Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wallström: "Hemskt men är inte förvånad"

Mer pengar till sjöräddning, bättre fördelning i flyktingmottagandet och hårdare tag mot människosmugglare är de svenska direktiven.
Foto: Tomas Leprince

EU:s utrikes- och justitieministrar samlas i Luxemburg för ett akut möte efter tragedin på Medelhavet.

Det svenska direktiven är klara: Mer pengar till sjöräddning, bättre fördelning i flyktingmottagandet och hårdare tag mot människosmugglare.

Men hur insatserna ska se ut i praktiken står fortfarande obesvarat.

– Det är något som vi får titta på, säger Margot Wallström i P1 Morgon.

Till TT säger Stefan Löfven:

– Vi är självfallet beredda att bidra med vår kustbevakningskompetens och de resurser vi har.

Under måndagen träffas EU:s utrikesministrar och justitieministrar i Luxemburg i ett möte där fokus kommer att ligga på den tragedi i Medelhavet som inträffade natten till söndag, då hundratals människor miste livet när en överfull flyktingbåt kapsejsade.

Kort innan Sveriges utrikesminister Margot Wallström satte sig på ett plan intervjuades hon av P1 Morgon.

– Det är ju hemskt att behöva säga att man inte är förvånad, säger Margot Wallström om tragedin.

Under söndagen meddelade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson att den svenska regeringen vill angripa problemet på tre fronter.

Man vill bygga ut EU:s sjöräddningsinsatser i Medelhavet, etablera en bättre fördelning bland medlemsländerna vad gäller mottagande av kvotflyktingar samt slå hårdare mot den människosmuggling som styr flyktingbåtarna över havet.

Räddningsfartyg eller patrullbåtar?

– Vi riskerar att få en situation som är ännu mer outhärdlig än vad den redan är, om vi inte agerar ganska snabbt nu på olika fronter, säger Morgan Johansson till Expressen.

EU:s gränspatrulleringssystem operation Triton, som infördes förra året, är en kraftigt reducerad variant av det tidigare italienska sjöräddningsinitiativet Mare Nostrum.

I P1 Morgon fick Margot Wallström frågan om Sveriges uttalanden om att "utöka operation Triton" innefattar större båtar som anpassar sig för sjöräddning, snarare än de mindre patrulleringsbåtar som finns i dag.

– Det är något som vi får titta på och jag antar att det kommer att diskuteras i eftermiddag när både justitie- och utrikesministrarna träffas i Luxemburg på ett gemensamt möte, säger hon.

Återigen valde utrikesministern att understryka de problem som har uppstått till följd av den oproportionerliga fördelningen i flyktingmottagandet bland EU:s medlemsländer.

"Behöver inte ha dåligt samvete"

– Det handlar om att samtliga medlemsländer måste känna ett mycket större ansvar. Vi behöver inte ha dåligt samvete från svensk sida. Vi försöker att bidra solidariskt med den här typen av kortsiktiga insatser, men vi tar också emot en stor flyktingström från Syrien, säger Margot Wallström.

Samtidigt lyftes frågan om humanitära visum. Ett förslag som skulle innbära att flyktingar kan söka asyl i sina respektive hemländer, och därmed slippa en illegal och riskfylld resa över Medelhavet.

Utrikesministern vill inte stänga dörren för förslaget, men menar att det är mer relevant på kort sikt att fokusera på de förslag som redan finns på bordet.

– Det är svårt och ganska påfrestande redan i dag för våra system. Jag skulle nog först vilja veta hur det skulle fungera. Men vi kan inte utesluta någonting. Vi måste vara redo att titta på alla förslag för att förbättra situationen, säger Margot Wallström.

Även statsminister Stefan Löfven uttalar sig nu.

– Det är fruktansvärt, så tragiskt. Jag förstår att premiärminister Renzi i Italien nu talar om att vi måste samlas och göra mycket, mycket mer än vad som gjorts hittills från EU:s sida, säger statsminister Stefan Löfven (S) till TT.

– Vi är självfallet beredda att bidra med vår kustbevakningskompetens och de resurser vi har.

TT: Skulle lagliga möjligheter att söka asyl från dessa länder vara en väg?

– Det får andra fundera på, nu tittar vi tillsammans med andra länder vad det finns för möjligheter. Låt oss kolla av det först innan vi uttalar oss allt för säkert vad som är den rätta medicinen, men någonting måste ändå göras snabbt för människor kan inte dö på detta sätt, det är fruktansvärt, säger Stefan Löfven.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.