Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Wallström möter Natochefen om FN:s kärnvapenavtal

Foto: ALEX LJUNGDAHL

Margot Wallström förbereder ett möte med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg bakom stängda dörrar på Folk och försvar – bland annat om FN:s kärnvapenavtal. 

Planerna har pågått i månader – efter att sprickan mellan regeringen och försvarsalliansen blivit synlig. 

Förberedelserna inför konferensen på Högfjällshotellet pågår in i det sista för Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist.

Nästa söndag samlas svensk försvarselit på Högfjällshotellet i Sälen för den årliga konferensen Folk och försvar.  

Bland deltagarna märks utrikesminister Margot Wallström, försvarsminister Peter Hultqvist, statsminister Stefan Löfven och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. 

Sverige har nära band till försvarsalliansen Nato, men sedan regeringen i somras röstade för FN:s avtal om ett globalt kärnvapenförbud har relationen börjat gnissla. Nato har reagerat med skepsis – och USA:s Nato-ambassadör Kay Bailey Hutchison har varnat Sverige för att ett undertecknande av avtalet kan leda till samarbetsproblem med försvarsalliansen. 

Margot Wallström har svarat med att svensk kärnvapenpolitik ligger fast. Samtidigt som försvarsminister Peter Hultqvist gått ut med att man inte kommer rubba ”våra försvars- och säkerhetspolitiska samarbeten”. 

 

LÄS MER: Interna sprickan mellan Wallström och Hultqvist

 

Försvarsminister Peter Hultqvist är en av deltagarna vid Folk och försvars årliga konferens nästa söndag. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Gnissel i relationen

Regeringen håller enad front utåt, men har skjutit frågan på framtiden genom att tillsätta en utredning som väntas vara klar efter valet. 

Jens Stoltenberg talar på söndagen under rubriken ”Säkerhetspolitik i norra Europa – Natos syn”. Men det är bakom stängda dörrar på hotellet som han och de svenska ministrarna väntas mötas för att diskutera samarbetet.

Kutym under Folk och försvar är att politiska höjdare ägnar den lediga tiden åt möten i hotellets möteslokaler. 

– Förmiddagarna innehåller inga seminarietillfällen. Då är det upp till var och en vad man gör och det är många som väljer att mötas, säger Per Klingvall, pressansvarig för Folk och försvar. 

 

LÄS MER: Hultqvist hämtar styrka hos hundarna och sin Amazon '66

 

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Foto: JULIEN WARNAND / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Förbereder möte bakom stängda dörrar

Enligt uppgifter till Expressen har planerna på ett möte i Sälen mellan Jens Stoltenberg och Margot Wallström pågått i månader. Avtalsfrågan liksom frågor som rör det säkerhetspolitiska läget i Östersjöområdet är preliminära mötespunkter. 

– Sverige har ett gott och nära samarbete med Nato, så det klart att Wallström och Stoltenberg både hörs och ses ofta, säger Pezhman Fivrin och tydliggör att varken utrikesministerns anförande eller eventuella möten under konferensen är spikade: 

– Förberedelserna inför Folk och försvar är i full gång, men vi får återkomma till detaljerna senare. Det finns en rad säkerhetspolitiska utmaningar i världen som utrikesministern kommer beröra i sitt anförande. 

Peter Hultqvist anländer samtidigt som Wallström till Sälen, men talar först dagen därpå – då under rubriken ”Framtidens försvarspolitik”. Han kommer bland annat ta upp svenska försvarssamarbeten, men vill inte kommentera detaljer i sitt tal på konferensen, kärnvapenavtalet och hänvisar, via sin pressekretare, samtliga frågor om utredningen vidare till UD. 

Planerna kring Wallström och Stoltenbergs möte ska ha pågått i flera måander. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

Expert: ”Stoltenberg är klokare än tidigare”

Rolf Ekéus, rutinerad diplomat, säkerhetspolitisk utredare och med nedrustningsfrågor som specialområde, bedömer att Stoltenberg kommer att ta upp avtalsfrågan med Hultqvist och Wallström under konferensen. 

– Jag tror att Stoltenberg är klokare än tidigare och kommer behärska sig. Han kommer formulera sig försiktigare och jag tror inte att han kräver av Sverige att ta avstånd från förbudet mot kärnvapen, säger han. 

Expressen har sökt Natos pressavdelning. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!