Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Wallström kritiseras av Israels ambassadör

I en riksdagsdebatt om attacker mot civila israeler talade i dag utrikesminister Margot Wallström om "utomrättsliga avrättningar".
Foto: Linus Sundahl-Djerf
Israels ambassadör Isaac Bachman ifrågasätter nu återigen den svenska utrikesministern.
Foto: Emil Nordin

I en riksdagsdebatt om attacker mot civila israeler talade i dag utrikesminister Margot Wallström om "utomrättsliga avrättningar" – ett begrepp som Sveriges radio tidigare tvingats backa från.

Uttalandet har redan lett till en ny diplomatisk kris, kan Expressen berätta.

Israels ambassadör Isaac Bachman ifrågasätter återigen den svenska utrikesministern:

"Att fokusera på de åtgärder offren för terrorn vidtar i självförsvar, bidrar till att dra uppmärksamheten från terrordådens fasor."

På fredagsmorgonen deltog Margot Wallström i en interpellationsdebatt i riksdagen, med anledning av civila israeler utsatts för 57 kniv- och huggattacker, fem skjutningar och sex ramningar med bilar under tiden 1 oktober till 2 november.

Liberalernas riksdagsledamot Mathias Sundin ställde bland annat frågan varför ministern inte i kraftfulla ordalag fördömt de pågående attackerna mot civila israeler.

– Jag tar avstånd från knivattacker. Jag tycker det är fruktansvärt, och det får inte förekomma. Israel har alltid rätt att försvara sig, att försäkra sig om sin säkerhet. Och på samma sätt får inte responsen vara sån, och det ser ju jag i andra situationer, när responsen blir sådan att responsen blir utomrättsliga avrättningar eller där det blir oproportionerligt, så att de dödade på den sidan överstiger det ursprungliga dödsantalet flera gånger om, svarade utrikesminister Margot Wallström och tillade:

– Det är inte rätt väg framåt för Mellanöstern. Man måste sansa sig på båda sidor och vi måste vara vän av freden.

Isaac Bachman: "Man borde fördöma terroristerna"

Uttalandet har redan lett till en ny diplomatisk kris.

I en skriftlig kommentar till Expressen säger Israels ambassadör Isaac Bachman:

"Israels moraliska utgångspunkter i fråga om kampen mot terrorismen är åtminstone fullt jämförbara med andra västländers, som står inför samma typ av hot. I praktiken är Israel dock i själva verket bättre än något annat land i västvärlden på att minimera de civila offren för sina försvarsåtgärder mot terrorismen vilket framgår av oberoende militär statistik."

Ambassadören fortsätter:

"Att fokusera på de åtgärder offren för terrorn vidtar i självförsvar, bidrar till att dra uppmärksamheten från terrordådens fasor. Istället borde man fördöma och agera mot terroristerna själva, deras finansiärer och den som uppviglar till terrorism. Om fokus ligger på att fördöma och motarbeta terrorismen, kommer självförsvarsåtgärder inte att vara nödvändiga."

Margot Wallström: "Ett missförstånd"

Så sent som i oktober i år använde Sveriges radios Ekot begreppet "utomrättsliga avrättningar" för att beskriva hur israelisk polis skjutit ihjäl misstänkta palestinska gärningsmän. Sveriges radio publicerade senare en rättelse:

"Vi vill göra en rättelse: det kunde av inslagen felaktigt framstå som att det är fastslaget att det rörde sig om utomrättsliga avrättningar. Så är inte fallet."

Så sent som i november i år anklagade Israel den svenska utrikesministern för att koppla ihop terrordåden i Paris med konflikten mellan Palestina och Israel. Sveriges ambassadör i Tel Aviv kallades då upp till Israels utrikesdepartement.

"Ett missförstånd", löd förklaringen då från utrikesministern.

"Det gäller båda sidor"

I en intervju med Expressens politiska reporter Hanna Jakobson sa Wallström den 17 november:

– Israel upprörs över allt vi gör så det är inte för oss att svara på.

I oktober förra året kallades den svenske ambassadören till Israels utrikesminister för att motta en formell protest mot att Sverige erkänt Palestina.

Margot Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö skriver nu i ett mejl till Expressen att utrikesministern inte sagt att Israel sysslar med "utomrättsliga avrättningar". Han vill förtydliga:

"Utrikesministern för ett principiellt folkrättsligt resonemang om rätten att försvara sig och om vikten av proportionalitets- och distinktionsprincipen, dvs. att svaret på våldsamma attacker måste vara rimlig och att man i största möjliga mån måste skydda civilas liv. Det hon säger om detta gäller båda sidor."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.