Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wallström pressar Kristersson på svar om SD – och Ryssland

Utrikesminister Margot Wallström, S, vill att M-ledaren Ulf Kristersson avfärdar ett samarbete med SD redan nu, i god tid före valet. Foto: MARCUS ERICSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Enligt Wallström har Jimmie Åkessons SD tveksamma kopplingar till Ryssland. Foto: SVEN LINDWALL

Margot Wallström, S, vill ha svar från Ulf Kristersson om Moderaterna kan tänka sig att samarbeta med Sverigedemokraterna efter valet – och är orolig för att att SD-samarbete kan innebära en annan hållning gentemot Ryssland. 

Det skriver utrikesministern på Aftonbladet Debatt.  

Moderaternas utrikespolitiska talesperson tycker att Wallström ”borde besinna sig och ta ansvar för tonläget inför valet”. 

Enligt Margot Wallström kommer Moderaterna att vara beroende av Sverigedemokraterna för att kunna bilda regering efter valet i höst. Av det skälet kan utrikesministern förstå att M inte på förhand vill avfärda ett eventuellt samarbete med SD. 

Wallström menar att ett SD-samarbete skulle kunna innebära en annan inställning gentemot Ryssland – och kräver nu, i en artikel på Aftonbladet Debatt, att M-ledaren Ulf Kristersson ger besked kring ett möjligt sådant samarbete.

Hon skriver att SD inte ”ett parti som andra”: 

"Gång efter annan uppdagas att partiet har ljusskygga kopplingar till extremiströrelser i Europa och till Ryssland. Röstmönster i Europaparlamentet, besök som valobservatörer i Ryssland och nyheter om infiltrering i partiet visar att det här är mer än tomma farhågor. Man har dessutom en negativ inställning till EU – den kanske största garanten för svensk trygghet och välstånd.

Wallström nämner Hanif Bali, M, som nyligen publicerade en mejlväxling mellan UD och journalisten Patrik Oksanen.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Nämner Hanif Bali och mejlhärvan

Wallström nämner även att den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali nyligen publicerade en mejlväxling mellan Utrikesdepartementet och journalisten Patrik Oksanen – som han fick tips om av en medarbetare på Nyheter Idag, en sajt med nära kopplingar till SD och som enligt Wallström ofta beskrivs som Kremltrogen – vilket hon tycker väckte allvarliga frågor. 

 

LÄS ÄVEN: ”Det är mycket i livet man skulle vilja göra ogjort” 

 

I debattartikeln skriver Wallström:

”Varför ville moderaten diskreditera en journalist som rapporterar om situationen på Krim, en fråga där partiet tidigare har varit tydliga? Vill vi riskera att dessa aktörer får tillgång till den känsliga information som UD och Regeringskansliet hanterar?”

Hon frågar vad det innebär för Sveriges hållning gentemot Ryssland och för engagemanget i EU om SD får inflytande över nästa regerings utrikes- och säkerhetspolitik – och kräver att Kristersson "talar klarspråk" och "stänger dörren" till alla samarbete med SD.  

Jonas Jacobsson Gjörtler, M:s utrikespolitiska talesperson.

"Wallström borde stå över sånt här" 

Jonas Jacobsson Gjörtler, Moderaternas utrikespolitiska talesperson, skriver i en kommentar att Wallström "borde besinna sig och ta ansvar för tonläget inför valet". 

”Sveriges utrikesminister borde stå över sådant här. I torsdags jämförde försvarsministern moderat arbetsmarknadspolitik med Sovjet och nu kommer detta. Det är en extrem och totalt grundlös anklagelse som Sveriges utrikesminister kastar ur sig”, skriver Jonas Jacobsson Gjörtler. 

Enligt honom har regeringen själv skapat onödig osäkerhet kring Sveriges utrikes- och säkerhetspolitik – bland annat genom intern oenighet i avgörande frågor. 

Jonas Jacobsson Gjörtler skriver vidare: 

”Mest anmärkningsvärt är utrikesministerns totala ovilja att överhuvudtaget föra ett seriöst samtal om viktiga säkerhetspolitiska frågor såsom ett svenskt Nato-medlemskap. Det kan för övrigt noteras att motståndet mot Nato förenar regeringen – med utrikesministern i spetsen – och Sverigedemokraterna.”    

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.