Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Wallström kräver M-besked om public service

Margot Wallström. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Margot Wallström är starkt kritiskt till att Moderaterna I Stockholms län tagit ställning för att avskaffa public service.

– Ur demokratisk synvinkel är det här mycket illavarslande, säger utrikesministern som nu kräver besked om var M-ledningen står:

– Jag tycker att de ska säga ifrån.

I lördags tog Moderaterna i Stockholms län ställning för att skrota public service.

Förbundsstyrelsens förslag var en genomlysning av hela public service, men representanter från Moderata ungdomsförbundet, Muf, fick igenom följande tillägg: 

”Moderaterna ska verka för att public service på sikt ska läggas ned”. 

Enligt Mattias Thorsson, kommunikationschef på Moderaternas länsförbund i Stockholm, har Moderaterna i Stockholms stad har tagit ett beslut med samma innebörd. 

– Det betyder då att 25 procent av alla moderater faktiskt står bakom detta, sade han på lördagen. 

Moderaterna i Västra Götaland vill att public serviceavgiften som tas ut via skattsedeln avskaffas eller minimeras och att public services verksamhet begränsas, rapporterar Sveriges Radio.

Muf fattade redan i höstas beslutet att verka för en fullständig avveckling av public service.

Wallström: Mycket illavarslande

De moderata förbundens ställningstaganden bekymrar utrikesminister Margot Wallström, S.

– Ur demokratisk synvinkel är det här mycket illavarslande, säger hon.

Margot Wallström påpekar att public service på olika sätt är satt under press i andra europeiska länder. 

– Jag, som tillhör en regering som har sagt att värnandet av demokratin är vår viktigaste fråga, känner mig oroad av det här – och bekymrad över utvecklingen inom Moderaterna, om de verkligen har gått på det här. 

M: Vi har inget sådant förslag nationellt

På måndagen gav Moderaternas kulturpolitiska talesperson Lotta Finstorp en skriftlig kommentar till Dagens Nyheter om hur partiet på riksnivå ser på frågan.

Hon skriver:

”Vi har inget sådant förslag nationellt i dag. Det är beslut som fattats på lokala förbundsstämmor. På partistämman i höst får vi sedan diskutera detta, så som vi gör med en rad andra frågor.”

Lotta Finstorp. Foto: RIKSDAGEN GRATISBILD

Men Margot Wallström kräver tydligare besked.

– Jag tycker nog att en partiledning borde gå ut och säga att i dessa tider – med så mycket av fake news, där information och desinformation blandas ihop – så ska vi väl stå upp försvara public service.

De som kritiserar public service lyfter ibland fram att en stor del av utbudet i främst SVT är bred underhållning, som ”Melodifestivalen” och olika frågeprogram. Ska sådant betalas med skatten?

– Jag tror att de bäst kan svara på det själva, varför det är viktigt med ett brett utbud från public service. Och det kan man alltid diskutera förstås, men när de förespråkar att man ska lägga ner helt, då har man ju missförstått hur det ser ut med den offentliga debatten. Det är en grundval i vår demokrati att det finns public service.

Expressen har sökt Moderaterna med frågan om partiets ledning anser att public service bör finnas kvar eller inte. Partiet svarar med att skicka samma kommentar från kulturpolitiska talesperson Lotta Finstorp som tidigare under dagen skickades till Dagens Nyheter.

M:s partisekreterare: Finns ett värde av public service

Partisekreteraren Gunnar Strömmer diskuterade public service med företagaren och opinionsbildaren Thomas Gür i Axess-tv i mars.

– En utgångspunkt för Moderaterna, en ganska traditionell liberalkonservativ utgångspunkt, är att det finns ett värde av public service.

Han säger också att partiet ska komma tillbaka till en ”tydligare inriktning när det gäller innehållet”.

– Då är det tillbaka till det ”smalare och vassare”, säger Gunnar Strömmer i programmet.