Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wallström om Nordkoreas test: "Mycket oroväckande"

"Det finns anledning att vara allvarligt oroliga", säger Jan Eliasson, tidigare ordförande i FN:s generalförsamling efter Nordkoreas senaste missiltest.Foto: SALVATORE DI NOLFI / AP TT NYHETSBYRÅN
Utrikesminister Margot Wallström beskriver Nordkoreas agerande som "mycket oroväckande".Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nordkorea har genomfört sin första lyckade testskjutning av en interkontinental ballistisk missil.

De svenska reaktionerna på missiltestet lät inte vänta på sig.

– Det finns anledning att vara allvarligt oroliga, säger Jan Eliasson, tidigare ordförande i FN:s generalförsamling. 

 – Denna utveckling måste upphöra, säger utrikesminister Margot Wallström i ett uttalande på regeringens hemsida.  

På tisdagen genomförde Nordkorea ännu ett missiltest. Det ska enligt Nordkorea ha rört sig om en interkontinental ballistisk missil.

Den förre FN-diplomaten intervjuades på tisdagen av CNN-ankaret Isa Soares i Expressens och CNN:s lounge i Almedalen, och han höll inte tillbaka när han reagerade på Nordkoreas senaste missiltest.

– Det finns anledning att vara allvarligt oroliga, säger Jan Eliasson.

Han fortsätter:

– Vi måste ta hänsyn till ett nytt kärnvapenhot, vi måste finna en ny typ av dialog och politisk process. 

– Det är en enorm fara om den här utvecklingen fortsätter, säger Jan Eliasson och kommenterar president Donald Trumps twittrande:  

– Det är väldigt riskabelt för FN.

– Vi måste sluta att prata i termer om vem som vinner och vem som förlorar, om vi inte når överenskommelse är det lose-lose, säger Jan Eliasson. 

Nordkorea och Kim Jung-Un har genomfört sin första lyckade testskjutning av en interkontinental ballistisk missil.Foto: HOW HWEE YOUNG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Wallström: "Mycket oroväckande"

Även utrikesminister Margot Wallström ser allvarligt på uppgifterna om missiltestet och kallar dem "mycket oroväckande". 

– Testet är ett brott mot ett antal säkerhetsrådsresolutioner och bidrar till att ytterligare öka spänningarna i regionen. Denna utveckling måste upphöra. Nordkorea uppmanas att inleda en fullständig, verifieringsbar och oåterkallelig nedmontering av sitt kärnvapen- och robotprogram, säger hon i ett uttalande på regeringens hemsida. 

Och fortsätter:

– Frågan bör snarast tas upp av FN:s säkerhetsråd. Den senaste utvecklingen understryker behovet av dialog för en fredlig lösning. Alla parter måste bidra till att ta steg i denna riktning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.