Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wallström nobbas för internationellt toppjobb

Margot Wallström ombads söka jobbet – men fick inte den svenska regeringens röst.Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Dagens Industri avslöjar i dag att Margot Wallström (S) nobbats av regeringen för ett internationellt toppjobb.

Trots att hon ombads söka jobbet som chef över internationella demokratiorganet Idea så lade regeringen sin röst på en belgier.

Den socialdemokratiska politikern Margot Wallström har gedigen erfarenhet från både EU och FN.

Enligt Di.se ombads hon att söka toppjobbet som chef över internationella demokratiorganet Idea – men regeringen la sin röst på den belgiske före detta premiärministern och utrikesministern Yves Leterme, som nu har fått erbjudandet.

"Det hade varit roligt"

Sverige är det land som ger i särklass mest pengar till organisationen. Trots det valde regeringen, och biståndsminister Hillevi Engström, att inte arbeta för en svensk kandidat på posten. I slutfasen stödde regeringen till och med aktivt den belgiska kandidaten, skriver Di.se som talat med UD:s presschef Charlotta Ozaki-Macias.

För Margot Wallström var det en besvikelse.

– Det kan bara de svara på, säger hon om de tänkbara orsakerna bakom regeringens beslut.

– Jag har suttit med i deras rådgivande råd och är väldigt intresserad av demokratifrågorna. Så jag tycker det hade varit roligt. Det är bara att gratulera Yves Leterme”, säger Margot Wallström till Di.se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.