Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Wallström gick före i kön redan 1988

Redan 1988 hade Expressen "Ministern gick före i bostadskön" på ettan.
Margot Wallström var under perioden ungdomsminister.
Nu är hon i blåsväder igen för att ha gått före i bostadskön.
Foto: Sven Lindwall

Utrikesminister Margot Wallström gick före i bostadskön redan när hon kom in i regeringen för första gången 1988.

Expressen avslöjade då att hon fick hon sin lägenhet av statliga Byggnadsstyrelsen.

Nu uppmärksammar Svenska Dagbladet avslöjandet.

Efter ett lyckat riksdagsval 1988, med Ingvar Carlsson som partiledare, blev den då 34-årige Margot Wallström utnämnd till civilminister - med ansvar för konsument-, kyrko- och ungdomsfrågor. Wallström var också aktiv i bostadsfrågorna.

När hon flyttade från Värmland till Stockholm avstod hon dock från att köpa en bostadsrätt eller hyra i andra hand – i stället bodde Wallström på hotell under sin första tid i huvudstaden.

Efter hotellboendet fick Wallström en tvårumslägenhet i Tessinska palatset vid Slottsbacken i Gamla stan av statliga byggnadsstyrelsen – och gick före i bostadskön. Och redan då stod 140 000 människor i kö för att få en bostad.

Detta avslöjade Expressen den sjunde april 1989. Nu har Svenska Dagbladet uppmärksammat händelsen igen.

"Ren tillfällighet"

Per-Erik Stime på statliga byggnadsstyrelsen sa så här om Wallströms lägenhet:

– Vi fick en förfrågan från regeringskansliet om vi hade en möjlighet att tillfälligt hjälpa till med en lägenhet i någon av statens fastigheter.

– Av en ren tillfällighet fanns det en lägenhet ledig, och Margot Wallström får låna den tills vidare. Den tidigare hyresgästen har flyttat till Skåne

Så här kommenterade Wallström då att hon gick före i bostadskön:

– Enligt mitt avtal med byggnadsstyrelsen får jag bo i denna lägenhet så länge jag är stadsråd. Men det är en begränsad hyresrätt, för jag har inget besittningsskydd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.