Utrikesministern inleder i morgon sitt officiella besök på FN:s högkvarter i New York. Där kommer hon bland annat att delta i en debatt när Sverige och Indonesien står som värdar för en högnivåpanel på temat "tolerans och dialog i kampen mot radikal extremism".
Under eftermiddagen väntar sedan ett möte med FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon och vice generalsekreteraren, och Wallströms tidigare partikamrat, Jan Eliasson.
– Besöket handlar om att visa upp Sveriges engagemang och att Sverige nu ska öka sitt engagemang för FN, säger pressekreterare Erik Boman.
Resan ses också som ett viktigt led i Sveriges försök att få en plats i FN:s säkerhetsråd 2017 till 2018.
Tog över arbetet
Alliansregeringen tog upp att Sverige skulle kandidera i sin budgetproposition för 2012/2013 och det är ett arbete som den rödgröna regeringen tagit över.
Sverige anser att det behövs en nordisk röst i säkerhetsrådet.
I säkerhetsrådet finns 15 medlemmar, av dem är fem permanenta: USA, Storbritannien, Frankrike, Ryssland och Kina.
Övriga väljs in på två år vardera och då ska det vara fem länder från Asien och Afrika, två från Latinamerika, två från gruppen Västeuropa, Kanada, Australien och Nya Zeeland och ett från Östeuropa.
Wallströms program i USA innehåller punkter som fred, säkerhet, utveckling och mänskliga rättigheter. Ett av uppdragen är att lämna över en rapport till Ban Ki-Moon om hur FN:s fredsbevarande operationer kan förbättras.
Under tisdagen ligger mycket fokus på feministisk utrikespolitik, ett ämne som statsminister Stefan Löfven fick stor uppmärksamhet för när han besökte USA i höstas, och Margot Wallström ska bland annat prata med kvinnliga FN-ambassadörer om deras arbete och hur kvinnor påverkas i väpnande konflikter.
Flera frågor
På onsdag fortsätter resan söderut till Washington. Även där är en av nyckelfrågorna jämställdhet – hur Sverige kan samarbete med USA i kampen för jämställdhet – men också inom frågor som rör nedrustning och klimat.
Under torsdagen har Wallström även ett riktigt tungviktarmöte med USA:s utrikesminister John Kerry.
– USA är en central global aktör som Sverige har mycket goda relationer med. Jag ser mycket fram emot att få träffa mina motparter i Washington för att diskutera hur Sverige och USA ytterligare kan stärka sitt samarbete, säger Margot Wallström i pressmeddelandet från regeringen.
Enligt pressekreteraren kommer även dagsaktuella ämnen att diskuteras.
– Där är ofrånkomligt att ta upp Ukraina, relationerna till Ryssland och utvecklingen där, säger Erik Boman.