Mer pengar till sjöräddning, bättre fördelning i flyktingmottagandet och hårdare tag mot människosmugglare är de svenska direktiven. Foto: Tomas Leprince
Mer pengar till sjöräddning, bättre fördelning i flyktingmottagandet och hårdare tag mot människosmugglare är de svenska direktiven. Foto: Tomas Leprince

Wallström: "Hemskt men är inte förvånad"

Publicerad

EU:s utrikes- och justitieministrar samlas i Luxemburg för ett akut möte efter tragedin på Medelhavet.

Det svenska direktiven är klara: Mer pengar till sjöräddning, bättre fördelning i flyktingmottagandet och hårdare tag mot människosmugglare.

Men hur insatserna ska se ut i praktiken står fortfarande obesvarat.

– Det är något som vi får titta på, säger Margot Wallström i P1 Morgon.

Till TT säger Stefan Löfven:

– Vi är självfallet beredda att bidra med vår kustbevakningskompetens och de resurser vi har.

Under måndagen träffas EU:s utrikesministrar och justitieministrar i Luxemburg i ett möte där fokus kommer att ligga på den tragedi i Medelhavet som inträffade natten till söndag, då hundratals människor miste livet när en överfull flyktingbåt kapsejsade.

Kort innan Sveriges utrikesminister Margot Wallström satte sig på ett plan intervjuades hon av P1 Morgon.

– Det är ju hemskt att behöva säga att man inte är förvånad, säger Margot Wallström om tragedin.

Under söndagen meddelade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson att den svenska regeringen vill angripa problemet på tre fronter.

Man vill bygga ut EU:s sjöräddningsinsatser i Medelhavet, etablera en bättre fördelning bland medlemsländerna vad gäller mottagande av kvotflyktingar samt slå hårdare mot den människosmuggling som styr flyktingbåtarna över havet.

Räddningsfartyg eller patrullbåtar?

– Vi riskerar att få en situation som är ännu mer outhärdlig än vad den redan är, om vi inte agerar ganska snabbt nu på olika fronter, säger Morgan Johansson till Expressen.

EU:s gränspatrulleringssystem operation Triton, som infördes förra året, är en kraftigt reducerad variant av det tidigare italienska sjöräddningsinitiativet Mare Nostrum.

I P1 Morgon fick Margot Wallström frågan om Sveriges uttalanden om att "utöka operation Triton" innefattar större båtar som anpassar sig för sjöräddning, snarare än de mindre patrulleringsbåtar som finns i dag.

– Det är något som vi får titta på och jag antar att det kommer att diskuteras i eftermiddag när både justitie- och utrikesministrarna träffas i Luxemburg på ett gemensamt möte, säger hon.

Återigen valde utrikesministern att understryka de problem som har uppstått till följd av den oproportionerliga fördelningen i flyktingmottagandet bland EU:s medlemsländer.

"Behöver inte ha dåligt samvete"

– Det handlar om att samtliga medlemsländer måste känna ett mycket större ansvar. Vi behöver inte ha dåligt samvete från svensk sida. Vi försöker att bidra solidariskt med den här typen av kortsiktiga insatser, men vi tar också emot en stor flyktingström från Syrien, säger Margot Wallström.

Samtidigt lyftes frågan om humanitära visum. Ett förslag som skulle innbära att flyktingar kan söka asyl i sina respektive hemländer, och därmed slippa en illegal och riskfylld resa över Medelhavet.

Utrikesministern vill inte stänga dörren för förslaget, men menar att det är mer relevant på kort sikt att fokusera på de förslag som redan finns på bordet.

– Det är svårt och ganska påfrestande redan i dag för våra system. Jag skulle nog först vilja veta hur det skulle fungera. Men vi kan inte utesluta någonting. Vi måste vara redo att titta på alla förslag för att förbättra situationen, säger Margot Wallström.

Även statsminister Stefan Löfven uttalar sig nu.

– Det är fruktansvärt, så tragiskt. Jag förstår att premiärminister Renzi i Italien nu talar om att vi måste samlas och göra mycket, mycket mer än vad som gjorts hittills från EU:s sida, säger statsminister Stefan Löfven (S) till TT.

– Vi är självfallet beredda att bidra med vår kustbevakningskompetens och de resurser vi har.

TT: Skulle lagliga möjligheter att söka asyl från dessa länder vara en väg?

– Det får andra fundera på, nu tittar vi tillsammans med andra länder vad det finns för möjligheter. Låt oss kolla av det först innan vi uttalar oss allt för säkert vad som är den rätta medicinen, men någonting måste ändå göras snabbt för människor kan inte dö på detta sätt, det är fruktansvärt, säger Stefan Löfven.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag