Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Wallström rörd till tårar av bilden på Aylan

I programmet visades bilden på Aylan, 3, död på stranden. Det rörde Margot Wallström till tårar.
Foto: SVT
Foto: SVT
Bilden på den drunknade pojken har uppmärksammats världen över.

Margot Wallström (S) gästade SVT:s Aktuellt för att prata om flyktingkatastrofen som är värre än någonsin på flera platser i världen.

I programmet visades bilden på Aylan Kurdi, 3, död på stranden - en bild som skakat världen.

Bilden rörde Margot Wallström till tårar.

– Jag tror att den här bilden har gjort något med oss allihop, säger en tårögd Margot Wallström i programmet.

Bilden på Aylan, 3, som ligger död med ansiktet ned i sanden i en turistort har skakat världen. När bilden togs upp i programmet rördes utrikesminister Margot Wallström till tårar.

– Jag tror att den här bilden har gjort något med oss allihop, för det blev ju ett ansikte och ett namn och en berättelse. Inte bara båtar med en massa flyktingar utan något hemskt, säger en tårögd Margot Wallström i programmet.

Wallström: "Sorg och ilska"

Efter programmet berättar Margot Wallström om känslorna som infann sig i direktsändningen.

– Jag tror att det var en grå sten som inte skulle kunna beröras av det här, och samtidigt så är det viktigt att vi hanterar det här på ett värdigt sätt. Den här bilden och den här situationen och att man använder det så att det faktiskt manar till handling och ett ansvar, säger Wallström.

Wallström menar också att bilden har gett katastrofen ett ansikte.

– Det första man känner är egentligen så måste man ha etiska överväganden också såna här gånger för att den är så fruktansvärd och den rör ju vid människors hjärtan med en gång. Och det väcker ju samtidigt en väldig sorg tror jag och en ilska också över att det får vara så här. Det blir en människa med ett namn och ett ansikte och en historia och det har vi ju också förstått av vad hans pappa har berättat om hur det här gick till. Nu är det inte bara ett stort antal flyktingar som dör utan det blir berättelser och individer och medmänniskor som utsätts för det här.

Vilket ansvar har Europa för Aylans död?

– Det går ju inte riktigt att säga, fördela ansvaret på det sättet. Jag tycker i stället att så måste det bli just detta en maning till att vi förebygger den här typen av olyckor och tragedier och det har EU börjat göra genom att ta ett större ansvar för vad som sker i medelhavet, att faktiskt ta itu med hänsynslösa människosmugglare och så vidare. Vi måste fortsätta på den vägen och vi måste vara generösare med att öppna upp legala vägar så att flyktingar får komma till oss och få sydd. Och det är vi skyldiga människor i Syrien och på andra håll i världen där man faktiskt flyr från krig och konflikter och fattigdom.


LÄS OCKSÅ: Så kan du hjälpa flyktingar i Expressens och Röda korsets kampanj #jagvillhjälpa


2500 människor delar ju Aylans öde och har drunknat i medelhavet under året, vad säger du om den här siffran?

– Varje liv är värt någonting och varje människa har rätt till liv och värdighet. Det är ju grundvalen för våra mänskliga rättigheter. Vi måste göra allt det vi kan och vi måste ju också komma till rätta med de här fullständigt hänsynslösa, kriminella människorna som heller inte visar någon hänsyn till människor som far i farliga båtar över medelhavet. Det är klart att de också har ett ansvar. Men det är klart att vi som ledare har ett särskiljt ansvar och det ska vi ta och vi vill klara av det.

Wallström berättar också hur hon ser på den flyktingkatastrof som nu skakar världen.

– Den visar att vi nu måste samla ihop oss i EU-kretsen till beslut om hur vi nu ska hantera den pågående flyktingkrisen och vi måste få beslut som innebär att EU:s samtliga medlemsländer är med och delar på ansvaret. Vi ska göra det utifrån att vi visar medkänsla och vill respektera mänskliga rättigheter. Det som är grunden för vårt europeiska samarbete. Visa solidaritet mellan länder och i länder, säger hon.

Redan i morgon kommer Wallström möta sina kolleger i Luxemburg där frågan kommer att föras upp på rättsliga rådets dagordning.

– Det här kommer att förbli högst upp på EU:s dagordning den närmaste tiden, säger Margot Wallström.

Efterfrågar ram och struktur

Rent konkret, hur ska ni agera för att fler länder ska ta sitt ansvar?

– Ja vi förespråkar ju från svensk sida att här ska finnas ett system med vidare bosättning och även kvotflyktingar. Det innebär att man får en ram och en struktur för att hantera hela den här frågan som visar att vi alla är beredda att ställa upp. Och det är viktigt för oss därför att vi har hittills varit dem som har tagit emot flest flyktingar, och det vill vi göra. Vi vill ha en generös flyktingpolitik men vi kan inte ta emot alla. Utan det här måste vi hjälpas åt med. Men vi måste också hantera förstås alla utmaningar som kommer med det här. Kanske att vi också funderar över hur vi använder EU:s fonder för att hjälpa de medlemsländer som faktiskt behöver stöd och hjälp för att kunna leva upp till de mål som vi har inom EU.

Frankrike och Tyskland har ju framfört att de vill se en ökad reglering av flyktingmottagandet, delar du deras åsikt?

– Ja i grunden så tycker ju vi att det är det säkraste sättet framåt, att vi helt enkelt beslutar oss om en ram inom vilken vi kan vara säkra på att vi delar på ansvaret. Den frivilliga vägen som har föreslagits hittills har ju inte riktigt vunnit genklang i ett antal länder. Det är också tragiskt att se hur man rent omänskligt behandlar människor ungefär som vi har sett i Ungern nu på sistone. Det är också viktigt att vi visar medmänsklighet i allt det vi gör.

Vad kan vanliga svenskar göra för att hjälpa de här människorna?

– De kan ställa upp på många olika sätt. Man kan göra det genom föreningslivet och man kan ställa upp som kontaktfamilj. Man kanske kan hjälpa till med språkcaféer. Man kanske kan hjälpa till att läsa läxor. Man kanske kan söka upp en flyktingförläggning och fråga "vad kan jag göra". Och framför allt kan man i samtal och i vår tid visa att vi är stolta över ett Sverige som inte har någonting att skämmas för när det gäller vår generösa flyktingpolitik. Och där vi hjälps åt och där vi faktiskt är stolta över ett land som både har ordning och reda och visar medmänsklighet.

Vilka land är det som verkligen behöver ta ett verkligt ansvar i Europa?

- Det är många länder som behöver göra det, så återigen, så är vi ju få som har en så generös asylpolitik som vi har i tyskland och förstås i Sverige men också i några andra länder och som också är under stark press som har många som kommer. Vi får fortsätta att argumentera att det är bra med ett system som sätter upp gemensamma mål och visar hur vi ska ta oss framåt, säger Margot Wallström.

Sverigedemokraterna har haft uppgångar i opinionen under en längre tid.

Tidigare under torsdagen fick Jimmie Åkesson, liksom övriga partiledare, frågan vad vi kan göra för att hjälpa flyktingarna. Hans retorik var densamma som tidigare:

– Vi kan hjälpa flyktingarna genom att höja anslagen till FN:s flyktingorgan UNHCR som arbetar för att göra livet drägligare för världens flyktingar. Flyktingmottagande i Sverige är dyrt och ineffektivt i jämförelse. Själv bedriver jag opinion för en mer effektiv flyktingpolitik som kommer att hjälpa hundratusentals fler människor än vi gör i dag. I familjen skänker vi bidrag till bland annat UNCHR.

Kvällen före, på onsdag, hade Åkesson varit den som gästat SVT:s Aktuellt och debatterat med Annie Lööf.

Hon replikerade då:

– Jag noterar att Jimmie Åkesson inte svarar på frågan vad vi ska göra med dessa människor som befinner sig på Sveriges flyktingmottagningar nu? Hur ska vi se till att de integreras bättre. Vill du skicka tillbaka dem till flyktinglägren eller vad är Sverigedemokraternas recept för att lösa flyktingmottagandet?

Åkesson anklagade då Centerpartiet för att, enligt honom, bara åstadkommit verkningslösa projekt.


Så kan du hjälpa flyktingar i Expressens och Röda korsets kampanj #jagvillhjälpa

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.