Redan 1988 hade Expressen "Ministern gick före i bostadskön" på ettan.Redan 1988 hade Expressen "Ministern gick före i bostadskön" på ettan.
Redan 1988 hade Expressen "Ministern gick före i bostadskön" på ettan.
Margot Wallström var under perioden ungdomsminister.Margot Wallström var under perioden ungdomsminister.
Margot Wallström var under perioden ungdomsminister.
Nu är hon i blåsväder igen för att ha gått före i bostadskön. Foto: Sven LindwallNu är hon i blåsväder igen för att ha gått före i bostadskön. Foto: Sven Lindwall
Nu är hon i blåsväder igen för att ha gått före i bostadskön. Foto: Sven Lindwall

Wallström gick före i kön redan 1988

Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström gick före i bostadskön redan när hon kom in i regeringen för första gången 1988.

Expressen avslöjade då att hon fick hon sin lägenhet av statliga Byggnadsstyrelsen.

Nu uppmärksammar Svenska Dagbladet avslöjandet.

Efter ett lyckat riksdagsval 1988, med Ingvar Carlsson som partiledare, blev den då 34-årige Margot Wallström utnämnd till civilminister - med ansvar för konsument-, kyrko- och ungdomsfrågor. Wallström var också aktiv i bostadsfrågorna.

När hon flyttade från Värmland till Stockholm avstod hon dock från att köpa en bostadsrätt eller hyra i andra hand – i stället bodde Wallström på hotell under sin första tid i huvudstaden.

Efter hotellboendet fick Wallström en tvårumslägenhet i Tessinska palatset vid Slottsbacken i Gamla stan av statliga byggnadsstyrelsen – och gick före i bostadskön. Och redan då stod 140 000 människor i kö för att få en bostad.

Detta avslöjade Expressen den sjunde april 1989. Nu har Svenska Dagbladet uppmärksammat händelsen igen.

"Ren tillfällighet"

Per-Erik Stime på statliga byggnadsstyrelsen sa så här om Wallströms lägenhet:

– Vi fick en förfrågan från regeringskansliet om vi hade en möjlighet att tillfälligt hjälpa till med en lägenhet i någon av statens fastigheter.

– Av en ren tillfällighet fanns det en lägenhet ledig, och Margot Wallström får låna den tills vidare. Den tidigare hyresgästen har flyttat till Skåne

Så här kommenterade Wallström då att hon gick före i bostadskön:

– Enligt mitt avtal med byggnadsstyrelsen får jag bo i denna lägenhet så länge jag är stadsråd. Men det är en begränsad hyresrätt, för jag har inget besittningsskydd.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag