Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Wallström om Isaak: ”Tror han är vid liv”

Utrikesministern Margot Wallström är positiv gällande fallet Dawit Isaak. Foto: Expressen TV
Wallström säger att hon tror att journalisten är vid liv. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dawit Isaak har varit fängslad i Eritrea i 17 år.

NEW YORK. Fredsavtalet mellan Eritrea och Etiopien har gett nytt hopp i fallet med Dawit Isaak.

Även utrikesminister Margot Wallström är positiv:

– Jag tror att han är vid liv och vi kommer göra allt för att få honom fri, säger hon på FN:s högkvarter i New York.

Margot Wallström befinner sig i veckan i New York för möten med FN:s säkerhetsråd där Sverige under juli är ordförande. Hon kommer direkt från en resa till Afrika och landade samma dag som beskedet att Eritrea och Etiopien sluter fred. Många menar att fredsavtalet ökar chanserna för den svenska journalisten Dawit Isaak som fängslades i Eritrea för 17 år sedan. 

Margot Wallström är optimistisk men säger att det är för tidigt att avgöra hur Sveriges påtryckningar kan förändras i och med fredsavtalet.

– Vi kommer förstås att fortsätta agera för hans frisläppande. Vi hoppas att det här ska bidra till en mycket lugnare situation i regionen. Det är otroligt viktigt att få ett fredsavtal på plats och det bör också få konsekvenser så småningom för sanktionsbestämmelser. Det är vad som kommer att hända härnäst, men det är lite för tidigt att ge några utfästelser kring vad det betyder för Dawit Isaak, men vi fortsätter att kämpa för honom.

Vad är den senaste informationen ni har om honom?

– Vi försöker ständigt få livsbevis och försöker i en dialog med Eritrea att visa hur viktigt det är för Sverige. Alla de ansträngningarna kommer att fortsätta.

 

Utrikesminister Margot Wallström. Foto: Expressen TV

Tror du att han är vid liv?

– Ja. Varför vill jag inte gå in på, men det tror jag och vi kommer göra allt vi kan för att få honom fri.

Är det en känsla eller vad har du för anledning att tro att han lever?

– Jag kan inte svara på det, men ja det tror jag, och vi jobbar på.

"Förstår att man är frustrerad som anhörig"

Dawit Isaaks bror var glad över fredsbeskedet men uttryckte samtidigt en frustration och undrar vad UD gör för hans bror. Vad är beskedet till honom och resten av Dawits familj?

– Jag tror att det är för tidigt att vara frustrerad av effekterna av fredsavtalet, det är så pass nytt. Vi har fortfarandet ett arbete att se till att det formaliseras och att allt sker som ska ske med anledning av ett fredsavtal.

– Vi har varit väldigt öppna. Vi har regelbundet kallat till oss alla de som är berörda, vänföreningar och de som jobbar med fallet och berättat vad vi gör. Men jag förstår att efter så många år är det klart att man är frustrerad som anhörig, man vill se att något händer.


LÄS MER:
Löfvens besked om Dawit efter freden

Margot Wallströms resa i västra Afrika

Utrikesministern besökte under sin resa västra Afrika och Sahelområdet. Flera av mötena på FN har handlat om fred och säkerhet i dessa regioner med särskilt fokus på kvinnor. Under onsdagen ledde hon också en debatt om klimatrelaterade säkerhetsrisker – ett inte helt okontroversiellt ämne då länder som Ryssland och Kina helst slipper frågan.

– Det är bara tredje gången historiskt som frågan är uppe. Nu har vi fått till ett toppmöte kring klimat och säkerhet – och det är vi väldigt nöjda med. Men vi behöver se till att FN-systemet kan svara på de här utmaningarna. Hela frågan måste förankras här.

Hur har det tagits emot?

– Inte utan ett visst motstånd eftersom ett antal länder inte tycker att det här hör hemma på dagordningen. Men vi har fått acceptans att ändå genomföra högnivåmötet och tror att vi kommer få se mer debatt kring hur klimatförändringar hör ihop med säkerhetssituationer runtom i världen, för det är en fråga om fred och säkerhet.