Nu svarar utrikesminister Margot Wallström på kritiken från Israel. Foto: Sven Lindwall
Nu svarar utrikesminister Margot Wallström på kritiken från Israel. Foto: Sven Lindwall

Wallström: Israel upprörs över allt vi gör

Publicerad

KIEV. Israel anklagar Margot Wallström för att koppla ihop terrordåden i Paris med konflikten mellan Palestina och Israel.

Nu kommenterar utrikesministern kritiken och menar att citatet togs från ett längre resonemang.

– Israel upprörs över allt vi gör så det är inte för oss att svara på. Utan det får Israel svara på, säger Wallström.

En ny diplomatisk kris har seglat upp mellan Sverige och Israel.

Israels utrikesdepartement kallade under måndagen upp den svenske ambassadören i Israel för ett samtal efter en intervju Margot Wallström gjorde i SVT i lördags.

Intervjun gjordes under en extrainsatt maratonsändning och programledare Claes Elfsberg ställde en fråga om radikalism:

Hur orolig är du för radikaliseringen av unga människor i Sverige som strider för IS?

– Ja, det är klart att vi har anledning att oroas inte bara i Sverige utan runtom i världen för att det är så många som radikaliseras. Och man kommer tillbaka till situationer som den i Mellanöstern, där inte minst palestinierna ser att det finns ingen framtid för oss, vi måste antingen acceptera en desperat situation eller ta till våld, säger hon i SVT:s intervju.

"Får Israel svara på"

Margot Wallström, S, befinner sig just nu på resa i Ukraina tillsammans med Litauens utrikesminister. Utrikesministern kommenterade Israels kritik ombord på regeringsflyget till Kiev.

– Jag tror det där är utklarat nu. Vi hade först talat om dådet och sen talade vi om radikalisering. Och radikalisering är illa var den än förekommer. Jag tror att det är utklarat. Jag tror att det är bra att vi fick tillfälle att tala om för dem att det förekommer mycket ryktesspridning så att det är bra om vi kan förklara.

Men israeliska UD skriver på sin sida att det var chockerande fräckt. Det är skarpa ord?

– Har du sett intervjun? Då vet du att det inte var så. Jag uppmanar folk att se hela intervjun.

Tidigare i veckan avslöjade Expressen att svenska diplomater sen i vintras inte längre är välkomna till Israel på det sätt som Sverige skulle önska.

Vad innebär ytterligare en sådan här fråga för relationen mellan Sverige och Israel?

– Det är Israel som får svara på det.

Men är det problematiskt för Sverige?

– Jag har ingen mer kommentar till det. Israel upprörs över allt vi gör så det är inte för oss att svara på. Utan det får Israel svara på, säger Wallström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag