Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Wallström ryter till mot Vladimir Putin

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Utrikesminister Margot Wallström läxade nyligen upp Viktor Tatarintsev, Rysslands ambassadör i Sverige.
Foto: Sven Lindwall
Viktor Tararintsev, rysk ambassadör.
Foto: Roger Turesson / Dn / Tt
Vladimir Putin.
Foto: Yana Lapikova
Micael Bydén, tillträdande ÖB.
Foto: Louise Levin

Vladimir Putins man i Sverige, ambassadören Viktor Tatarintsev, har läxats upp av den svenska regeringen.

– Vi framförde ett klart och tydligt budskap. Det är oacceptabelt med hot från Ryssland, bekräftar utrikesminister Margot Wallström.

Samtidigt varnar den blivande överbefälhavaren Micael Bydén för Putin:

– Jag är inte orolig för den ryska retoriken. Men det som händer i övrigt, där finns det anledning att vara bekymrad.

Utrikesminister Margot Wallström säger nu att relationen mellan Sverige och Ryssland är "mer kylslagen" än på länge.

– Ett land som bryter mot folkrätten och undergräver den europeiska säkerhetsordningen måste inse att detta får konsekvenser.

"Vi bestämmer"

Tonläget har höjts efter nya hotfulla uttalanden från utrikesministeriet i Moskva.

Den ryska utrikesministern Sergej Lavrovs talesperson Maria Zakharova sa nyligen att ett eventuellt svenskt Natomedlemskap kommer att få "militärpolitiska och utrikespolitiska följder".

Ett uttalande som gjort regeringen rasande - trots att ett medlemskap inte är aktuellt för närvarande.

– Det här är en oacceptabel handling. Vi bestämmer vår egen säkerhetspolitik, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Krävde ett svar

Samtidigt bekräftar utrikesminister Margot Wallström att den ryske ambassadören Viktor Tatarintsev kallats upp till utrikesdepartementet för att förklara sig.

– Vi ville ha en förklaring till det ryska utrikesministeriets uttalande. Vi ville också slå fast att Sverige bestämmer sin egen utrikes- och säkerhetspolitik, och att vi inte accepterar försök att genom hot påverka oss i denna eller andra frågor, säger Wallström.

Hur reagerade ambassadören på detta?

– Vi återger aldrig detaljerna i sådana samtal, men vi framförde ett klart och tydligt budskap.

Hur ser du på det höjda tonläget från rysk sida?

– Det är oacceptabelt med hot från Ryssland. Vi bestämmer själva över vår utrikes- och säkerhetspolitik.

Varnar för Putin

Den tillträdande överbefälhavaren Micael Bydén, i dag flygvapenchef, sa i går till Dagens Industri att regeringens möjligheter att hyra ut Jasplan till andra länder är "begränsade" på grund av utvecklingen i Ryssland. Till Expressen säger Micael Bydén att det pågår en stor militärreform i Ryssland:

– De satsar stora ekonomiska resurser, man övar mer, man skaffar nya materielsystem, man har blivit bättre förmågemässigt. De följer sin reform, det är det vi ser. Och det här följer vi nära för att kunna möta upp.

Han varnar samtidigt för den ryske presidenten Vladimir Putin:

– Jag är inte orolig för den ryska retoriken. Men det som händer i övrigt, där finns det anledning att vara bekymrad.

Försvarsminister Peter Hultqvist vill inte svara på frågan om det finns anledning att vara orolig för vad som ska hända framöver:

– Jag vill inte bidra till att spekulera om vare sig det ena eller det andra, utan jag konstaterar bara att det som sker det sker. Vi försöker hantera situationen och det gör vi tillsammans med andra länder.

"Jobbar på många sätt"

Så sent som i tisdags skrev försvarsministern under ett ramavtal med Natolandet Polen om samarbete på försvarsområdet.

– Vi jobbar också inom ramen för Natos partnerskap och vi fördjupar den transatlantiska länken just nu. Vi jobbar på många sätt för att skapa säkerhet och stabilitet.

Kan de här samarbetena provocera Ryssland?

– Jag har inga funderingar och synpunkter på det. Vi gör bara det vi tycker är nödvändigt.

Expressen sökte i går den ryske ambassadören Viktor Tatarintsev och andra företrädare vid den ryska ambassaden i Stockholm. De valde dock att inte återkomma.

SPÄNDA RELATIONER MELLAN SVERIGE OCH RYSSLAND

■ Ubåtsjakter i svensk skärgård är ett återkommande fenomen - och indirekt pekas Ryssland ut som skyldig till kränkningarna. Senast i oktober 2014 var jakten i gång igen. Denna gång fotograferades en misstänkt ubåt långt inne i Stockholms inlopp.
■ Allt militärt samarbete mellan Sverige och Ryssland upphävdes efter ryssarnas annektering av Krim - och relationen mellan ländernas underrättelsetjänster är fortfarande spänd.
■ Den ryska energijätten Gazprom planerar att dra ytterligare en gasledning i Östersjön. Den ska gå parallellt med en befintlig, som var kontroversiell då den byggdes eftersom den gick genom Sveriges ekonomiska zon och det fanns oro för miljömässiga konsekvenser.
■ Senaste tiden har Försvarsmakten flera gånger gått ut med information om incidenter med ryska militärplan som har beskrivits som provocerande. I maj fick Jas-plan mota bort ryska bombplan som uppträdde märkligt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.