Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Wallström: Jag har inget att skämmas för

En pressad Margot Wallström mötte medierna efter utrikesutskottets möte på torsdagen.
Foto: Axel Öberg

Efter utrikesutskottets möte på torsdagsmorgonen kommenterade Margot Wallström (S) den diplomatiska krisen efter det brutna militära avtalet med Saudiarabien.

– Jag har ingenting att skämmas för. Jag står det jag har sagt och jag kommer inte backa tillbaka på mina uttalanden om demokrati och mänskliga rättigheter i Saudiarabien.

Utrikesutskottets möte på torsdagen drog ut på tiden – och det var en pressad Margot Wallström som mötte medierna i riksdagen. 

I går fick hon beskedet att den diplomatiska krisen lett till att Saudiarabien skickat hem sin Sverigeambassadör. 

Även Palestina har fördömt den svenska hållningen gentemot Saudiarabien.

– Jag känner att jag har ett gott stöd från svenska folket när jag står upp för demokrati och mänskliga rättigheter. Jag backar inte på mina uttalanden som handlar om kvinnors rättigheter, som handlar om demokrati och som handlar om att man inte ska piska bloggare.

Margot Wallström hävdar själv att hennes relationer med Palestina är fortsatt goda – trots krisen.

– Palestina har också uttalat sig och sagt att vi har goda relationer. Hur exakt deras uttalanden förankras hos Arabförbundet är en sak, men jag kan bara döma att jag har haft bra bilaterala samtal med Egypten, Marocko och Palestina, förstås.

Ett antal andra länder i Arabförbundet har enligt Expressens uppgifter skyndsamt begärt företräde hos utrikesdepartementet och möten väntas hållas redan under torsdagen. Inga ytterligare diplomater har kallats hem men tongivande i kontakterna med UD uppges Förenade Arabemiraten och Kuwait vara enligt Expressen. 

– Vi har sökt bekräftelse och det finns inget som helst underlag för de påståendena, säger Margot Wallström.

"Visste vilken riktning det gick"

Däremot bekräftar utrikesministern att Saudiarabiens ambassadör har gjort ett personligt besök på UD – där han pressade utrikesministern på den svenska hållningen.

– Då redovisade vi förstås hur läget ser ut. Vi vill inte underskatta Saudiarabien. De har följt den här debatten väldigt noga, så det vet i vilken riktning det går och hur det politiska läget ser ut, säger Margot Wallström.

När du kom ner till Kairo hade de redan klart för sig att det inte skulle bli någon fortsättning på det här avtalet?

– Alltså, jag tror att de visste vilken riktning det gick, om man säger så. 

Utrikesministern bekräftar alltså att Saudiarabien anade att ett Sverige var på väg att bryta det militära avtalet.

Kan det ha påverkat den skarpa saudiska uppträdandet mot dig i Kairo?

– Det finns ingenting som tyder på det, svarar Margot Wallström.

Utrikesministern pressades också på de ekonomiska konsekvenser den frostiga relationen med Saudiarabien kan innebära.

Många företag är oroliga att de ska förlora affärer i något av de 22 länderna i arabförbundet.

– Jag tror inte att vi ska blanda in alla länder. Nu ska vi koncentrera sig på Saudiarabien.

– Jag tycker inte att vi ska spekulera. Vi ska hålla huvudet kallt. 

Wallström: Spekulera inte

Margot Wallström betonar att viktigaste är att den svenska hållningen synliggörs.

– Ska vi inte stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter? Ska vi inte fortsatt hävda att det är grunden för vår utrikespolitik i Sverige? Ska vi inte vara stolta över en sådan linje. Spekulera inte vad det här ska få för effekter. Vi håller fortsatt en god och rak dialog med samtliga länder. Efter det här i Kairo har flera länder också gått ut och intygat till mig och andra att vi har god och bra relation.

UD har själva inte bekräftat att några möten kommer att hållas med medlemsländer i Arabförbundet, men ambassadörer från flera av länderna har hört av sig under dagarna.

– Vi har fortlöpande kontakt med ambassadörerna för de här länderna. Några av dem har hört av sig under de senaste dagarna, men mer kan vi inte kommunicera utåt, säger Erik Wirkensjö vid UD:s presstjänst.

Vad samtalen har handlat om är inte heller något han kan gå in på.

– Nej, det är så att säga i diplomatins natur att sådana här samtal är mellan stater, fortsätter Wirkensjö.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.