Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Wallström på plats i USA för sitt FN-besök

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Margon Wallström ska under fem dagar utrikesministern träffa bland annat John Kerry, Ban Ki-Moon och Jan Eliasson.
Foto: Sven Lindwall

NEW YORK.  Margot Wallström har landat i USA.

Under fem dagar ska utrikesminstern bland annat träffa John Kerry, Ban Ki-Moon och Jan Eliasson.

– Jag ser fram emot att diskutera hur Sverige och USA ytterligare kan stärka sitt samarbete, säger Wallström i ett pressmeddelande.

Besöket är också ett viktigt led i Sveriges försök att få en plats i FN:s säkerhetsråd.

Utrikesministern inleder i morgon sitt officiella besök på FN:s högkvarter i New York. Där kommer hon bland annat att delta i en debatt när Sverige och Indonesien står som värdar för en högnivåpanel på temat "tolerans och dialog i kampen mot radikal extremism".

Under eftermiddagen väntar sedan ett möte med FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon och vice generalsekreteraren, och Wallströms tidigare partikamrat, Jan Eliasson.

– Besöket handlar om att visa upp Sveriges engagemang och att Sverige nu ska öka sitt engagemang för FN, säger pressekreterare Erik Boman.

Resan ses också som ett viktigt led i Sveriges försök att få en plats i FN:s säkerhetsråd 2017 till 2018.

Tog över arbetet

Alliansregeringen tog upp att Sverige skulle kandidera i sin budgetproposition för 2012/2013 och det är ett arbete som den rödgröna regeringen tagit över.

Sverige anser att det behövs en nordisk röst i säkerhetsrådet.

I säkerhetsrådet finns 15 medlemmar, av dem är fem permanenta: USA, Storbritannien, Frankrike, Ryssland och Kina.

Övriga väljs in på två år vardera och då ska det vara fem länder från Asien och Afrika, två från Latinamerika, två från gruppen Västeuropa, Kanada, Australien och Nya Zeeland och ett från Östeuropa.

Wallströms program i USA innehåller punkter som fred, säkerhet, utveckling och mänskliga rättigheter. Ett av uppdragen är att lämna över en rapport till Ban Ki-Moon om hur FN:s fredsbevarande operationer kan förbättras.

Under tisdagen ligger mycket fokus på feministisk utrikespolitik, ett ämne som statsminister Stefan Löfven fick stor uppmärksamhet för när han besökte USA i höstas, och Margot Wallström ska bland annat prata med kvinnliga FN-ambassadörer om deras arbete och hur kvinnor påverkas i väpnande konflikter.

Flera frågor

På onsdag fortsätter resan söderut till Washington. Även där är en av nyckelfrågorna jämställdhet – hur Sverige kan samarbete med USA i kampen för jämställdhet – men också inom frågor som rör nedrustning och klimat.

Under torsdagen har Wallström även ett riktigt tungviktarmöte med USA:s utrikesminister John Kerry.

– USA är en central global aktör som Sverige har mycket goda relationer med. Jag ser mycket fram emot att få träffa mina motparter i Washington för att diskutera hur Sverige och USA ytterligare kan stärka sitt samarbete, säger Margot Wallström i pressmeddelandet från regeringen.

Enligt pressekreteraren kommer även dagsaktuella ämnen att diskuteras.

– Där är ofrånkomligt att ta upp Ukraina, relationerna till Ryssland och utvecklingen där, säger Erik Boman.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.