Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wallström hoppas få träffa dödsdömd KI-forskare

Forskaren Ahmadreza Djalali fängslades i Iran 2016.Foto: PRIVAT / TT NYHETSBYRÅN PRIVAT
Foto: SVEN LINDWALL

Dödsdömde KI-forskaren Ahmadreza Djalali har fått svenskt medborgarskap.

Nu hoppas utrikesminister Margot Wallström, S, få till ett möte med honom i fängelset i Iran.

– Vi driver på för att det här straffet inte ska verkställas, säger hon till TV4 Nyheterna.

Svenska utrikesdepartementet har vid flera tillfällen tagit upp fallet med Ahmadreza Djalali, internationellt erkänd forskare i katastrofmedicin vid Karolinska institutet i Solna, med iranska myndigheter.

Sverige motsätter sig den iranska dödsdomen mot KI-forskaren och kräver att den hävs.

De har tidigare haft begränsade befogenheter att driva fallet eftersom Ahmadreza Djalali enbart haft permanent uppehållstillstånd i Sverige och fortfarande varit iransk medborgare.

Men i lördags kom beskedet att KI-forskaren beviljats svenskt medborgarskap av Migrationsverket – och nu hoppas utrikesminister Margot Wallström att det ska leda till förbättrade förutsättningar i de diplomatiska relationerna med Iran.

– Jag har redan vid ett par tillfällen pratat med utrikesministern i Iran och vädjat för hans sak, vi har även tagit upp det här i EU-kretsen och vi driver på för att det här straffet inte ska verkställas. Vi kommer fortsätta kräva få konsulärt tillträde till honom, säger utrikesministern till TV4 Nyheterna.

Wallström: Omänskligt beslut

Hon fortsätter:

– Vi menar att det är ett grymt, omänskligt och oåterkalleligt beslut och vi kommer fortsätta hävda det.

 

LÄS MER: Dödsdömd KI-forskare får svenskt medborgarskap 

 

Ahmadreza Djalali greps i april 2016 då han var på en föreläsningsresa i Iran. Han har sedan dess suttit inlåst i det ökända Evin-fängelset i Teheran och i oktober förra året dömdes han till döden anklagad för att ha spionerat för Israels räkning.

Inga bevis för anklagelserna har presenterats och flera människorättsorganisationer har krävt att domen hävs.

Ahmadreza Djalalis hustru Vida Mehrannia hoppas att det svenska medborgarskapet ska hjälpa hennes make.

– Vi har fått lite hopp, kanske kan det här ändra hans dom. Jag hoppas att det här hjälper till att fria min make så han kommer tillbaka till vår familj, sa hon till Expressen i lördags.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.