Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Wallström om IS-barnen: ”Finns ingen quick fix”

Utrikesminister Margot Wallström Foto: TT
Två pojkar i flyktinglägret al-Hol i Syrien. Foto: MAYA ALLERUZZO / AP TT NYHETSBYRÅN

Utrikesminister Margot Wallström (S) bemöter nu kritiken mot den svenska regeringen, efter att flera partier menat att man gör för lite för barnen till svenska IS-terrorister som är fast i flyktingläger i Syrien.

– Vi drar inte benen efter oss efter utan arbetar så fort vi kan. Men det finns ingen ”quick fix” på det här som vissa tycks tro, säger hon till TT.

Flera riksdagspartier kritiserade regeringen i helgen för att inte hjälpa barnen med svensk anknytning som lever i flyktinglägret al-Hol i nordöstra Syrien. Uppemot 80 av dem har anknytning till svenska IS-terrorister.

– Barnen har i allmänhet inte gjort något, framför allt inte de som är under 15 år. Därför bör man fundera på om man tillsammans med Rädda Barnen, UNHCR eller någon annan kan arrangera en möjlighet att omhänderta dem, sa Liberalernas rättspolitiska talesperson Johan Pehrson till TT i går.

Wallström manar till lugn

Utrikesminister Margot Wallström kommenterar nu den kritiken och säger till TT att situationen är komplicerad och att det inte är så lätt att åka ner till Syrien och hämta barnen.

– Jag tror att man måste försöka lugna sig och inte hetsa fram något. Det finns ingen snabb och enkel metod. Det är ingen som bara kan åka ned dit och in i lägret och hämta hem sina medborgare. Men vi drar inte ut på något utan arbetar så snabbt vi kan, säger hon till TT.

”Måste få hela kedjan att fungera”

Hon lyfter fram behovet av att hålla kontakt med internationella hjälporganisationer som Röda Korset och kurdiska myndigheter.

Enligt Margot Wallström är al-Hol-lägret byggt för 25 000 personer, men har på kort tid tagit emot 65 000 människor.

Sverige försöker hjälpa till med mat och mediciner.

– Vi måste ju få hela kedjan att fungera. Men var och en måste behandlas för sig, som individer. Identiteter måste fastställas och vi måste undvika familjeseparationer. Men det kan ju också finnas föräldrar som inte vill till Sverige. Allt detta måste hanteras med barnens bästa för ögonen men också med respekt för folkrätten, säger Margot Wallström till TT.