Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Wallström nekar stöd från Bashar al-Assad

Margot Wallström får efter sin kritik mot Saudiarabien stöd av Syriens president Bashar al-Assad.

Men den svenska utrikesministern fäktar bort stödet från diktatorn.

– Bashar al-Assad har genom sitt brutala våld på sin egen befolkning förlorat all legitimitet och trovärdighet, säger Margot Wallström.

I Expressens intervju med Syriens president Bashar al-Assad, som publicerades på fredagen, gav diktatorn sin syn på den svenska utrikespolitiken.

Det var när samtalet gick in på Sveriges kritik mot Saudiarabien som al-Assad gav Margot Wallström sitt stöd.

– Vi var överraskade av Sveriges ståndpunkt om jag ska vara ärlig, men vi är positivt överraskade, sa Bashar al-Assad i intervjun.

Men när Expressen träffar Margot Wallström på fredagen är stödet från Bashar al-Assad inget som hon fäster någon vikt vid.

"Inget behov av uppbackning"

– Jag har inget som helst behov av uppbackning från den sidan. Jag tycker att man ska ha i åtanke vad som har hänt i Syrien. Så många människor har dött, inklusive tusen och åter tusen barn, har drabbats av hans övergrepp på sin egen befolkning, säger Margot Wallström.

Utrikesministern menar att diktatorn har "förlorat all legitimitet och trovärdighet". Bland annat på grund av användandet av så kallade "barrel bombs", explosiva anordningar som släpps från luften med dålig träffsäkerhet och stor skadepotential.

I intervjun med Expressen pekar al-Assad ut Sverige som ett viktigt land i arbetet för att lätta på de sanktioner som finns mot landet.

– Sanktioner är kopplade till en viss handling från ett lands eller en regims räkning. Vi vill ha slut på terrorhandlingarna i Syrien och vi vill ha slut på hans övergrepp på sin egen befolkning, säger Margot Wallström.

Kräver mer från Ryssland och Kina

Diktatorns påstående om att de värsta ledarna för terrorgruppen Islamiska staten (IS) som finns i landet är från Skandinavien har under dagen lett till stora rubriker.

– Säkerhetspolisen har kontroll på de som reser härifrån. Vi är i ständig kontakt med dem. Vi har också lagt förslag hur man ska bekämpa den våldsamma extremismen och förhindra utländska stridande, säger Margot Wallström.

Ser du någon lösning på konflikten i Syrien?

– Nu ser det väldigt svårt ut. Men det är bara att fortsätta i FN-kretsen och i EU för att få en politisk lösning, inte en upptrappning av våldet. Det kräver också att man får ett antal länder att agera mycket mer konstruktivt, inte minst i FN:s säkerhetsråd, till exempel Ryssland och Kina, säger Margot Wallström.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!