Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Wallströms krav för att Sverige ska fortsätta kampen mot IS

Foto: MARCUS ERICSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Filmar halshuggningen. Falah Aziz, som strider med den irakiska polisen, skär halsen av vad som ser ut att vara en ung man eller pojke.
Foto: Expressen.
Falah Aziz säger att han har skurit huvudet av 50 levande människor och dödat totalt 130.
Foto: Expressen.

"Helt oacceptabelt" säger Margot Wallström, S, efter att ha sett Expressens bilder på irakiska styrkor som begår krigsbrott i jakten på IS-terrorister.

Nu måste frågan till FN:s säkerhetsråd, anser utrikesministern, som kräver respekt för internationell rätt och krigets lagar. 

– För oss är det ett villkor för att vi ska kunna fortsätta stödja kampen mot IS.

Utrikesminister Margot Wallström har tagit del av Expressens avslöjande om irakiska regeringsstyrkor som begår krigsförbrytelser i jakten på IS-terrorister. 

– Det är fasansfullt. Den roll som vi har tagit på oss i Irak handlar precis om det här. Att också lära ut respekt för folkrätten, internationella lagar och regler men också krigets lagar. Det är viktigt att upprätthålla respekten för folkrätten.

Nu kan frågan komma att tas upp i FN:s säkerhetsråd, där Sverige är medlem under 2017 och 2018, tror utrikesministern. 

– Det här är något som kan tas upp i säkerhetsrådet.

Frågan kan komma att lyftas både av Sverige och andra medlemsländer, säger Efraim Gomez, chef för UD:s enhet för FN-politik. 

Svenska soldater på plats i Irak

Sverige ingår som en del av den USA-ledda koalitionen mot IS och Försvarsmakten har en styrka på plats. Förra året beslutades att utöka styrkan från 35 till 70 soldater och regeringen har beslutat att också utöka området från norra Irak till centrala Irak och al-Asad-basen. 

Det svenska bidraget ska, enligt regeringen, ha som uppgift att träna och utbilda förband inom sjukvård, att hitta sprängladdningar, hantera incidenter med kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära ämnen, folkrättsliga regler tillämpliga i väpnad konflikt samt strid i bebyggelse.

Wallström anser att uppgifterna är besvärande för den USA-ledda koalitionen mot IS. 

– Det finns så mycket så är besvärande för alliansen hur man bedriver sina insatser. Det här är ett exempel på sånt som är helt oacceptabelt. 

Har regeringen fått några uppgifter från den svenska styrkan eller Försvarsmakten att den här typen av händelser förekommer?

– Vi har fått rapporter och jag har svarat på frågor i riksdagen. Då har det framför allt gällt både Amnesty och FN-styrkan och förstås också genom vår närvaro där. I vår dialog med Irak och Iraks regering är det något vi för på tal. 

Som stor bidragsgivare till Irak vilka krav kan Sverige ställa? 

– Vi ska och vi ställer krav på att man ska leva upp till detta. Det är framför allt respekten för internationell lagstiftning och krigets lagar. Det är otroligt viktigt, för oss är det ett villkor för att vi ska kunna fortsätta stödja kampen mot IS. 

Behöver Sverige se över sin insats med anledning av bilderna?

– Nej, det tycker jag inte. Vi gör just det här. Vi jobbar med just detta som handlar om utbildning, vi är inte direkta stridande utan jobbar med utbildning och dit hör utbildning i folkrätt.

Kan regeringen och du utesluta att den här typen av förbrytelser inte begås av personer som Sverige utbildar? 

– Jag tror att man ständigt måste vara på sin vakt. Man måste ständigt vara uppmärksam på alla sådana tecken. Vi måste fortsätta utbilda säkerhetsstyrkor så att man både har kunskap om och respekterar humanitärrätten och krigets lagar. Vi måste påtala det politiskt. 

"Sverige har en skyldighet och ett ansvar"

Andra partier delar Wallström fasa och avsmak inför dåden som Expressen avslöjat på plats. Moderaternas Karin Enström tycker det är bra att man överväger att ta upp saken i säkerhetsrådet.

– Det är bra att det tas upp till samtal med den irakiska regeringen. På alla sätt som det går, i de forum man har möjlighet att sätta press. Och att den internationella brottsmålsdomstolen för möjlighet att både dokumentera och följa upp och därefter ställa den här typen av brottslingar till svars är oerhört angeläget.


LÄS OCKSÅ: Experten Ove Bring: "Det är vidriga folkrättsförbrytelser"  


Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch-Thor påpekar att Sverige har en skyldighet och ett ansvar att markera övertrampelser av internationell rätt.

– Det här sätter återigen ljus på att vi måste göra mer från det internationella samfundet för att få stopp på den här konflikten. Vi menar att det är en skam att Sverige, med Wallström i spetsen, inte verkat för att erkänna det folkmord som pågår mot kristna och andra minoriteter i området. Det skulle kunna ge andra förutsättningar för till exempel FN att agera och bekämpa IS.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.