Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wallström om kritiken efter mötet om Gui Minhai: ”Aldrig bra”

Utrikesminister Margot Wallström menar att kritiken mot UD riskerar att skada förtroendet. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anna Lindstedt, Foto: TT NYHETSBYRÅN

Utrikesminister Margot Wallström vidhåller att UD inte kände till Pekingambassadören Anna Lindstedts möte om den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai – och menar också att kritiken mot UD kan påverka förtroendet.

– Allt det som hänt måste nu undersökas av Säpo, säger hon till Ekot

I en intervju med Ekot förklarar nu Margot Wallström vilka skadeverkningarna har blivit efter det uppmärksammade mötet i Stockholm, där bland andra Anna Lindstedt och en kinesisk affärsman träffades för att diskutera den svenska medborgaren Gui Minhais situation i Kina.

Enligt Margot Wallström har diskussionen i sig gjort skada.

– Det är väldigt aldrig bra när det blir en diskussion och debatt av det slag som har följt. Vi måste ju se till att det finns förtroende för allt det vi gör, och vi måste undersöka vad som har hänt i detalj, säger hon till Ekot. 

 

 

Gui Minhais dotter Angela Gui. Foto: PRIVAT

Upplevde stämningen som hotfull

Det var i slutet av januari som mötet ska ha ägt rum på hotell Sheraton i Stockholm. 

Utöver Anna Lindstedt och Gui Minhais dotter Angela Gui ska även bland andra affärsmännen Kevin Liu och John Meweella ha närvarat. Enligt Angela Gui själv ska stämningen ha blivit hotfull – något Wallström inte vill kommentera.

Samtidigt håller utrikesministern fast vid att ingen på UD hade vetskap om mötet.

– Vi har preciserat och sagt att det här handlar ju i grunden om att av alla på UD som hade med här frågan att göra så var det ingen som kände till det här mötet. Det är vad vi vidhåller och det är et som nu ska undersökas av Säpo. Nu ska vi låta dem göra sitt jobb. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.