Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wallström om kritiken: "Vad ska jag ursäkta?"

Det var i söndags eftermiddag som Margot Wallström anklagade Turkiet för att tillåta barnsex.Foto: Lars Larsson/TT
Landets vice statsminister twittrade ilsket att den svenska utrikesministern var felinformerad och kallade upp Sveriges chargé d'affaire i Ankara till turkiska UD för att uttrycka sitt missnöje.Foto: Petros Karadjias/AP/TT

Hennes anklagelse om barnsex fick den turkiska regeringen att gå i taket.

Men utrikesminister Margot Wallström, S, ångrar inte sitt kritiserade uttalande.

– Vad är det jag ska ursäkta, att jag står upp för barnens rättigheter? säger hon till Svenska Dagbladet.

Det var i söndags eftermiddag som Margot Wallström anklagade Turkiet för att tillåta barnsex efter att det blev känt att en författningsdomstol i landet nyligen beslutat att barn mellan tolv och 15 år ska kunna ge samtycke till sex.

Reaktionerna lät inte vänta på sig.

Landets vice statsminister twittrade ilsket att den svenska utrikesministern var felinformerad och kallade upp Sveriges chargé d'affaire i Ankara till turkiska UD för att uttrycka sitt missnöje.

 

LÄS MER: Efter kritik från Wallström – Turkiet kräver svar

 

Men trots uppståndelsen ångrar inte Margot Wallström sin skarpa formulering och säger i en intervju med SvD att motivet till hennes uttalande var att tydliggöra behovet av att skydda och försvara barns rättigheter.

– Precis som jag skrev så behöver barn, på flera håll i världen, mera lagligt skydd. Och jag tycker att den här diskussionen har lett till något bra. Den har lett till klarlägganden av vad författningsdomstolens beslut betydde, säger hon.

Trots uppståndelsen ångrar inte Margot Wallström sin skarpa formulering.Foto: Petros Karadjias/AP/TT

Wallström: Jag har varit korrekt

Bakgrunden till lagändringen, som ännu inte har gått igenom, är att domstolen anser att straffvärdet bör vara olika beroende på offrets ålder. I nuläget straffas alla sexuella handlingar med barn under 18 år med minst 16 års fängelse i Turkiet. Sverige har en mer varierad straffskala på fängelse mellan fyra och tio år, och som bland annat tar hänsyn till offrets ålder.

– Jag har inte sagt att det är en ny lag. Jag har varit korrekt och det har bidragit till något positivt. Uttalandet har också fått stöd från organisationer i Turkiet, säger Margot Wallström till SvD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.