Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Wallström gick med på Vladimir Putins krav

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tjänstemän i regeringskansliet anklagar utrikesminister Margot Wallström för att ha lagt sig platt för Vladimir Putin och Moskva.
Foto: Sara Strandlund
Rysslans president Vladimir Putin.
Foto: Alexei Nikolsky
Ett utdrag ur UD-promemorian.

Utrikesminister Margot Wallström har accepterat krav från den ryske presidenten Vladimir Putin – vilket utlöst en kris i regeringskansliet och i Försvarsmaktens högkvarter:

Jas-plan får inte landa i Estland under en kommande försvarsövning med Finland och USA, kan Expressen i dag avslöja.

Ryssarna fick löftet av kabinettsekreteraren Annika Söder på ett möte i onsdags, visar en UD-promemoria som Expressen tagit del av.

Så sent som i oktober landade fyra svenska Gripenplan på den estniska flygbasen Ämari, som en del av det återkommande militära övningsprogrammet Baltic Regional Training Event, BRTE. Försvarsmakten berättade då öppet om övningen i "flygvapenbloggen":

"Det är första gången som svenskt stridsflyg landar i Estland. Tillsammans med flyg från Portugal, F-16, Kanada, CF-18, Tyskland, EF- 2000, Estland L-410, Nederländerna, F-16 och Finland F-18 skall flygövningar göras."

Och det konstaterades:

"Efter denna första övning blir det en del andra övningar över Baltikum tillsammans med de andra länderna."

Under mars och april i år är det dags för nästa stora övning över Östersjöområdet - denna gång på amerikanskt initiativ. Bakgrunden sägs vara den ökade ryska aktiviteten i Östersjöområdet.

Övningen oroade Putin

Men den planerade övningen oroar Vladimir Putin och den ryska försvarsledningen.

De ryska myndigheterna har därför begärt detaljerad information om övningen, enligt Expressens källor i regeringskansliet.

I onsdags möttes kabinettsekreterare Annika Söder och Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev.

Expressen har tagit del av en promemoria som upprättades efter mötet. Av den framgår bland annat att ambassadören - efter att ha diskuterat krisen i Ukraina och de då pågående förhandlingarna mellan Putin, Merkel och Hollande i vitryska Minsk - ställt frågor om den kommande militärövningen med USA:

"Tatarintsev lyfte också frågan om att Sverige ska samöva med USA och Finland över Östersjön. Både Tatarintsev och ryske ambassadören i Finland hade ombetts efterfråga mål, uppgifter och tidsschema för denna övning."

Det framgår tydligt av promemorian att den ryska statsledningen ogillar Sveriges och Finlands nära militära relation med USA:

"Att dessa militärt alliansfria stater samövar med USA kunde inte lämna Ryssland likgiltigt", står det.

Övningen ingen markering

Kabinettsekreteraren ska dock, under mötet, ha betonat att den kommande övningen inte ska tolkas som en markering, "utan är en i raden av liknande övningar".

Det framgår också att kabinettsekreteraren tog upp en förestående resa som hon planerar till Moskva:

"Datum, motparter och agenda diskuterades."

Annika Söder lovar, enligt promemorian, inför den kommande övningen:

"Inga svenska plan skulle landa på estniskt territorium, och detsamma gällde Finland."

Försvaret reagerade starkt

Utrikesminister Margot Wallström och den finska utrikesministern Erkki Toumioja ska ha varit i kontakt om detta - och löftet garanteras.

Promemorian avslutas med orden:

"Tatarintsev föreföll nöjd med svaret."

Enligt Expressens uppgiftslämnare har Försvarsmaktens ledning och även försvarsminister Peter Hultqvist reagerat starkt på UD:s diskussioner med den ryske ambassadören.

Överbefälhavaren Sverker Göranson medverkade i går i TV4:s "Nyhetsmorgon". Han kommenterade då den kommande övningen med Finland och USA - och eventuella reaktioner från rysk sida:

– Jag bryr mig egentligen inte om vad dom tycker. Det viktiga är ju att den politik som Sveriges regering styr oss i, det är den vi svarar upp mot. Och då väljer ju vi på vilket sätt vi vill öva, med vilka vi vill öva. Grunden i det är att de demokratiska länderna väljer sina vägar, det är det som är den styrande frågan.

ÖB fortsatte:

– Jag tror inte att någon i Sverige, varken regering, riksdag eller för den delen Försvarsmakten, kommer att acceptera att någon annan ska styra på vilket sätt vi väljer att samarbeta.

Enligt Expressens uppgiftslämnare i regeringskansliet är det dock precis vad som nu hänt. Utrikesminister Margot Wallström anklagas för att ha lagt sig platt för Vladimir Putin och Moskva.

Anklagas för ministerstyre

Tjänstemän i regeringskansliet anser att utrikesministern gjort sig skyldig till ministerstyre, och enligt uppgiftslämnare i regeringskansliet är försvarsminister Peter Hultqvist rasande över att diskussionerna med Ryssland skett utan hans vetskap.

Svenska Dagbladet uppgav på lördagen att amerikanska F16-plan kommer att stationeras på Ämaribasen i Estland vid den kommande militärövningen över Östersjön.

– Det kanske är osvenskt men för mig är det inte kontroversiellt, vare sig övningen i sig, att det är med det amerikanska flygvapnet eller att det är just nu, säger den svenske flygvapenchefen Micael Bydén till tidningen.

– USA kommer hit bilateralt och med Finland blir det en trilateral övning. Det är en högkvalitativ övning för både dem och oss. Våra plan har olika förmågor och det är en utmaning för våra piloter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.