands ambassadör i Sverige. Foto: Sven LindwallUtrikesminister Margot Wallström läxade nyligen upp Viktor Tatarintsev, Rysslands ambassadör i Sverige. Foto: Sven Lindwall
Utrikesminister Margot Wallström läxade nyligen upp Viktor Tatarintsev, Rysslands ambassadör i Sverige. Foto: Sven Lindwall
Viktor Tararintsev, rysk ambassadör. Foto: Roger Turesson / Dn / TtViktor Tararintsev, rysk ambassadör. Foto: Roger Turesson / Dn / Tt
Viktor Tararintsev, rysk ambassadör. Foto: Roger Turesson / Dn / Tt
Vladimir Putin. Foto: Yana LapikovaVladimir Putin. Foto: Yana Lapikova
Vladimir Putin. Foto: Yana Lapikova
Micael Bydén, tillträdande ÖB. Foto: Louise LevinMicael Bydén, tillträdande ÖB. Foto: Louise Levin
Micael Bydén, tillträdande ÖB. Foto: Louise Levin

Wallström ryter till mot Vladimir Putin

Publicerad

Vladimir Putins man i Sverige, ambassadören Viktor Tatarintsev, har läxats upp av den svenska regeringen.

– Vi framförde ett klart och tydligt budskap. Det är oacceptabelt med hot från Ryssland, bekräftar utrikesminister Margot Wallström.

Samtidigt varnar den blivande överbefälhavaren Micael Bydén för Putin:

– Jag är inte orolig för den ryska retoriken. Men det som händer i övrigt, där finns det anledning att vara bekymrad.

Utrikesminister Margot Wallström säger nu att relationen mellan Sverige och Ryssland är "mer kylslagen" än på länge.

– Ett land som bryter mot folkrätten och undergräver den europeiska säkerhetsordningen måste inse att detta får konsekvenser.

"Vi bestämmer"

Tonläget har höjts efter nya hotfulla uttalanden från utrikesministeriet i Moskva.

Den ryska utrikesministern Sergej Lavrovs talesperson Maria Zakharova sa nyligen att ett eventuellt svenskt Natomedlemskap kommer att få "militärpolitiska och utrikespolitiska följder".

Ett uttalande som gjort regeringen rasande - trots att ett medlemskap inte är aktuellt för närvarande.

– Det här är en oacceptabel handling. Vi bestämmer vår egen säkerhetspolitik, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Krävde ett svar

Samtidigt bekräftar utrikesminister Margot Wallström att den ryske ambassadören Viktor Tatarintsev kallats upp till utrikesdepartementet för att förklara sig.

– Vi ville ha en förklaring till det ryska utrikesministeriets uttalande. Vi ville också slå fast att Sverige bestämmer sin egen utrikes- och säkerhetspolitik, och att vi inte accepterar försök att genom hot påverka oss i denna eller andra frågor, säger Wallström.

Hur reagerade ambassadören på detta?

– Vi återger aldrig detaljerna i sådana samtal, men vi framförde ett klart och tydligt budskap.

Hur ser du på det höjda tonläget från rysk sida?

– Det är oacceptabelt med hot från Ryssland. Vi bestämmer själva över vår utrikes- och säkerhetspolitik.

Varnar för Putin

Den tillträdande överbefälhavaren Micael Bydén, i dag flygvapenchef, sa i går till Dagens Industri att regeringens möjligheter att hyra ut Jasplan till andra länder är "begränsade" på grund av utvecklingen i Ryssland. Till Expressen säger Micael Bydén att det pågår en stor militärreform i Ryssland:

– De satsar stora ekonomiska resurser, man övar mer, man skaffar nya materielsystem, man har blivit bättre förmågemässigt. De följer sin reform, det är det vi ser. Och det här följer vi nära för att kunna möta upp.

Han varnar samtidigt för den ryske presidenten Vladimir Putin:

– Jag är inte orolig för den ryska retoriken. Men det som händer i övrigt, där finns det anledning att vara bekymrad.

Försvarsminister Peter Hultqvist vill inte svara på frågan om det finns anledning att vara orolig för vad som ska hända framöver:

– Jag vill inte bidra till att spekulera om vare sig det ena eller det andra, utan jag konstaterar bara att det som sker det sker. Vi försöker hantera situationen och det gör vi tillsammans med andra länder.

"Jobbar på många sätt"

Så sent som i tisdags skrev försvarsministern under ett ramavtal med Natolandet Polen om samarbete på försvarsområdet.

– Vi jobbar också inom ramen för Natos partnerskap och vi fördjupar den transatlantiska länken just nu. Vi jobbar på många sätt för att skapa säkerhet och stabilitet.

Kan de här samarbetena provocera Ryssland?

– Jag har inga funderingar och synpunkter på det. Vi gör bara det vi tycker är nödvändigt.

Expressen sökte i går den ryske ambassadören Viktor Tatarintsev och andra företrädare vid den ryska ambassaden i Stockholm. De valde dock att inte återkomma.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag