Wallström försvarar Saudipolitiken

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Margot Wallström.
Foto: Claudio Bresciani / Tt

Konflikten mellan Sverige och Saudiarabien trappas upp och den saudiske ambassadören har kallats hem.

Enligt SvD visste saudierna redan i söndags att det militära samarbetsavtalet skulle sägas upp.

De saudiska protesterna mot uttalanden som Wallström gjort om den piskade bloggaren, mänskliga rättigheter och förhållanden i Saudiarabien har eskalerat snabbt de senaste dagarna.

I måndags stoppades Wallström, som var helt oförberedd på den smällen, på saudiskt initiativ från att hålla tal som inbjuden hedersgäst vid Arabförbundets utrikesministermöte i Kairo. Strax därefter fördömde förbundet uttalanden från Wallström tidigare i år och på tisdagen fick UD besked om att den saudiske ambassadören Ibrahim bin l al-Ibrahim kallas hem. Och i ett officiellt uttalande från saudiska UD anklagas hon för "flagrant" inblandning i interna angelägenheter.

Uppgifter: Saudierna var införstådda

Enligt Svenska Dagbladet var saudierna redan före att mötet i Kairo inleddes i söndags införstådda med att den svenska regeringen tänkte säga upp samarbetsavtalet. Beskedet ska ha lämnats vid direkta möten mellan svenska ambassaden i huvudstaden Riyadh och saudiska representanter.

Tidningen uppger också att den svenska delegationen redan på söndagskvällen fick besked om att Wallströms tal skulle stoppas.

Uppgifterna stärker bilden av att regeringens beslut om att backa ur det tio år gamla avtalet har bidragit till Saudiarabiens starka diplomatiska reaktioner.

Utrikesminister Margot Wallström ångrar ändå inte sina saudikritiska uttalanden och försvarar beslutet att säga upp avtalet.

– Det är ett bra och rätt beslut vi har tagit om Saudiavtalet. Och jag känner också att när jag talar om demokrati och mänskliga rättigheter så gör jag det med stöd av svenska folket, säger utrikesminister Margot Wallström i en intervju med TT.

– Det är väldigt viktigt att vi har den kompassriktningen, att vi faktiskt vågar stå upp för människovärdet.

Löfven backar upp

Också statsminister Stefan Löfven säger att man måste stå upp för något. Det var väntat att Saudiarabien skulle reagera.

– Vi kommer att arbeta för att förbättra den relationen och vi har gett uttryck för att vi gärna vill att den saudiska ambassadören kommer tillbaka till Sverige så fort som möjligt, säger l till TT i Ukraina.

Vill normalisera

Wallström tror att det kan ta tid att normalisera relationerna, men hon tänker jobba hårt för det.

– Det är viktigt för ett litet exportberoende land som Sverige, säger Wallström.

Direktörer i näringslivet har varnat för att en uppsägning skulle kunna skada den civila handeln.

– Vi kan inte veta exakt hur Saudiarabien och kungen, i det här fallet, reagerar på detta. Det får visa sig över tiden, säger hon.

Det enda hon är lite självkritisk till när det gäller hanteringen av det militära samarbetsavtalet är att det tagit tid för regeringen att komma till beslut.

– Det blev ett allt högre medietryck där detta blev en följetong varje dag i media och där det blev omöjligt att föra en nyanserad debatt om avtalet. Det blev omöjligt att behålla det.

Hon hoppas att den saudiska regimen ska förstå att det politiska läget uteslöt en förlängning.

Jan Hallenberg, säkerhetspolitisk analytiker på Försvarshögskolan, ser hemkallandet av den saudiske ambassadören som en kraftig markering mot Sverige, kritiken och hanteringen av avtalet.

– Det har visat sig att det möjligen fått större konsekvenser än regeringen hade väntat sig. Det är inte bara det uppsagda avtalet, det är också den svenska kritiken mot Saudiarabien som kanske gått lite för långt, debatten i Sverige har varit väldigt öppen, säger Hallenberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.