Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Wallström: Kommunal ljög om min lägenhet

Margot Wallström bor i en lägenhet som tilhör fackförbundet Kommunal. Hon menar att Kommunal ljög för henne.
Foto: Niklas Svensson
Utrikesminister Margot Wallström bor i en lägenhet som tillhör Kommunal.
Foto: Sven Lindwall
Annelie Nordström, ordförande i fackförbundet Kommunal.
Foto: Claudio Bresciani/Tt

Utrikesminister Margot Wallström bor i en lägenhet som tillhör fackförbundet Kommunal.

Innan hon tog emot den krävde hon garantier från fackförbundets ordförande Anneli Nordström om att Kommunal också lämnade lägenheter till den kommunala bostadskön.

– Jag fick sådana garantier. Men det var lögn, säger utrikesministern nu.

Det var efter EU-nämndens möte i riksdagen strax före klockan elva i dag som utrikesminister Margot Wallström berättade om den lägenhet som hon bor i centrala Stockholm.

– Jag hyr tillfälligt en lägenhet i en fastighet som ägs av Kommunal. Jag är arg och besviken på Kommunal, för det visar sig att det också gäller hur de har kommunicerat med mig.

– Jag hyr lägenheten tillfälligt därför att jag söker bostad i Stockholm. När vi pratade om det här fick jag besked från högsta nivå om att de följer alla regler och procedurer när det gäller att lämna ut lägenheter till bostadskön.

Fick beskedet av Annelie Nordström

Beskedet fick utrikesministern direkt av Kommunals ordförande Annelie Nordström.

– De har ljugit till mig om detta. När jag har tittat närmare på detta så visar det sig att de har gett helt olika besked. Och det är helt oacceptabelt. Det skadar mig och det skadar Kommunal. Det går inte att lita på vad de har sagt till mig.

Karlstadspolitikern Christian Norlin, S, var med när partikollegan Margot Wallström diskuterade lägenheten, skriver Nya Wermlandstidningen. Han bekräftar den bild som utrikesministern ger:

– Vi bestämde oss för att äta mat tillsammans. Och det var under det samtalet som vi kom in på att Margot hade behov av en ny lägenhet. Då sa Annelie att ”vi har flera fastigheter och du har möjlighet att få en lägenhet via oss”, säger Christer Norlin till NWT.

Han fortsätter:

– Annelie var väldigt tydlig med att det var en policy som säger att 50 procent av lägenheterna lämnas till kön. Margot frågade inte bara en utan fler gånger så att allting verkligen skulle vara enligt regelboken. Hon vill absolut inte få någon förmån.

Enligt Margot Wallström sa hon redan i går upp sitt lägenhetskontrakt.

– Jag kommer att flytta ur så fort som möjligt. Det här är emot allt vad jag står för.


LÄS ÄVEN: Kommunals kassör Anders Bergström avgår


Wallström: "Det här ljög de om"

Utrikesministern säger att det var på initiativ av just ordföranden Annelie Nordström som hon kom att hyra av fackförbundet.

– Jag hyrde tidigare i andra hand och det var inte möjligt att fortsätta hyra. Men vid ett tillfälle, där Anneli Nordström var med, så sa hon att Kommunal skulle kunna hjälpa till tillfälligt och att de har ett antal lägenheter som de brukar hyra ut till folk som kommer på kortare kontrakt till Stockholm. Vi som inte är stockholmare är ju ibland beroende av att ha det så.

Vem fick du löftet av om att allt gått rätt till?

– Av Annelie Nordström. Och jag har en gång pratat också med Anders Bergström. För mig var det här otroligt viktigt, att jag visste att det fanns lägenheter som de delade ut till bostadskön. Det här ljög de om.

Det är Anneli Nordström som har ljugit?

– Jag fick det beskedet på högsta nivå, av Anneli Nordström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.