Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Wallström om Nordkoreas test: "Mycket oroväckande"

"Det finns anledning att vara allvarligt oroliga", säger Jan Eliasson, tidigare ordförande i FN:s generalförsamling efter Nordkoreas senaste missiltest. Foto: SALVATORE DI NOLFI / AP TT NYHETSBYRÅN
Utrikesminister Margot Wallström beskriver Nordkoreas agerande som "mycket oroväckande". Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nordkorea har genomfört sin första lyckade testskjutning av en interkontinental ballistisk missil.

De svenska reaktionerna på missiltestet lät inte vänta på sig.

– Det finns anledning att vara allvarligt oroliga, säger Jan Eliasson, tidigare ordförande i FN:s generalförsamling. 

 – Denna utveckling måste upphöra, säger utrikesminister Margot Wallström i ett uttalande på regeringens hemsida.  

På tisdagen genomförde Nordkorea ännu ett missiltest. Det ska enligt Nordkorea ha rört sig om en interkontinental ballistisk missil.

Den förre FN-diplomaten intervjuades på tisdagen av CNN-ankaret Isa Soares i Expressens och CNN:s lounge i Almedalen, och han höll inte tillbaka när han reagerade på Nordkoreas senaste missiltest.

– Det finns anledning att vara allvarligt oroliga, säger Jan Eliasson.

Han fortsätter:

– Vi måste ta hänsyn till ett nytt kärnvapenhot, vi måste finna en ny typ av dialog och politisk process. 

– Det är en enorm fara om den här utvecklingen fortsätter, säger Jan Eliasson och kommenterar president Donald Trumps twittrande:  

– Det är väldigt riskabelt för FN.

– Vi måste sluta att prata i termer om vem som vinner och vem som förlorar, om vi inte når överenskommelse är det lose-lose, säger Jan Eliasson. 

Nordkorea och Kim Jung-Un har genomfört sin första lyckade testskjutning av en interkontinental ballistisk missil. Foto: HOW HWEE YOUNG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Wallström: "Mycket oroväckande"

Även utrikesminister Margot Wallström ser allvarligt på uppgifterna om missiltestet och kallar dem "mycket oroväckande". 

– Testet är ett brott mot ett antal säkerhetsrådsresolutioner och bidrar till att ytterligare öka spänningarna i regionen. Denna utveckling måste upphöra. Nordkorea uppmanas att inleda en fullständig, verifieringsbar och oåterkallelig nedmontering av sitt kärnvapen- och robotprogram, säger hon i ett uttalande på regeringens hemsida. 

Och fortsätter:

– Frågan bör snarast tas upp av FN:s säkerhetsråd. Den senaste utvecklingen understryker behovet av dialog för en fredlig lösning. Alla parter måste bidra till att ta steg i denna riktning.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!